تایمگراف | سیستم۵۱: ارزانترین ساعت سوییسی اتوماتیک
درباره ساعتی که کاملا به دست رباتها ساخته میشود
هفت صبح| اگر دوستدار ساعت باشید حتما اسم سواچ را شنیدهاید؛ در همین ستون تایمگراف تا الان بارها از این کمپانی نام بردهام. یک برند ساعت فوقالعاده مهم از نظر تاریخی و یک هلدینگ بزرگ به همین نام که آغازگر مسیر نجات صنعت ساعت سوییسی در بحران بزرگ کوارتز بود.
علاقهمندان زیادی در دنیای ساعت هستند که در کنار پتکفیلیپ و کارتیه و رولکس، یک ساعت بسیار ارزانقیمت خاص هم دارند: سواچ سیستم۵۱. چرا سواچ سیستم۵۱ که سری اتوماتیک ساعتهای این کمپانی غولپیکر است، تا این حد در میان ساعتدوستان حرفهای محبوبیت دارد؟
عموما فاکتور «دستساخته» بودن در دنیای ساعت به ارزش قطعه میافزاید اما درمورد سیستم۵۱ دقیقا برعکس است: اولین ساعت اتوماتیک که بهطور کامل توسط رباتها و ماشینها ساخته و حتی رگولیشن و تنظیم اسکیپمنت آن هم توسط لیزر انجام میشود. این یعنی نبوغ و خلاقیت فوقالعاده سواچ. کمپانیای که اگر نبود، بخش بزرگی از صنعت ساعتسازی سنتی سوییس نمیتوانست از بحران کوارتز به سلامت عبور کند.
سری سیستم۵۱ سواچ از دو گروه سیستم۵۱ ساده با جنس بدنه پلاستیک و سیستم۵۱ آیرونی با جنس بدنه معمولا فولاد (stainless steel) تشکیل میشود که مدلهای آیرونی علاوه بر ظاهر لوکستر، تا حدی قابلیت تعمیر بیشتر نیز دارند. مدلهای پلاستیکی بهخاطر پلمب بودن قابشان در واقع تعمیرپذیر نیستند، که البته اگر به شکل معقول استفاده شوند مشکلی برایشان پیش نمیآید. سیستم۵۱ آیرونی اما در صورت مواجهه با مشکل، باز میشود و کلا موومنت آن را میتوان عوض کرد.
در موومنت این ساعت ارزانقیمت که وجه تسمیه آن تعداد ۵۱عددی قطعات متحرک است، از آلیاژی با عنوان ARCAP، تلفیقی از مس و نیکل و زینک، استفاده شده که خاصیت ضدمغناطیس خوبی هم دارد؛ کمپانی اعظم ETA (بزرگترین تولیدکننده موومنت در سوییس) متعلق به سواچگروپ است و در سیستم۵۱ از معماری و مهندسی کالیبر C10.111 این کمپانی استفاده شده.
پیشنهاد میکنم پس از خواندن این ستون حتما در اینترنت نگاهی به مدلهای مختلف مجموعه سیستم۵۱ بیاندازید؛ میخواهم توجه شما را به جذابیت بصری موومنت این ساعت جلب کنم که در تمام رفرنسها بهواسطه قاب پشتی شفاف قابل دیدن است.
اگر به حلقه دور موومنت دقت کنید، میبینید روتر یا لنگر اتوماتیکش به شکل بسیار نبوغآمیزی طراحی شده؛ سواچ بهجای استفاده از یک لنگر رایج (که معمولا شبیه یک دیسک هلالیشکل است) بخشی از پشت یک حلقه ۳۶۰درجه را سنگینتر از قسمت دیگرش ساخته و آن را دورِ یک صفحه پلاستیکی شفاف گذاشته تا وقتی موومنت را از بیرون میبینید، تصور کنید روتر بهصورت معلق در حال چرخیدن است حال آنکه با کمی تفاوت در اجرا، مثل هر مکانیزم اتوماتیک دیگر کار میکند.
این تنها یکی از نوآوریهای جالب این ساعت است.وقتی مجموعه Sistem51 در سال ۲۰۱۳ معرفی شد، بسیاری رباتیک بودن فرایند تولید این ساعت را یک نکته منفی عنوان کردند اما با گذشت مدتی کوتاه و پس از روشن شدن ابتکارها و پیچیدگیهای فنی و تکنیکی ساخت این مدل، برای منتقدانش هم چارهای جز تحسین باقی نماند. نفسِ تولد پدیدههای نو در یک صنعت قدیمی چند هزارساله آن قدر ارزشمند است که گاه صِرف بکر بودن ایدهای در این مقیاس میتواند به یک فضیلت و ارزش بدل شود.
ساعت سواچ سیستم۵۱ قیمتش از حدود ۱۵۰ دلار شروع میشود و گواه محکمی بر این ادعاست که بهسادگی و با هزینهای معقول و در دسترس میتوان از کالاهای تقلبی فاصله گرفت و پا در دنیای زیبا و باشکوه ساعتهای اصیل و واقعی گذاشت.