کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۵۵۶۰۸
تاریخ خبر:

رفع تحریم ابرآروان توسط اروپایی‌ها

رفع تحریم ابرآروان توسط اروپایی‌ها

اقدامات حقوقی استارتاپ ایرانی درباره عدم ارتباطش با فیلترینگ سرانجام جواب داد

هفت صبح| نام شرکت ابرآروان از لیست تحریم اتحادیه اروپا خارج شده است. شرکت ابر آروان در سایت خود با اعلام این خبر عنوان کرده که در‌ پی شکایت آروان‌کلاود و ارایه‌ مستندات فنی و حقوقی به دیوان دادگستری اروپا (European Court of Justice)، این شرکت از فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا خارج شد. این خبری است که این استارتاپ ایرانی و مدیران و کارکنانش با خوشحالی در فضای مجازی دو روز پیش منتشر کردند. یک پیروزی بعد از مدت‌ها شکست و مشت و فحش خوردن در جدل‌های مجازی... اگرچه باز در واکنش به همین خبر هم عده‌ای ابرآروان را حسابی نواختند اما می‌توان گفت از معدود روزهای خوش این استارتاپ در دو سه سال گذشته روز انتشار همین خبر بود...

 

در اطلاعیه کوتاه ابرآروان همچنین آمده است که آروان‌کلاد از این تصمیم شورای اروپا استقبال می‌کند و به اقدامات حقوقی خود در محاکم و مراجع بین‌المللی ادامه خواهد داد. اتحادیه اروپا،‌ ۲۳آبان‌ماه سال ۱۴۰۱، ۳۲ شخص و شرکت را در فهرست تحریم خود قرار داد که نام شرکت ابر آروان هم در این فهرست آمده بود. در بخش دلایل این تحریم، اتحادیه اروپا عنوان کرده بود که ابرآروان از سال ۲۰۲۰ یک بازیگر جدی در پروژه‌های دولتی و وزارت ارتباطات ایران برای تهیه نسخه‌ جداگانه و ایرانی (ملی) از اینترنت بوده است؛ موضوعی که ابرآروان پیوسته آن را تکذیب کرده است. اما اگر می‌خواهید بدانید ماجرای ابرآروان و بر سر زبان‌ افتادن و مشت خوردن‌ها و اتهام‌ها و در نهایت تحریم آن چه بوده بد نیست در ادامه گزارش کاملی را که سایت پیوست منتشر کرده بخوانید.

 

ابرآروان و سروصدای بلند آن

 

سروصدای این شرکت از همان آغاز راه، بسیار بیشتر از تمامی استارتاپ‌های ایران بود و تقارن رشد این استارتاپ با دوره وزارت محمدجواد آذری جهرمی، بر غوغاها افزود. ابر آروان فعالیت خود را از میانه سال ۹۴ آغاز کرد و آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوم روحانی، در فروردین ۹۷ در توییتی تبلیغی برایشان نوشت: «اگر نیازمند خدمات رایانش ابری هستید، ابر آروان را به شما معرفی می‌کنم. محصولی دانش‌بنیان از جوانان ایرانی که توانسته در تحریم‌های اعمالی مدعیان آزادی اینترنت برای ایرانیان، زیرساخت مناسبی برای کسب‌وکارهای نوپا باشد.»

 

یک سال و چند ماه بعد، جهرمی راهی نمایشگاه الکامپ شد و در صفحه اینستاگرام خود عکسی منتشر کرد که او را در حال «های فایو» (بزن قدش) با پویا پیرحسینلو مدیرعامل ابر آروان نشان می‌داد؛ در حالی که محمود واعظی، وزیر ارتباطات دولت اول روحانی و رئیس دفتر رئیس‌جمهوری در آن زمان، به‌سختی روی «هپی چیر» نشسته بود و متعجب به آنها نگاه می‌کرد. جهرمی در توضیح این عکس نوشت: «نه وام و نه رانت و نه بودجه نجومی و نه سروصدای ملی بودن، بدون ادعا یک سرویس مهم زیرساختی کشور را توسعه دادند و شب گذشته پس از ارائه خدمت موفق به بیش از ۱۵ هزار شرکت ایرانی، اولین مشتری بین‌المللی خودشان را جذب و ثبت کردند. دست مریزاد!»

 

همان سال‌ها ابر آروان همایش هرساله «سوار ابرها» را با حضور تعداد زیادی مهمان برگزار می‌کرد. سیاست، ایجاد سروصدا و هیجان به‌ظاهر جواب می‌داد؛ اما فقط تا مقطعی.

 

۲۴ دی ۹۹، درست در سالگرد قطعی ۱۰ روزه اینترنت در ایران، پروژه «ابر ایران» رونمایی شد. پروژه‌ای که چند شرکت ابری در آن شرکت داشتند و قرار بود بخشی از دیتاسنترهای دولتی را برای سرویس‌دهی آماده کنند. در میان این شرکت‌ها نام ابر آروان هم دیده می‌شد. این پروژه از سوی مدیران دولتی و خصوصی، چندان حساسیت‌برانگیز نبود؛ اما در فضای پس از آبان ۹۸ همه چیز می‌توانست رنگ‌وبوی قطعی اینترنت بدهد.

  

روزهای تاریک

 

اواخر اسفند ۹۹ رسانه‌ها از وقوع حمله هکری به ابر آروان خبر دادند. این شرکت، موضوع را تائید و در ادامه اطلاعیه‌های متعددی در این زمینه صادر کرد؛ اما روزهای بد تازه آغاز شده بودند.

 

فروردین ۱۴۰۰ جادی میرمیرانی در قسمت ۱۲۰ وی‌کست خود به نام «رادیو گیک» حمله به ابر آروان را آغاز و این شرکت را تسهیل‌کننده قطعی سراسری اینترنت معرفی کرد. او گفت: «ابرآروان و بودنش پیش‌برنده امکان قطع ارتباط ایران با جهانه.»

 

این ویدئو به‌سرعت در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد و در مدت کوتاهی، ابر آروان مقصر اصلی قطعی اینترنت در سال ۹۸ معرفی شد. موضوع به همین‌جا ختم نشد و در ادامه، حتی کار به انتشار عکس کارکنان این شرکت و تهدید آنها رسید که با واکنش منفی فعالان صنفی روبه‌رو شد؛ اما گوش کسی بدهکار این سخنان نبود.

 

در میانه این هیاهوها، ابر آروان مانند گذشته، سیاست در رسانه ماندن را ادامه داد و حتی شهریورماه همان سال، از راه‌اندازی ۱۸ پاپ‌سایت جدید در نقاط ترافیکی مهم جهان و ۲ برابر شدن زیرساخت بین‌المللی‌اش خبر داد. برخی کارشناسان می‌گویند انتشار این خبر، آتش تهیه‌ای بود و اتهاماتی که در داخل به ابر آروان وارد می‌شد.

 

یک سال بعد در ۲۸ مهر ۱۴۰۱ «آنالنا بربوک»، وزیر خارجه آلمان، در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد دولت این کشور در حال بررسی ارتباط «سافت‌کلود» با جمهوری اسلامی است؛ تا مشخص شود این شرکت چه نقشی در سرکوب فضای مجازی در ایران داشته و دارد. سافت کلود در دوسلدورف آلمان فعالیت داشت.

 

ابر آروان با انتشار اطلاعیه‌ای، اتهامات را رد کرد؛ اما در نهایت آبان ۱۴۰۱ نام ابر آروان در فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار گرفت و در پایان همین ماه، دامنه بین‌المللی ابر آروان از دسترس خارج شد. اینجا بود که ابر آروان دست‌هایش را بالا برد و اعلام کرد: «می‌پذیریم در جنگ رسانه‌ای شکست خوردیم.»

  

روزهای خاکستری

 

از آذر ۱۴۰۱ سکوت رسانه‌ای در دستور کار ابر آروان قرار گرفت و تنها گاهی اخبار رسمی از این شرکت منتشر شد. در این دوره ابر آروان به صورت فعال در تهیه و انتشار گزارش‌های سالانه از وضعیت اینترنت ایران شرکت کرد؛ با رادار آروان، اختلال‌های اینترنت در ایران را مستند کرد و البته به رشد خود ادامه داد؛ اما باز هم از زیر ضرب فضای مجازی خارج نشد.

 

این شرکت از پروژه ابر ایران خارج شد ولی حتی این موضوع را هم تا مدت‌ها از چشم رسانه‌ها دور نگه داشت.

 

سرانجام ۱۷ فروردین ۱۴۰۳، سه سال پس از آغاز آن توفان سخت، ابرآروان در حساب رسمی خود در توییتر اعلام کرد پیرو شکایت آروان کلاود و ارائه مستندات فنی و حقوقی به دیوان دادگستری اروپا، این شرکت از فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا خارج شد. گرچه هنوز نام ابر آروان در تحریم‌های آمریکا، استرالیا و بریتانیا قرار دارد.

 

کدخبر: ۵۵۵۶۰۸
تاریخ خبر:
ارسال نظر