کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۹۶۵۸۹
تاریخ خبر:

دودِ مرگ در ریه‌ نسل جوان

دودِ مرگ در ریه‌ نسل جوان

افزایش نگران‌کننده مصرف دخانیات در میان جوانان و نوجوانان ۵۰ هزار مرگ سالانه در اثر دخانیات

هفت صبح| بهزاد ولی‌زاده، رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت، از رشد مصرف دخانیات در ایران خبر می‌دهد. آماری که نه‌تنها نگران‌کننده، بلکه هشداری جدی برای نظام سلامت کشور است.

 

به گفته او، آخرین مطالعه جامع در زمینه عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر در سال ۱۴۰۰ انجام شده که در آن، گروه سنی بالای ۱۸ سال مورد بررسی قرار گرفته‌اند. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که ۱۴ درصد از افراد بالای ۱۸ سال در کشور مصرف‌کننده انواع محصولات دخانی هستند. از این میان، ۲۶ درصد مردان و ۴.۵ درصد زنان را شامل می‌شوند.

 

مقایسه این داده‌ها با مطالعه مشابه در سال ۱۳۹۵، نشانگر افزایش مصرف است. به‌طوری که مصرف دخانیات در میان مردان ۳ درصد و در زنان بالای ۱۸ سال نیز ۱۱ درصد افزایش یافته است.

 

ولی‌زاده با تأکید بر رشد قابل‌توجه مصرف دخانیات در میان جمعیت جوان، می‌گوید: «این افزایش، نشان از تمرکز صنایع دخانی بر جذب نسل جوان دارد. آمارها نشان می‌دهد بیشترین رشد مصرف در دو گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ و ۲۵ تا ۳۴ سال رخ داده که زنگ خطری جدی برای سلامت عمومی و آینده اقتصاد کشور است.» بر پایه اطلاعات منتشرشده، مصرف دخانیات در میان مردان ۱۸ تا ۲۴ ساله، ۹۰ درصد و در زنان همین رده سنی، ۳۴ درصد رشد داشته است. این آمار حاکی از آن است که الگوی مصرف در حال تغییر است و زنان بیش از گذشته به مصرف این محصولات روی آورده‌اند.

 

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات، پایین آمدن سن شروع مصرف را نیز نگران‌کننده دانسته و یادآور می‌شود: «بر اساس داده‌های سال ۱۳۹۵، حدود ۳.۴ درصد نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ ساله سیگار و ۵.۸ درصدشان قلیان مصرف می‌کنند. اگرچه مطالعه‌ای در مورد زیر ۱۳ ساله‌ها انجام نشده، اما شواهد نشان می‌دهد که سن آغاز مصرف ممکن است حتی پایین‌تر هم باشد.»

 

او درباره تبعات اقتصادی مصرف دخانیات نیز گفت: «برآوردها نشان می‌دهد که سالانه حدود ۵۰هزار میلیارد تومان هزینه به کشور تحمیل می‌شود. از این رقم، ۱۴ هزار میلیارد تومان صرف هزینه‌های حوزه سلامت و ۳۵ هزار میلیارد تومان ناشی از مرگ زودرس، غیبت از کار و ناتوانی‌های ناشی از مصرف دخانیات است.»

 

در نهایت، ولی‌زاده به آماری تکان‌دهنده اشاره می‌کند: «حدود ۵۰ هزار نفر در سال، معادل ۱۴ درصد کل مرگ‌ومیرها، به دلیل مصرف دخانیات جان می‌سپارند. نکته تأسف‌بار این است که بسیاری از این مرگ‌ها در سنین جوانی و بهره‌وری رخ می‌دهد. دخانیات، تنها محصولی است که به صورت قانونی تولید و فروخته می‌شود، در حالی که نیمی از مصرف‌کنندگانش را به کام مرگ می‌برد.»

 

آخرین تحولاتسلامت و زندگیرا اینجا بخوانید.
کدخبر: ۵۹۶۵۸۹
تاریخ خبر:
ارسال نظر