کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۷۶۴۱۳
تاریخ خبر:

توصیه های جدید سازمان بهداشت جهانی درباره مصرف نمک

توصیه های جدید سازمان بهداشت جهانی درباره مصرف نمک

پیشنهادات سازمان جهانی بهداشت درباره ی مصرف نمک و راهکار های کاهش مصرف نمک را در این مقاله می خوانید

گاه بدون اینکه متوجه باشیم، بیش از حد نمک مصرف می‌کنیم. سازمان جهانی بهداشت اخیراً در یک پژوهش جدید اعلام کرده که مصرف سدیم در سراسر جهان بسیار بالاتر از حد مجاز است و توصیه کرده که مردم به جای نمک معمولی، از نمک‌های کم‌سدیم استفاده کنند.

بر اساس این راهنما که در ژانویه‌ی ۲۰۲۵ منتشر شد، مصرف بیش از حد سدیم هر ساله موجب ۱.۹ میلیون مرگ زودرس می‌شود. این در حالی است که علی‌رغم تمام اطلاع‌رسانی‌ها، در سال ۲۰۱۹ میانگین مصرف سدیم روزانه‌ی جهانی ۴.۳ گرم برآورد شده که بیش از دو برابر مقدار توصیه‌شده‌ی ۲ گرم است.

برای کاهش این رقم، سازمان جهانی بهداشت پیشنهاد می‌کند که افراد نمک کم‌سدیم را جایگزین نمک معمولی کنند.

سدیم چه تأثیری روی بدن دارد؟

سدیم یک ماده‌ی معدنی ضروری برای بدن است، اما همان‌طور که در مورد بسیاری از چیزها صدق می‌کند، مصرف بیش از حد آن می‌تواند مشکل‌ساز باشد.

مهم‌ترین نگرانی‌ها در مورد سدیم بالا، ارتباط آن با بیماری‌های قلبی و فشار خون است. طبق تحقیقات مدرسه‌ی بهداشت عمومی هاروارد Harvard T.H. Chan School of Public Health، وقتی سدیم در خون افزایش می‌یابد، کلیه‌ها برای دفع آن تحت فشار قرار می‌گیرند. در نتیجه، بدن برای رقیق کردن سدیم، آب بیشتری ذخیره می‌کند که باعث افزایش حجم خون و در نهایت بالا رفتن فشار خون می‌شود. این مسئله قلب را مجبور می‌کند که سخت‌تر کار کند، که در بلندمدت می‌تواند به حمله‌ی قلبی، سکته‌ی مغزی و نارسایی قلبی منجر شود.

همچنین، مصرف زیاد سدیم خطر بیماری مزمن کلیه Chronic Kidney Disease و پوکی استخوان Osteoporosis را افزایش می‌دهد، زیرا باعث دفع بیش از حد کلسیم از طریق ادرار می‌شود. علاوه بر این، بنیاد جهانی تحقیقات سرطان World Cancer Research Fund، مصرف زیاد نمک را با افزایش خطر سرطان معده مرتبط دانسته است، به‌ویژه در غذاهایی که با نمک زیاد فرآوری می‌شوند.

نکته‌ی مهم اینجاست که مصرف بیش از حد سدیم فقط به نمکی که به غذا اضافه می‌کنیم مربوط نمی‌شود، بلکه بسیاری از غذاهای صنعتی نیز سدیم بالایی دارند، بدون اینکه ما متوجه شویم.

آیا استفاده از نمک کم‌سدیم یک راه‌حل ساده است؟

شاید در ابتدا به نظر برسد که باید با طعم بی‌نمک کنار بیایید! اما بسیاری از افراد، به دلیل عادت به طعم نمک، حاضر به کاهش مصرف آن نیستند.

به گفته‌ی متخصصان تغذیه، یکی از راه‌حل‌های مؤثر، استفاده از نمک‌های غنی‌شده با پتاسیم است. در این نوع نمک، بخشی از سدیم کلرید Sodium Chloride با پتاسیم کلرید Potassium Chloride جایگزین شده است.

پتاسیم Potassium یکی دیگر از مواد معدنی ضروری برای بدن است که بیشتر افراد به‌اندازه‌ی کافی آن را دریافت نمی‌کنند. بنابراین، جایگزین کردن نمک معمولی با نمک پتاسیمی می‌تواند یک راه‌حل دو‌سویه‌ی مفید باشد.

البته، این روش برای همه بی‌خطر نیست. افرادی که مشکلات کلیوی دارند، ممکن است در معرض خطر هایپرکالمیا Hyperkalemia (افزایش بیش از حد پتاسیم در خون) باشند که می‌تواند مشکلات جدی ایجاد کند. اگر در این گروه قرار دارید، پیش از تغییر رژیم غذایی‌تان، حتماً با پزشک مشورت کنید.

راهکارهایی برای کاهش مصرف سدیم

سازمان جهانی بهداشت توصیه می‌کند که افراد و دولت‌ها در سطح ملی برای کاهش مصرف نمک اقدام کنند. برخی از راهکارهای فردی شامل موارد زیر است:

  • مصرف غذاهای فرآوری‌شده را کاهش دهید، زیرا معمولاً سدیم زیادی دارند.
  • نمکدان را از روی میز غذا حذف کنید تا عادت اضافه کردن نمک کاهش یابد.
  • هنگام پخت‌وپز، به‌جای نمک از ادویه‌ها و سبزیجات معطر استفاده کنید.
  • نمک پتاسیمی را جایگزین نمک معمولی کنید.
  • هنگام خرید، محصولاتی را انتخاب کنید که دارای برچسب کم‌سدیم باشند.
  • همچنین، مصرف نمک یددار Iodized Salt نیز برای حفظ سلامت توصیه شده است.

جمع‌بندی: تغییر ساده‌ای که جان شما را نجات می‌دهد

با توجه به تأثیرات جدی سدیم بالا بر سلامت، زمان آن رسیده که مصرف نمک را مدیریت کنیم. تغییر کوچکی مانند جایگزینی نمک معمولی با نمک کم‌سدیم، می‌تواند به سلامت قلب، کلیه‌ها و استخوان‌ها کمک کند و خطر بیماری‌های خطرناک را کاهش دهد.

 

منبع:یک پزشک

 

 

کدخبر: ۵۷۶۴۱۳
تاریخ خبر:
ارسال نظر