تولید دوباره سیتروئن C۳-XR در سایت کاشان سایپا
بازگشت سیتروئن به ایران یا ادامه حضور چین؟
هفت صبح، متین شیری| سیتروئن C3-XR اولین بار در سال ۲۰۱۴ به عنوان یک کراساوور کوچک با هدف بازارهای آسیایی معرفی شد. این خودرو با طراحی مدرن و ابعاد مناسب به عنوان یک مدل کاربردی در کلاس کراساوورها در بازارهای چین و برخی دیگر از کشورها عرضه شد. سیتروئن C3-XR بهطور خاص برای جلب نظر مشتریان جوان طراحی شده بود و توانست موفقیتهای زیادی در بازار چین کسب کند.
مشخصات فنی سیتروئن C3-XR
سیتروئن C3-XR بهطور معمول با دو موتور بنزینی 1/2 لیتری و 1/6 لیتری عرضه میشود. مدلهای با موتور2/1 لیتری توان تولید ۱۱۰ اسب بخار قدرت دارند، در حالی که مدلهای 1/6 لیتری قدرتی معادل ۱۶۵ اسب بخار دارند. این خودرو بهصورت تکدیسک یا دو دیسک با گیربکس دستی و اتوماتیک عرضه شده است.
سیستم تعلیق این خودرو بهطور خاص برای راحتی بیشتر در جادههای شهری و جادههای خارج از شهر طراحی شده است، اما مدلی که قرار است در سایت سایپای کاشان تولید شود همان موتور 1/2 لیتری توربوشارژر است که با یک گیربکس 6 سرعته دوکلاچه قرار است با 112 اسببخار توان این خودرو را به حرکت درآورد. اگر از این میزان تفاوت تعجب کردید، حق دارید چراکه این بار تولید این خودرو توسط شریک چینی سیتروئن در اتحاد استلانتیس، یعنی دانگفنگ قرار است صورت بگیرد.
مشخصات طراحی و امکانات سیتروئن C3-XR
سیتروئن C3-XR در طراحی خود به اصول مدرن سیتروئن پایبند است. جلوپنجرهای با طراحی منحصر به فرد، چراغهای LED و خطوط تیز بدنه از ویژگیهای برجسته این خودرو هستند. در داخل کابین، طراحی بهروز با فضای جادار و امکانات مدرن همچون سیستممولتی مدیا و صفحه نمایش لمسی، فضایی راحت و دلپذیر برای سرنشینان ایجاد کرده است، در مدلی که قرار است تا سایپا به واسطه شریک چینی خود تولید کند، آپشنهایی نظیر فرمان کمکی برقی، کنترل پایداری الکترونیکی و کشش، سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی، سنسور نور، کیلس استارتر و ششکیسه هوا هم مشاهده میشوند.
چرا سیتروئن C3-XR پایش به ایران نرسید؟
با وجود برنامهریزیهای اولیه برای تولید سیتروئن C3-XR در ایران، مشکلات اقتصادی و تحریمها مانع از تحقق این پروژه شدند. پس از اعمال تحریمها علیه ایران، خودروسازان فرانسوی نتواستند همکاریهای خود با شرکتهای ایرانی را ادامه دهند و این پروژه به تعویق افتاد.
بنابراین، سیتروئن تصمیم به توقف تولید و عرضه این مدل در ایران گرفت. اگر میخواهید بدانید که این پروژه تا کجا پیشرفت کرده بود، باید بگویم که حتی قالبهای بدنه بیرونی خودرو از فرانسه وارد سایت تولید سایپا شده بود، به بیان دیگر شاید اگر چند ماه دیرتر این قطع همکاری رخ میداد، تمام تکنولوژی و مواد لازم به سایپا انتقال پیدا میکرد.
جوینت ونچر سایپا با سیتروئن
سایپا و سیتروئن در قالب یک جوینت ونچر (سرمایهگذاری مشترک) بهمنظور تولید خودروهایی مانند سیتروئن C3 و C3-XR در ایران همکاری میکردند. این جوینت ونچر، که تحت عنوان «سایپا-سیتروئن» شناخته میشد، بر اساس تبادل فناوری و استفاده از ظرفیتهای تولید داخلی شکل گرفته است. هدف این همکاری، انتقال تکنولوژی و ارتقای کیفیت خودروهای تولید داخل بود که میتوان گفت در صورت عدم رخ دادن تحریمها شاید امروز میتوانستیم شاهد نتایج خوبی باشیم اما متاسفانه این پروژه بیشتر منجر به اتلاف هزینه و منابع برای ایران شد.
بازگشت سیتروئن به ایران یا ادامه حضور چین؟
در سالهای اخیر، نهتنها سیتروئن بلکه تمام خودروسازان فرانسوی قصد داشتند و تلاشهای بسیاری کردند تا بتوانند به بازار ایران دوباره ورود کنند یا به هر طریقی بتوانند سهم و قسمتی از این بازار را نصیب خود کنند اما واقعیت این بود که بین ایران و آمریکا باید یکی را انتخاب میکردند و هرچقدر هم که برای ایجاد راه سومی تلاش کردند موفق نشدند تا دست آخر مانند بقیه موارد چینیها برگ برنده را رو کردند و خودرویی که به کما رفته بود را این بار با نماینده خود یعنی دانگفنگ که شریک سیتروئن در اتحاد خودروسازی استلانتیس است زنده کردند.
در واقع چینیها خودشان راه سوم ورود محصولات فرانسوی به ایران شدند،چراکه ریرا که کپی پژو 2008 بود را با تامین قطعات برقیاش روانه خط تولید و خیابان کردند و از میل رقابت و عقب نماندن سایپا از ایرانخودرو هم حالا این محصول سیتروئن را با سود و منفعت بیشتر از آن خود کردند تا در میان ایران، اروپا و آمریکا برنده نهایی باشند.
برخی از کارشناسان بازار و سیاست معتقدند که این ورود چین در قالب نام سیتروئن به ایران نمیتواند بدون هیچ سود و منفعتی برای فرانسویها باشد، حتی اگر برای مقطعی کوتاه باشد. در نهایت باید فایدهای مالی برای فرانسویها داشته باشد. در نهایت فارغ از اینکه چه اشخاص و کشورهایی قرار است سود کنند، امیدواریم که اینبار هم مردم ایران متضرر عدم آگاهی و ضعف تصمیمگیری مسئولان خود نشوند.