کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۸۶۷۴۹
تاریخ خبر:

سحرخیز باش تا کامروا باشی

سحرخیز باش تا کامروا باشی

تحقیقات نشان می‌‌دهد شب‌‌ بیدارها احتمال افسردگی بیشتری دارند .

هفت صبح | گفته می‌‌شود کرم نصیب مرغی می‌‌شود که سحرخیز است؛ احتمالا به این دلیل است که شب‌‌بیدارها برای انجام این کار خیلی افسرده‌‌اند.  شاید شب بیدارها تیزهوش‌‌تر از سحرخیزها باشند اما تحقیقات نشان داده که آن‌‌ها ممکن است به دیابت مبتلا شوند و با اضطراب و افسردگی دست‌‌وپنجه نرم ‌‌کنند. 

اما این که چرا شب‌‌ بیدارها (آن‌‌هایی که دیر به رختخواب می‌‌روند و دیر بیدار می‌‌شوند) بیشتر از سحرخیزها (کسانی که ترجیح می‌‌دهند زود بخوابند و زود بیدار شوند) از نظر ذهنی چالش دارند همچنان بی‌‌پاسخ مانده است. 

حالا تحقیقات دانشگاه سوری انگلستان ممکن است ما را به جواب این سوال برساند. یکی از موضوعات مطرح شده درباره تقسیم‌بندی الگوی زمانی این است که مجبور کردن خود به برنامه‌ای که با ساعت درونی‌‌ همخوانی ندارد، مقصر افزایش خطر افسردگی در شب‌‌ بیدارهاست - پدیده‌ای که به عنوان «جت لگ اجتماعی» یا همان پرواززدگی شناخته می‌شود که به خاطر تغییرات ریتم شبانه‌‌روزی بدن اتفاق می‌‌افتد.  اگرچه سحرخیزها با هنجارهای اجتماعی مانند مشاغل سنتی از ساعت 9 تا 5 بعدازظهر، از نظر سلامتی، بهتر عمل می‌کنند، اما هر دو می‌توانند به همان اندازه سالم باشند تا زمانی که به اندازه کافی بخوابند و به یک برنامه ثابت پایبند باشند. مسئله واقعی زمانی به وجود می‌‌آید که شب بیدارها مجبور به برنامه‌ریزی برای صبح زود می‌‌شوند که این موضوع منجر به محرومیت از خواب و متعاقب آن مشکلات سلامتی می‌‌شود.

نظریه دیگر، فرضیه «ذهن بعد از نیمه شب» است که بیان می‌‌کند بیدار بودن بعد از نیمه‌‌شب منجر به تصمیمات بد و رفتارهای تکانشی می‌‌شود - که این موضوع کاملا منطقی است، زیرا تحقیقات نشان می‌‌دهد شب بیدارها تمایل به کشیدن سیگار و نوشیدن مشروبات الکلی بیشتری دارند.

در این مطالعه جدید که در ژورنال «پلوس وان» منتشر شده است، محققان از 564 دانشجوی دانشگاه خواستند تا پرسشنامه‌‌ای را در مورد الگوهای خواب، میزان تمرکز و نشخوار فکری، مصرف الکل و سطح اضطراب و افسردگی تکمیل کنند. تنها 38 نفر از دانشجویان به‌‌عنوان سحرخیزها شناسایی شدند، در حالی که 252 نفر شب‌‌بیدار بودند.

به گفته دکتر سیمون ایوانز، مدرس ارشد علوم اعصاب شناختی در دانشکده روانشناسی دانشگاه ساری، این موضوع آنقدرها هم که به نظر می‌‌رسد تعجب‌‌آور نیست. مطابق یافته‌ها، این تحقیق نشان داد شب بیدارها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی قرار دارند - تا حدی به دلیل استرس اجتماعی و در نتیجه کیفیت خواب ضعیف‌تر است. مطالعه از دانشجویانی که پیش‌‌تر از آن‌‌ها یاد شد، همچنین نشان داد که شب‌‌ بیدارها بیشتر مشروب می‌نوشیدند - اگرچه بسیار جالب است که بدانیم شب بیدارها که الکل مصرف می‌کردند علائم افسردگی کمتری نسبت به کسانی داشتند که مصرف نمی‌کردند.

محققان بر این باورند که این ممکن است به این دلیل باشد که کسانی که نوشیدنی را در حد اعتدال مصرف می‌کنند در محیط‌های اجتماعی جذب می‌شوند، که هر دو می‌توانند با اثرات افسردگی الکل مقابله کنند.

یک توضیح احتمالی تمایل به نشخوار فکری در پایان روز به جای صبح است. شب‌بیدارها زمان بیشتری برای نشخوار فکری دارند که این موضوع به طور بالقوه خطر ابتلا به علائم افسردگی را افزایش می‌دهد. به این ترتیب، محققان بر این باورند که مدیتیشن و سایر تکنیک‌های طراحی شده برای آرام کردن ذهن و ایجاد احساس حضور بیشتر در جمع می‌تواند به عنوان راه‌های موفقی برای کاهش خطر افسردگی در شب‌‌ بیدارها باشد. جالب‌تر این است که نشخوار فکری و ذهن‌آگاهی عوامل مهمی هستند – شب‌‌ بیدارها بیشتر احتمال دارد که شب‌های خود را با نگرانی و درگیر شدن در افکار منفی سپری کنند، در حالی که سحرخیزها در «عمل‌کردن با آگاهی» بهتر هستند.

 

کدخبر: ۵۸۶۷۴۹
تاریخ خبر:
ارسال نظر