قانون پایستگی پراید؛ وانت پراید یک نانآور بادوام

پراید از شکلی به شکل دیگر تبدیل میشود؛ اینبار وانت
هفت صبح| شاید خواندن این تیتر برای شما جالب و طنز باشد یا شاید کمی تلخ اما واقعیت این است که خوب و بد پراید هنوز روی خط تولید است و حتی خیلی از کسانی که به این پیرمرد چهارچرخ بد و بیراه میگویند، خودشان یکی از آن را دارند و حاضر به دلکندن از آن نیستند، چراکه معتقدند کمخرج و بیدردسر است.
بسیاری تصور میکنند که پراید در مرداد 1399 با خط تولید سایپا خداحافظی کرد اما نه، این تنها یک تصور اشتباه است، مطابق با قانون پایستگی پراید که مبدع آن مدیران سایپا بودند؛ یک پراید هیچگاه از بین نمیرود بلکه از شکلی به شکلی دیگر تبدیل میشود، سایپا قبل از اینکه منار را بدزدد، چاه را 6سال قبل کنده بود. اما اینبار مدیران سایپا در حرکتی هوشمندانه وانت پراید 151 آپشنال را در زمستان 1398 پیشفروش کردند و در بهار 1399 تحویل دادند. اینکار باعث شد تا سایپا بتواند به نوعی مردم و سازمان استاندارد را بدون شکایت قانع کند.
البته فارغ از بحث سایپا و سودآوری این شرکت باید این موضوع را پذیرفت که وانت پراید با تمامی ضعفهایش چه در آن زمان و چه در زمان حال هیچ جایگزینی نداشته و ندارد. حال در ادامه این متن به بررسی جامع این خودروی پرقصه اما بیصدا خواهیم پرداخت.
مشخصات فنی وانت پراید151
وانت سایپا ۱۵۱ به یک پیشرانه ۴ سیلندر از نوع M13 مجهز شده که با حجم ۱۳۲۳ سیسی، توان تولید ۷۳ اسببخار در دور ۵۲۵۰ و گشتاور ۱۰۹ نیوتنمتر در دور ۳۰۰۰ را دارد. این توان از طریق گیربکس ۵ سرعته دستی به چرخهای جلو منتقل میشود. دریچه گاز این موتور از نوع مکانیکی است که تاخیر کمتری نسبت به نسخه برقی دارد.
سیستم فرمان هیدرولیک که با تعلیق جلوی مکفرسون و عقب یکپارچه با تیر پیچشی همراه شده است، سواری نسبتاً نرم را فراهم میکند. ترمزهای جلو دیسکی و عقب کاسهای، در کنار رینگهای ۱۳ اینچی با تایرهای 165/65R13، کنترل مناسبی ارائه میدهند. مصرف سوخت ترکیبی 96/6 لیتر در 100 کیلومتر با باک 49 لیتری این وانت کاملا تناسب دارد و با استاندارد آلایندگی یورو ۵، از نظر زیستمحیطی قابل قبول است.
فضای بار کوچک اما کاربردی
وانت سایپا ۱۵۱ با صندوق باری به طول ۱۵۰۰ میلیمتر و عمق ۴۲۰ میلیمتر، برای جابهجایی بارهای سبک شهری تا سقف 500 کیلوگرم طراحی شده است. به بیان دیگر با وزن خالص ۹۰۰ کیلوگرم و ظرفیت مجاز مجموع بار و سرنشین تا ۱۵۱۰ کیلوگرم، این وانت جمعوجور گزینهای مناسب برای کسبوکارهای کوچک، پخش شهری و حملونقل در مسیرهای کوتاه است.
امکانات آخرین سری پراید
سایپا ۱۵۱ با امکاناتی مثل ترمز ABS و EBD، کیسه هوای راننده و سرنشین، سیستم ضدسرقت ایموبیلایزر و هشدار بستن کمربند، ایمنی مناسبی فراهم کرده. از نظر رفاهی هم وجود تهویه مطبوع، فرمان قابل تنظیم، آینههای تاشو، چراغ روشنایی روز (Daylight) و مهشکن عقب، این وانت شهری اقتصادی را به گزینهای کاربردی و مجهز در میان رقبا تبدیل کرده است.
وضعیت رانندگان
این خودرو با تمام چالشهایش، چالشهای زیادی از مشاغل را نیز حل کرد، برای مثال اتوشوییها، تعمیرکاران لوازم خانگی، اداره پست، پخشکنندگان موادغذایی و دخانیات، بسیاری از مشاغل سیار که در گذشته روی موتور کار میکردند از زمان تولید این خودرو از این خودرو استفاده میکنند. رانندگانی با چنین کاربریهایی از این خودرو استفاده میکنند اکثرا از این خودرو رضایت دارند و همچنین به دلیل استهلاک کم این خودرو تمایلی به تعویض آن ندارند.
بهطور کلی رانندگان این وانت در کابین قطعا با فضای جاداری مواجه نیستند، اما خب نسبت به وانت پیکان از امکانات بیشتر و نسبت به نیسان از نرمی و سکوت بیشتری بهره میبرند، در مقابل باید گفت که از نظر قدرت در کشش بار و دوام سیستم تعلیق نیز باید برگ برنده را به رقبا واگذار کنند.در واقع یک مصرفکننده هوشمند، به خوبی میداند که این خودرو برای مصرف درونشهری و بارهای نهچندان سنگین که بیشتر نیاز به فضا برای حمل دارند طراحی شده است و بهواقع گزینه ایمن و مناسبی برای تردد بینشهری نیست.
جمعبندی
فارغ از تمامی انتقادات و ویژگیها، دو نکته را نباید از یاد برد، اولین نکته این است که ما در ایران چقدر با شرایط ایدهآل ذهنی خودمان و ایدهآل جهان فاصله داریم و امروز ما در چه شرایط اقتصادی، سیاسی و صنعتی قرار داریم و نکته دوم این است که بسیاری از محصولات مانند وانت پراید یا نیسانآبی بدون تردید به هیچوجه با استانداردها و شاخصهای ایمنی امروز دنیا همخوانی ندارند، اما به دلیل وفور قطعات و قیمت بسیار ارزانتر نسبت به نمونههای بروزتر توسط مردم خریداری میشوند، پس میتوان گفت تمام تقصیرها بر گردن خودروسازان نیست و حاکمیت نیز نقش بسیار مهمی در این موضوع دارد و به بیان دیگر اصلیترین عنصر این سیکل معیوب بحث اقتصاد کلان کشور است، چراکه با بالا رفتن قدرت خرید مردم خودروسازان نیز یا محصولات خود را ارتقا میدهند یا به سراغ واردات محصولات بهروز با قیمت جهانی خواهند رفت.