یادداشت| چرا باید رمان نیمههای شب را بخوانید
روایت شبی پر از اضطراب و تنش زمانی که زنی به نام کارا بعد از اتفاقی تراژیک به زادگاهش برگشته
هفت صبح| تمام روایت، یک شب بیشتر نیست؛ شبی پر از اضطراب و تنش. زمانی که زنی به نام کارا بعد از اتفاقی تراژیک به زادگاهش برگشته. بازگشت او مصادف است با رویارویی با اسرار کودکی. در طول شب، کارا با آشنایان قدیمی مواجه میشود و ماجراهایی درهم تنیده را کشف میکند؛ داستانهایی با موضوع خیانت، وفاداری و پژواکهای تاریک کودکی.
محیط داستان نقش مهمی در ایجاد فضایی بسته و تنشآمیز ایفا میکند، طوری که خانه هم به شخصیتی تبدیل میشود پر از خاطرات و اسرار. «نیمههای شب» رمانی از «رایلی سیجر» است که در سال 2024 منتشر شده؛ یک تریلر روانشناختی. سیجر در طول رمان، سرنخهایی فریبنده ایجاد میکند و بعضی طرحها را به هم میتند تا خواننده را در تعلیق نگه دارد؛ موضوعات مربوط به حافظه، تروما و پیچیدگیهای روابط خانوادگی.
این مسئله در واقع در تمام رمان در ذهن شما بازخوانی میشود که چطور گذشته میتواند اکنون را بسازد. رایلی سیجر به خاطر همین طرحها نامی آشناست؛ نویسنده تریلرهای روانشناختی با کاوش درون شخصیتها. ضمن اینکه در رمان «نیمههای شب» مؤکداً از سکوت و تاریکی شب هم برای افزایش هیجان و ابهام استفاده میکند. انتخاب محیط هم دلیل کارکردی دارد؛
سیجر محیط خانه را طوری میسازد که مضامینی از قبیل اسارت در زندان و تلاش برای رهایی از آن را نیز تداعی کند. کارا، قهرمان داستان هم شخصیتی چندوجهی است که سفری هیجانانگیز را شروع کرده؛ سفری که قرار است مؤلفههای مختلفی در آن بازخوانی شود؛ حافظه، گذشته، تروما، انزوا، هراس، راز، اعتماد و خیانت. پیچیدگیهای اعتماد از طریق روابط کارا بررسی شده و این سوال مطرح میشود که او سرانجام به چه کسی میتواند اعتماد کند؟
هرچند حقیقت همین حالا قرار است روشن شود و فریبکاریها به سطح برسد. سرعت سیجر بهخوبی لحظات دروننگرانه را با اقدامات شخصیتها متعادل کرده و خوانندگان را درگیر میکند تا جایی که آنها تشنه انتهای رمان شوند. استفاده از جزئینگریها هم در این زمینه مؤثر است.
همچنین تحولات غیرمنتظرهای که برای پیشبرد روایت ساخته میشوند، تضمین میکند که خوانندگان مدام در حالت حدس و گمان باقی بمانند. این اثر به علاوه سرشار از نوستالژیهای دهه 90 میلادی است. اما آنچه در حیاط خلوت این توده اسرارآمیز و جنگلهای اطراف پنهان شده، کل جذابیت ماجرا نیست.
چون سیجر میداند برای سوار کردن راز به شکلی عمیقتر نیاز به شخصیتپردازی دقیقتر هم هست. در مجموع «نیمههای شب» یک رمان جذاب به کارنامه سیجر اضافه کرده است؛ رمانی با ترکیبی از مایههای روانشناختی و چرخشهای هیجانانگیز که نشر «نون» با ترجمه لیلا سام این اثر را روانه بازار کتاب کرده است.