سایه تند سیاست بر صلح جهانی

استفن میلر، معمار سیاستهای تند مهاجرتی، گزینه اصلی مشاور امنیت ملی ترامپ است
هفت صبح| استفن میلر، معاون رئیس دفتر کاخ سفید و مغز متفکر سیاستهای جنجالی مهاجرتی دونالد ترامپ، بهعنوان نامزد پیشتاز برای پست مشاور امنیت ملی آمریکا مطرح شده است. این خبر پس از برکناری مایک والتز از این سمت در روز پنجشنبه و انتصاب او بهعنوان سفیر پیشنهادی سازمان ملل اعلام شد. میلر ۳۹ ساله، از معتمدان قدیمی و وفادار ترامپ است که با پیشبرد سیاستهای سختگیرانهای چون اخراج فوری مهاجران غیرقانونی بدون تشکیل دادگاه، نقشی محوری در کاخ سفید ایفا کرده است.
او در خانوادهای لیبرال در سانتا مونیکای کالیفرنیا بزرگ شد اما از ۱۶ سالگی به محافظهکاری گرایش یافت. پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه دوک در سال ۲۰۰۷، با چهرههایی چون جف سشنز همکاری کرد و در سال ۲۰۱۶ به کمپین انتخاباتی ترامپ پیوست. میلر سخنرانیهای مهمی، از جمله سخنرانی کنوانسیون ملی جمهوریخواهان را به رشته تحریر درآورد و در دولت اول ترامپ، سیاستهای مهاجرتی بحثبرانگیزی چون جداسازی خانوادههای مهاجر در مرز را پیش برد.
در دولت دوم ترامپ، میلر نهتنها معاون رئیس دفتر است، بلکه شورای امنیت داخلی را با کارآمدی قابل توجهی مدیریت کرده و با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه و سرپرست موقت مشاور امنیت ملی آمریکا، همکاری تنگاتنگی دارد. منابع کاخ سفید میگویند این همافزایی، میلر را به گزینهای ایدهآل برای این نقش بدل کرده است. یک منبع داخلی تأکید کرد: «اگر استفن این شغل را بخواهد، بعید است ترامپ مخالفت کند.» بااینحال، برخی منابع معتقدند عشق و علاقه عمیق میلر به سیاستهای مهاجرتی ممکن است او را از پذیرش این نقش بازدارد، زیرا این پست تمرکز او را از موضوع مورد علاقهاش منحرف میکند.
در مورد سیاست خارجی، میلر مواضعی سرسختانه دارد. درباره ایران، او از حامیان سیاست فشار حداکثری است و در اظهاراتی در سال ۲۰۲۰، مذاکرات دیپلماتیک با تهران را «تسلیم» خواند. میلر خواستار تشدید تحریمها و انزوای جهانی ایران بوده و هرگونه گفتوگو را رد میکند، موضعی که میتواند مذاکرات فعلی را به بنبست بکشاند.
در مورد اوکراین، میلر از مذاکرات صلح با شرط واگذاری مناطق اشغالی به روسیه حمایت میکند، دیدگاهی که همراستا با طرحهای پیشنهادی مشاوران ارشد ترامپ است. درباره غزه، او از سیاستهای جنایتکارانه اسرائیل دفاعی قاطعانه کرده و خواستار قطع کمکهای مالی به آژانس آنروا شده است. در برابر چین، میلر ملیگرایی اقتصادی را ترویج میدهد و در سال ۲۰۲۳ پیشنهاد ممنوعیت ویزای تحصیلی برای دانشجویان چینی را مطرح کرد تا نفوذ پکن در آمریکا محدود شود.
انتصاب احتمالی میلر، با سابقه مواضع تندش در مهاجرت و اظهارات جنجالی علیه قضات و مخالفان سیاسی، میتواند سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا را به سوی رویکردی تهاجمیتر سوق دهد. این انتخاب، بهویژه با دیدگاههای ضدایرانی، ضدچینی و مواضع بحثبرانگیز درباره اوکراین و غزه، واکنشهای گستردهای در داخل و خارج آمریکا برمیانگیزد. تأثیر این تصمیم بر مذاکرات صلح اوکراین، ثبات در خاورمیانه و روابط با چین، تنشهای ژئوپلیتیکی را تشدید خواهد کرد.