کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۷۱۲۹۶
تاریخ خبر:

جمع گرم لیبرال‌ها| درباره همنشینی فولادوند مترجم، غنی‌نژاد اقتصاددان و آخوندی وزیر سابق

جمع گرم لیبرال‌ها| درباره همنشینی فولادوند مترجم، غنی‌نژاد اقتصاددان و آخوندی وزیر سابق

چه کسانی در این قاب هستند؟ توجه کاربران به نکته حاشیه‌ای در عکس

هفت صبح| ‌عباس آخوندی، شامگاه چهارشنبه با انتشار این عکس در توییتر (و دیگر رسانه‌های اجتماعی خود) توجه زیادی را به خود جلب کرد. قابی که او را در کنار موسی غنی‌نژاد و عزت‌الله فولادوند نشان می‌دهد.

 

آخوندی در توضیح این عکس نوشت: «امشب به اتفاق جناب دکتر موسی غنی‌نژاد به زیارت استاد عزت‌الله فولادوند رفتیم. از قضا دریافتم که سالروز تولدشان است. ایشان زاده 5 دی ماه 1314 هستند. دو دختر خانم که برادرزادگان ایشان بودند و نام کوچک آنان را نمی‌دانم به اتفاق سرکار خانم دکتر شعبانی جشن کوچکی بدین مناسبت تدارک دیده بودند. من بسیار نیک اقبال بودم که به‌طور تصادفی در این جشن افتخار حضور یافتم. استاد عزت‌الله فولادوند با 59 تالیف و ترجمه خدمت کم‌نظیری به توسعه دانش فلسفی، سیاسی و دانش اجتماعی ما ایرانیان و تمام فارسی زبانان کرده‌اند. عمرشان همراه با سلامتی و شادکامی دراز باد.»

 

حاشیه عکس

برخی از کاربران به این نکته توجه کردند که چرا عباس آخوندی در این جمع تنها کسی است که کفش ندارد. آخوندی در پاسخ کاربری که این سوال را پرسیده گفته: «طبق عادت؛ چندان مهم نیست.» 

عزت‌الله فولادوند

چه کسانی در این قاب هستند؟

۱. عزت‌الله فولادوند: متولد سال ۱۳۱۴ در اصفهان. دارای مدرک دکترای فلسفه از دانشگاه کلمبیای آمریکا. کار اصلی او ترجمه است. او تعداد زیادی کتاب در حوزه فلسفه و اندیشه سیاسی ترجمه کرده است. فولادوند نخستین کتاب خود را در ۳۴ سالگی با عنوان «گریز از آزادی» که اثری است از اریش فروم به فارسی ترجمه کرده است.

 

مهم‌ترین کتاب‌هایی که او به فارسی ترجمه کرده عبارت است از دو کتاب هانا آرنت با عناوین «خشونت» و «انقلاب»، کتاب کارل پوپر با عنوان «جامعه باز و دشمنان آن»، کتاب «فلسفه کانت» اثر اشتفان کورنر، کتاب برایان مگی با عنوان «مردان اندیشه»، کتاب فردریش فون هایک به نام «در سنگر آزادی» و دو کتاب آیزایا برلین با عنوان «آزادی و خیانت به آزادی» و «قدرت اندیشه». او همچنین برخی رمان‌ها را هم ترجمه کرده است. مثل «آمریکایی آرام» گراهام گرین که البته در این کتاب هم مقدمه‌ای در مورد اگزیستانسیالیسم در سیاست به قلم فولادوند بسیار خواندنی درآمده است.

 

2. موسی غنی‌نژاد: متولد سال ۱۳۳۰ در اهر. دارای مدرک دکترای اقتصاد توسعه از دانشگاه سوربن فرانسه. او یک اقتصاددان است. عضو بازنشسته هیات علمی دانشگاه صنعت نفت و مثل فولادوند اهل ترجمه است و کتاب «قانون، قانون‌گذاری و آزادی» فردریش فون هایک را در سه جلد ترجمه کرده است. او البته کتاب‌های زیادی هم نوشته مثل کتابی با عنوان «درباره هایک»، کتابی با عنوان «اقتصاد و عدالت اجتماعی»  و کتابی با عنوان « اندیشه آزادی: نگاهی از منظر اقتصاد سیاسی به تجربه ایران معاصر.»

 

3. عباس آخوندی: متولد سال 1336 در نجف. دارای مدرک دکترای اقتصاد سیاسی از دانشگاه لندن. او را به خاطر سمت‌هایش می‌شناسیم. تقریبا ۱۰ سال وزیر مسکن و شهرسازی بوده است (بعدها با عنوان وزیر راه و شهرسازی) و ۶ سال رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی. آخوندی در وزارتخانه خود با حاشیه‌هایی مواجه بوده است. از برخورد با یک خبرنگار تا پاسخ تند به یک خانم که از هزینه پارکینگ فرودگاه امام شاکی شده بود و البته شایعه بازداشت پسرش.  

 

جمع لیبرال‌ها

هر سه این افراد، معروف به اجرا یا ترویج لیبرالیسم در ایران هستند.  عزت‌الله فولادوند به عنوان مترجم اندیشه‌های نئولیبرالیسم در ایران شناخته می‌شود. سایت آسو، چهار سال پیش در مطلبی به قلم میثم بادامچی در مورد او نوشته: «در مجموع به متفکران لیبرال گرایش دارد. او عمدتاً در پی معرفی و دفاع از خوانشی از لیبرالیسم است که می‌توان آن را لیبرالیسم سرمایه‌داری‌ماب، یا نولیبرالیسم خواند. این نوع از لیبرالیسم معاصر، که ادامه‌ لیبرالیسم کلاسیک متفکرانی همچون آدام اسمیت (در «ثروت ملل») است، به شدت بر کوچک بودن دولت و اهمیت لیبرالیسم اقتصادی و بازار و رقابت آزاد تکیه می‌کند.»

 

موسی غنی‌نژاد به عنوان اقتصاددان لیبرال در ایران شناخته می‌شود. او ستون‌نویس ثابت روزنامه دنیای اقتصاد هم هست که رسانه این گرایش اقتصادی – سیاسی در ایران معرفی می‌شود. او در یکی دو سال اخیر با دو مناظره، یکی با مسعود درخشان، استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق و دیگری با علی علیزاده، فعال چپ‌گرای ساکن لندن در میان عموم مردم هم شناخته شده است. غنی‌نژاد در بخشی از مناظره با علیزاده به صراحت گفته:

 

«لیبرالیسم را عده‌ای به ناسزای سیاسی تبدیل کردند. من گفتم لیبرالم که فضای گفت‌وگو باز شود. در لیبرالیسم جامعه با قانون اداره می‌شود، در مقابل اندیشه لیبرالیسم جامعه با دستور تعیین می‌شود. در امروز نیز ما همین مشکل را در کشور داریم که می‌خواهیم جامعه و اقتصاد را مهندسی کنیم و آنگونه بسازیم که خودمان می‌خواهیم. لیبرالیسم با دستور مخالف است.»

 

عباس آخوندی هم معروف است به اینکه تکنوکرات یا مدیر لیبرال است. آخوندی حتی در مهر ماه سال ۱۳۹۷ که از دولت روحانی استعفا داد، دلیل استعفای خود را عقب‌نشینی دولت روحانی از اصولی بیان کرد که به تعبیری همان اصول لیبرالیسم است. آخوندی نوشت:

 

«من بر این اعتقاد هستم که سه اصلِ پایبندی به قانون، احترام به مالکیت و اقتصاد بازار رقابتی را در هیچ شرایطی نباید زیرپا گذاشت. آنچه در تدبیر شرایط سخت جدید ناشی از تحریم‌های آمریکا شاهدیم دقیقا نقض همین سه اصل است. در هر صورت با این سطح از تفاوت دیدگاه، از حیث اخلاقی ادامه کار من درست نیست.»

 

بنابراین می‌توان گفت که چهارشنبه شب در گوشه‌ای از تهران، جمع لیبرال‌ها جمع بوده است. لیبرال‌هایی که همواره از سوی گروه‌های مذهبی و نیز چپ متهم هستند که وضعیت امروز کشور تقصیر آنان است ولی خودشان می‌گویند وضع اقتصادی کشور خراب است چون هیچ وقت لیبرالیسم در ایران پیاده نشده است!

 

 

کدخبر: ۵۷۱۲۹۶
تاریخ خبر:
ارسال نظر