جهش قطعی قیمت؛ ثبات احتمالی کیفیت| بررسی ۶ خودروی داخلی در سناریوی تکراری افزایش قیمتها
این شرایط باعث شده است تا اکثر مردم به سوی خرید خودروهای کارکرده با قیمت مناسبتر بروند
هفت صبح| طی چند سال اخیر به دلیل شرایط اقتصادی، سیاسی کشور و مسائلی نظیر تحریمها و اقتصاد دستوری، گران شدن ناگهانی کالاها متاسفانه به موضوعی تکراری تبدیل شده است. در این بین برخی کالاها از دیگر موارد حاشیه بیشتری دارند و گران شدن آنها باعث میشود تا مردم بیش از دیگر کالاها به گران شدن آنها اهمیت دهند. خودروهای داخلی چنان شیب افزایش قیمت را با سرعت و ناگهانی طی کردند که برای رسیدن دست متقاضی به آنها فرد حداقل باید یک سال دیگر درآمد خود را پسانداز کند و احتمالا اگر بتواند یک وام دیگر نیز بگیرد.
این شرایط باعث شده است تا اکثر مردم به سوی خرید خودروهای کارکرده با قیمت مناسبتر بروند یا در طرف دیگر به جای تعویض یا اسقاط خودروی خود رو به تعمیر و بازسازی آن میآورند و تمام این عوامل باعث میشوند تا مسائلی نظیر آلودگی هوا و مصرف سوخت در سطح کشور در مرور زمان افزایش یابند.
از سوی دیگر گران شدن خودروهای داخلی باعث میشود تا ناوگان حمل و نقل عمومی و دولتی کشور نیز هرروزه فرسودهتر و ناکارآمدتر شود و مجددا به چرخه آلودگی هوا و افزایش مصرفه سوخت کمک کنند. در پرونده امروز به بررسی شش خودرو که در افزایش قیمت اخیر خودروسازان داخلی و دولتی دستخوش تغییرات چشمگیری شدند که زلزله تغییر قیمت کارخانه آنها بازار را نیز به لرزه درآورد، خواهیم پرداخت.
شاهین پلاس اتوماتیک / یک میلیارد و 50 میلیون تومان
سایپا با تولید شاهینپلاس اتوماتیک به تازگی داشت پس از سالها مشکل اعتماد تضعیف شده یا از بین رفته مصرفکنندگان را حل میکرد اما گویا قرار نیست این مشکل حل شود، چراکه هنوز تمام شاهین پلاسهایی که برای دور اول افراد ثبتنام کرده بودند به بازار عرضه نشده بود . شاهین پلاس تا قبل از این خبر 638 میلیون تومان توسط کارخانه قیمتگذاری شده بود اما این خودرو از این به بعد قرار است تا با 14درصد افزایش قیمت که معادل 90 میلیون تومان است
با قیمت 728 میلیون تومان به بازار عرضه شود، ولی این عدد هرگز عددی نخواهد بود که شما به عنوان مصرفکننده به سایپا پرداخت خواهید کرد، چراکه هزینههای عوارض، مالیات برارزش افزوده، بیمه شخصثالث و عوارض شمارهگذاری نیز به این عدد اضافه خواهد شد که با توجه به تجارب قبلی عددی در حدود 12درصد قیمت کل خودرو هست. این عدد با محاسبات حدودی نویسنده برای خودروی شاهینپلاس اتوماتیک چیزی در حدود 87 میلیون تومان است، خریدار باید عددی در حدود 815 میلیون تومان را به حساب شرکت سایپا واریز کنید و تاثیر این افزایش قیمت در بازار نیز، رسیدن قیمت این خودرو به یک میلیارد و 50 میلیون تومان است.
اطلس G /467 میلیون تومان
آخرین نسل پرایدهای هاچبک حدود یک سالی است که پای خود را به صنعت و بازار خودروی ایران باز کرده است، هرچند این ورود اصلا محسوس نبوده است اما گویا سایپا باز هم قصد ندارد فعلا حضور این خودرو در خیابانها و جادههای ایران را پررنگ و مشهود کند، چراکه رقیب فرانسوی این خودرو همچنان در خیابانها و جادههای ایران یکهتازی میکند و از محبوبیت بسیار بیشتری نسبت به ایمنی خودروی ایرانی سایپا برخوردار است.
اطلس تا چند روز پیش با قیمت 344 میلیون تومان فروخته میشد، اما پس از ابلاغ افزایش قیمت 21درصدی، این خودرو با افزایش قیمت 73 میلیون تومانی و در نظر گرفتن 12 درصد احتمالی، هزینههای جانبی که عددی در حدود 50 میلیون تومان است، قیمت نهایی این خودرو برای مصرفکننده عدد 467 میلون تومان خواهد بود. در بازار آزاد نیز قیمت این خودرو از 525 میلیون تومان به 550 میلیون تومان رسید. واقعیت این است که شاید در ظاهر این افزایش قیمت برای سایپا سودآور باشد ولی در حقیقت با این قیمت اطلس از بازی و رقابت تا حد بسیار زیادی خارج میشود، این عامل باعث میشود تا مردم 206های با مدلهای گوناگون کارکرده را به اطلس صفر ترجیح دهند.
پژو 207 اتومات سقف شیشهای ارتقا یافته/750 میلیون تومان
206 و 207 از بدو ورود به بازار ایران همیشه بین مردم محبوب بودند و هنوز پس از گذشت 23 سال بازهم جزو محبوبترین خودروها هستند. مدل اتومات پانوراما را میتوان فولترین نسخه این خودرو دانست که به خودی خود قیمت بالایی داشت، اما پس از استارت موتور افزایش قیمت ناگهان با یک تیکآف آتشین از قیمت 512 میلیون تومان به 670 میلیون تومان رسید، اما گویا بوستر ترمز این خودرو خوب کار نکرد تا با وضع هزینههای جانبی با محدوده عددی احتمالی، در خط پایان 750 میلیون تومان بتواند بایستد.
در کنار این قیمتگذاری باید این واقعیت تلخ را در نظر گرفت این خودرو، پلتفرم و موتور آن برای 20 سال پیش هستند و صنعت خودروسازی ما جایی زیر سوال میرود که خودروی بک ایکس 3 پرو محصول جدید کرمانموتور در حدود 200 میلیون تومان با این خودرو تفاوت دارد که این خود حاکی از عدم وجود دانش یا صرفه تولید لازم در کشور است. یکی از نکاتی که باعث میشود تا این خودرو از گزینههای مردم خارج شود، مدلهای دندهای و قدیمیتر همین خودرو هستند که نسبت مدلهای جدید متاسفانه از کیفیت بالاتری برخوردارند.
راناپلاس ارتقایافته/ 568 میلیون تومان
راناپلاس خودرویی بود که طی سالهای اخیر چه در دوران صعود بازار و چه در دوران رکود آن از میزان توجهی که باید برخوردار میشد، نشد و همین افزایش قیمت آن در بازار به هیچوجه با دیگر رقبایش در بازار قابل قیاس نبود. حدود یکسالی بود که مردم از این پدیده آگاه شده و در حال رو آوردن به این خودرو بودند که بار دیگر این خودرو شامل افزایش قیمت کارخانه شد و از 382 میلیون تومان به قیمت کارخانه 508 میلیون تومان صعود کرد و با اضافه شدن 12 درصد هزینه جانبی به آن با عدد 568 میلیون تومان به دست مصرفکننده میرسد.
البته محبوب نبودن رانا بین مردم دلایل متعددی دارد؛ برای مثال این خودرو از موتور پژو 206 تیپ 5 بهره میبرد ولی گیربکس آن متعلق به خودروی 405 بود یا مثلا در بسیاری از موارد لنت یک طرف متعلق به تیپ 5 و لنت طرف دیگر مخصوص به خود رانا بود و از همه مهمتر این خودرو آمده بود تا جایگزین جوانپسندترین خودروی بازار ایران شود که با این طراحی این امر میسر نشد و حتی در مدل پلاس نیز تغییر خاصی در این خودرو حاصل نشد.
دناپلاس توربو اتوماتیک آپشنال/797 میلیون تومان
قدرقدرتترین سدان داخلی حال حاضر بازار ایران پس از شنیدن خبر افزایش قیمت دوستان و رقبایش خیلی سریع توربوی خود را در مدار قرار داد تا با 208 میلیون تومان افزایش تاپاسپید افزایش قیمت را به نام خود ثبت کند و از قیمت 508 میلیون تومان به قیمت جدید 797 میلیون تومان برسد. این عدد بدون احتساب هزینههای جانبی است و با احتساب 12 درصد هزینههای جانبی قیمت این سدان داخلی به عدد 892 میلیون تومان خواهید رسید.
دناپلاس به نوعی نماد لوکس بودن و تجمل در بین خودروهای ایرانی است و اکثرا افرادی که به سراغ این خودرو میروند خانوادهها هستند اما باید در نظر داشت که این خودرو به دلیل استهلاک بالا و بهره بردن از فناوری توربوشارژر هزینههای جانبی بالایی دارد و با در نظر گرفتن خبر افزایش قیمت بنزین سوپر که نیاز اساسی این خودرو است، شاید قبل از خرید آن باید یک بار دیگر به رقبا و هزینههای نگهداری این خودرو نگاهی بیندازید. شاید این هزینهها در ابتدا خیلی به چشم نیایند، اما واقعیت این است که در صورت در نظر گرفتن آنها حتی شاید مجبور به فروش خودروی خود شوید، در نتیجه هنگام خرید هر خودرویی به شرایط روز بازار و جامعه نگاه کنید.
سورنپلاس با موتور xu7p/576 میلیون تومان
شاید سورنپلاس با موتور EF7 و در نسخه فولآپشن با قیمت ارزش خرید داشته باشد، اما تنها در شرایط مقایسهای با انواع دنا، حالا که قر ار است این خودرو با موتوری که از تکنولوژی دهه 80 میلادی که تنها کمی ارتقا یافته بهره میبرد باید گفت که قبل از خرید این خودرو کمی به شرایط خود، بازار و خودروهای موجود نگاه کنید.
این خودرو با این موتور قرار بود تا جایگزین پرشیا شود، حال سوال این است که تا چه میزانی تغییرات و تفاوتهای شگرف بین پرشیا و سورنپلاس وجود دارد که ایرانخودرو به دو دلیل پاس نکردن استانداردهای 85گانه توسط پرشیا و زیانده بودن تولید این محصول ایرانخودرو جایگزینی را به اجبار اعلام میکند و سپس بعد از گذشت زمانی اندک افزایش قیمتی سنگین را روی آن اعمال میکند. این خودرو پس از اعلام قیمت جدید با کشیدن دنده معکوس خود گشتاور قیمتی خود را به حداکثر رساند و از قیمت 389 میلیون تومان به 515 میلیون تومان برای کارخانه و 576 میلیون تومان برای مصرف کننده رسید. سورنپلاس با موتور ارتقا یافته پژو شاید گزینه چندان مطلوبی نباشد اما با نگاهی به شرایط بازار و قیمتها میتوان گفت جزو معدود گزینههای خانوادگی نسبتا به صرفه است.