کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۶۰۲۶۲
تاریخ خبر:

یورو فایتر تایفون یا رافال داسو / کدام جت جنگنده اروپایی بهتر است؟

یورو فایتر تایفون یا رافال داسو /  کدام جت جنگنده اروپایی بهتر است؟

آشنایی با ویژگی‌های ۲ جت جنگنده اروپایی

هفت صبح| یوروفایتر تایفون و رافال داسو دو جت جنگنده اصلی چند منظوره اروپا هستند و ساب گریپن سوئدی نیز یک جنگنده اروپایی قابل توجه است. یوروفایتر اکنون بیش از ۲۰ سال خدمت ‌، در حالی که رافال به تازگی به رکورد ۲۰ سال خدمت رسیده است، جنگنده‌ای که از سال ۲۰۰۴ در خدمت بوده ‌ (از نیروی دریایی فرانسه شروع شد). هم تایفون و هم رافال شاهد نبردهای متعدد (به ویژه در نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا و نیروی هوایی فرانسه) بوده‌اند.

 

 

وب‌سایت Eurofighter Typhoon مدعی است: «یوروفایتر تایفون پیشرفته‌ترین هواپیمای جنگی چندمنظوره در جهان است». علاوه بر این، نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا مدعی است که تایفون «یک هواپیمای رزمی بسیار چابک و چند منظوره است که در تمام عملیات‌های فعلی نیروی هوایی سلطنتی استفاده می‌شود.» اما بین Eurofighter Typhoon و Dassault Rafale کدام یک برتری هوایی دارد؟

 

 

یوروفایتر تایفون و رافال داسو به عنوان یک پروژه مشترک اروپایی در دوران جنگ سرد منشأ مشترکی دارند. با این حال، فرانسوی‌ها از این پروژه جدا شده و هواپیمای خود را به نام رافال توسعه دادند، در حالی که انگلیسی‌ها، آلمانی‌ها، ایتالیایی‌ها و اسپانیایی‌ها به طور مشترک Eurofighter را توسعه دادند. هر دو هواپیما در حال تولید هستند، یوروفایتر عمدتاً توسط کنسرسیومی از ایرباس، BAE System و لئوناردو ساخته می‌شود، در حالی که رافال توسط شرکت فرانسوی داسو ساخته شده است. هر دو نقش برتری هوایی دارند.

  

‌یوروفایتر تایفون

 

ایرباس می‌گوید: «هیچ هواپیمای جنگنده دیگری [به اندازه یوروفایتر] چنین تعداد نسبتاً بالایی از تسلیحات اروپایی و آمریکایی را ادغام نکرده‌‌؛ بنابراین هر مأموریتی که باشد آماده جنگ است.» از سوی دیگر، داسو مدعی است که ‌رافال کارآیی رزمی چشمگیر و میزان بقای قابل‌توجهی از خود نشان داده است. انتظار می‌رود که تا بعد از سال ۲۰۵۰ نیز یک دارایی کلیدی در زمینه هواپیماهای جنگی برای نیروهای نظامی فرانسه باقی بماند.

 

 

‌‌داسو رافال

 

 

هر دو جت جنگنده پروژه‌های موفقی محسوب می‌شوند و جزو پیشرفته‌ترین جت‌های جنگنده امروزی هستند. اگر‌چه ممکن است از جنگنده‌های نسل پنجم اف-35 و اف -22 ایالات متحده، به عنوان جت‌های جنگنده نسل 5/4 قدیمی عقب‌تر باشند‌ اما این موضوع اصلاً غیرمنتظره نیست.

  

‌چه کسی آنها را می‌خر‌د؟

 

کشورهای متعددی در داخل و خارج از اروپا این دو جت را سفارش داده‌اند. در مورد مشتریان صادراتی خارج از اروپا، کویت، عربستان سعودی، قطر و عمان، یوروفایتر را خریداری کرده‌اند. در مقابل، هند، امارات، مصر، اندونزی و قطر رافال را خریداری کرده یا سفارش داده‌اند. در سال‌های اخیر، سفارش‌ها برای رافال به شدت افزایش یافته ‌ و اکنون داسو با ۲۱۱ مورد سفارش انباشته و عقب‌افتاده مواجه است (۱۴۱ مورد آن صادرات است. فروش اخیر جنگنده رافال به هند یک امتیاز بزرگ برای جنگنده فرانسوی بوده است.)

  

‌مشخصات Eurofighter در مقابل  Rafale

 

هر دو هواپیما بسیار شبیه هم هستند و ویژگی‌های مشابهی دارند. شاید برخی از اصلی‌ترین بخش‌هایی که در آنها رافال با همتای یوروفایتر خود متفاوت است، این است که فرانسوی‌ها یک نسخه ویژه دریایی برای عملیات روی ناو هواپیمابر فرانسوی ساخته‌اند و جنگنده فرانسوی برای حمل موشک‌های هسته‌ای ساخت این کشور سازگار شده است (بریتانیا فقط زیردریایی‌های هسته‌ای در اختیار دارد).

  

دستکم یک خلبان بریتانیایی یوروفایتر تایفون را برتر از پسر‌عموی فرانسوی رافال خود می‌داند. براساس گزارش TurDef، یک خلبان بریتانیایی مدعی شده که هم تایفون و هم رافال دارای ویژگی‌های بسیار عالی و مشابه هستند. با این حال، موتورهای قدرتمند EJ200 تایفون، آن را قادر می‌سازد تا خیلی سریع انرژی خود را بازیابد و در حرکت بعدی ابتکار عمل را به دست بگیرد. این خلبان گفته است: «من رافال را با یوروفایتر تایفون در طول یک درگیری آموزشی واقعی پرواز شکست دادم.»

  

بنابراین، کدام یک در نقش برتری هوا به هوا بهترین است؟ پاسخ به این سوال دشوار است (در نهایت، بعید است که این جت‌ها هرگز خود را در حال شلیک به یکدیگر بیابند). همیشه مهم است که به خاطر داشته باشید که موشک‌ها نقش مهمی در افزایش توانایی‌‌های یک جنگنده دارند. شاید نکته مهم این باشد که هر دو می‌توانند موشک‌های هوا به هوای بسیار دوربرد Meteor را حمل کنند.

 

موشک Meteor یک موشک با قابلیت هدایت راداری فعال با قابلیت شلیک چندگانه است که می‌تواند با اهداف بسیار مانورپذیر در یک محیط مملو از تجهیزات نبرد الکترونیک در برد بیش از ۲۰۰ کیلومتر درگیر شود. MBDA به عنوان سازنده این موشک مدعی است که این موشک بهترین در جهان در زمینه ایجاد برتری هوایی است و چندین برابر بیشتر از MRAAM فعلی، یک فضای بدون فرار بزرگ را برای حریفان رقم می‌زند. هر خلبانی که موشک Meteor روی هواپیمایش قفل شود، تنها کاری که می‌تواند بکند ایجکت کردن است.

  

جنگنده‌های نسل ۶ جایگزین

 

ساخت جایگزینی برای یوروفایترها و رافال‌ها در حال حاضر در حال انجام است. اروپایی‌ها از تولید جت جنگنده نسل پنجم صرف‌نظر کرده و مستقیماً به سمت ساخت جنگنده‌های نسل ششم رفته‌اند. در حالی که فرانسه توانسته به تنهایی پیش برود و یک جنگنده نسل ۴ را توسعه دهد. به نظر می‌رسد ‌ برای تولید جنگنده نسل ۶ به شریک نیاز دارند. فرانسه، آلمان و اسپانیا در حال حاضر در حال توسعه سیستم هوایی رزمی آینده هستند‌ اما انتظار نمی‌رود که این جنگنده تا قبل از سال ۲۰۴۰ وارد سرویس شود. Tempest یا برنامه Global Combat Air با مشارکت بریتانیا ، ایتالیا و ژاپن در مقایسه با پروژه فرانسوی‌ها پیشرفته‌تر بوده و انتظار می‌رود حدود سال ۲۰۳۵ وارد سرویس شود. (منبع: روزیاتو)

 

کدخبر: ۵۶۰۲۶۲
تاریخ خبر:
ارسال نظر