یک نماینده مجلس: سرمایهگذاری آمریکا نوعی تضمین است

بخشایش اردستانی، نماینده مجلس شورای اسلامی: سرمایهگذاری مشترک آمریکاییها در ایران میتواند انجام شود، به نظرم چیز بدی نیست. این در واقع نوعی تضمین است
هفت صبح، ایمان برین| در حالی که اخبار امروز برخی رسانهها از ارسال سوال ۳۰ نماینده مجلس از عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، به هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی حکایت دارد، پیگیریهای «هفت صبح» نشان میدهد که این موضوع هنوز در مرحله ابتدایی خود است و حتی برخی از نمایندگان کمیسیون امنیت ملی نیز از جزئیات آن بیاطلاع هستند.
به گفته برخی رسانهها سوال مطرحشده از سوی علیاصغر نخعیراد، نماینده خراسان رضوی، به موضوعاتی چون اظهارات اخیر وزیر امور خارجه درباره سرمایهگذاری آمریکا در ایران و همچنین مباحث مربوط به گرهزدن اقتصاد کشور به مذاکرات هستهای مربوط میشود. این سوال تاکنون به امضای ۳۰ نماینده رسیده و طبق روال قانونی، برای بررسی بیشتر به هیأت رئیسه مجلس ارجاع شده است.
در همین راستا، خبرنگار «هفتصبح» با احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تماس گرفت تا نظر او را درباره این اقدام جویا شود. بخشایش با اظهار بیاطلاعی از موضوع گفت: «من در جریان محورهای این سوال نیستم و فعلاً صلاحیت اظهارنظر در اینباره را ندارم. وقتی سوال به کمیسیون بیاید، ما بررسی میکنیم که آیا منطقی است یا خیر.»
او اما در واکنش به گمانهزنیها درباره موضوعات مطرحشده در سوال نمایندگان گفت: «اینکه وزیر امور خارجه گفته سرمایهگذاری مشترک آمریکاییها در ایران میتواند انجام شود، به نظرم چیز بدی نیست. این در واقع نوعی تضمین است. هنوز به جایی نرسیدهایم که بخواهیم این را مستمسک قرار دهیم برای بازخواست وزیر.»
احتمال توافق را هنوز مثبت میبینم
بخشایش اردستانی در ادامه درباره روند مذاکرات هستهای و چشمانداز آن نیز گفت: «من هنوز نگاه مثبتی به آینده مذاکرات دارم. احتمال رسیدن به توافق زیاد است، هرچند چالشهایی پیش رو داریم. یکی از موضوعات مهم، تضمین خروجنکردن آمریکا از توافق است و دیگری عملیاتیشدن رفع تحریمهاست.»
او افزود: «ایران پیشنهاد داده که آمریکاییها در پروژههایی نظیر برق و انرژی خورشیدی در ایران سرمایهگذاری کنند. مثلاً اگر ۱۰۰ هزار مگاوات برق از انرژی خورشیدی تأمین شود، هم به نفع ایران است، هم نشاندهنده تعهد طرف آمریکایی. همچنین بحثهایی هم درباره مشارکت آمریکا در حوزه هستهای نیز مطرح است.» عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در ادامه گفت:« بحثهای بعدی بحثهای فنی است. ممکن است کمی چالش برانگیز باشد اما چون هر دو هم ایران و هم آمریکا اراده بر این دارند که این مسئله را به یک جای مثبت برسانند من توافق را مثبت میبینم.»
تحریمهای جدید ترامپ؛ فشار روانی و منطق اشتباه
در بخش دیگری از گفتوگو، نظر بخشایش را درباره تحریمهای جدید اعلامشده از سوی دونالد ترامپ پرسیدیم. او با لحنی تند گفت: «این تحریمها بیمعرفتی محض است. منطق ترامپ این است من صلح پر قدرت میخواهم، او بر این باور است که فشار بیاورد تا ایران پای میز مذاکره بیاید. در حالی است که نمیداندکه اگر زبان نرمتری به کار میبرد، مذاکره هم آسانتر میشود. با این وجود در این سه دور آمریکاییها با ایران همراهی داشتند به جای مذاکره اما زبان گفتمانشان در مذاکره خیلی متفاوت در رسانه و بحث پروپاگاندا هست. این رفتار یک کار تناقضآمیز است و وظیفه سیاست رفع این تناقضها است.»
استیضاح وزیر و پیوند آن با منافع ملی؟
در پایان گفتوگو، موضوع استیضاح فرزانه صادق مالواجرد نیز مطرح شد که این روزها به طور جدی در مجلس دنبال میشود. بخشایش درباره ارتباط این اقدام با روند مذاکرات گفت: «این دو موضوع ربطی به هم ندارند. مجلس وظیفه نظارتی دارد. رأیی که در ابتدا به وزرا داده شد کلی بود، اما حالا که برخی وزرا عملکردشان را نشان دادهاند، طبیعی است که مجلس پاسخ بخواهد.»
او با اشاره به موضوعات مختلفی از جمله حادثه در بندر و عدم مسئولیتپذیری گفت: «در بسیاری از کشورها مثل چین وقتی حادثهای در بندر رخ میدهد، مقامهای مسئول پاسخگو هستند. در ایران، متأسفانه کسی مسئولیت نمیپذیرد. باید فرهنگ مسئولیتپذیری، از جمله استعفا یا عذرخواهی، جا بیفتد.» او در پایان تأکید کرد: «این اقدام مجلس، ربطی به مذاکرات ندارد و بیشتر از جنس انجام وظیفه نظارتی است.»