طوفان قیمت خودروها در راه است؟ + جدول قیمتهای جدید
افزایش قیمت محصولات ایرانخودرو و سایپا قطعی شد
هفت صبح، سجاد کجوری| چند روز پیش که احمد نعمتبخش دبیر انجمن خودروسازان ایران در خواست افزایش قیمت 70-80 درصدی خودرو را به عارف معاون اول دولت طی نامهای ارائه کرد، به نظر نمیرسید که به این زودی خواسته وی عملی شود و شاهد صدور مجوز افزایش قیمت رسمی برای خودروسازان توسط دستگاههای ذیربط باشیم. این افزایش قیمت ناگهانی قطعا باعث افزایش قیمت خودروها در بازار در روزهای آتی نیز خواهد شد.
با بررسی قیمتهای جدید کارخانه متوجه میشویم که قیمت بعضی خودروها با یک تلنگر کوچک به راحتی میتواند بالای یک میلیارد تومان برود و برخی محصولات مانند دنا پلاس توربو اتوماتیک، تارا V4 و نسخههایی از 207 حتی به تلنگر هم نیاز ندارند و راحت در بالای یک میلیارد تومان قرار خواهند گرفت زیرا قیمتهای اعلامی در جداول منتشر شده، قیمتهای تمام شده کارخانه است و با افزودن مالیاتها و عوارض مختلف قیمتها تا حدود 18 الی 20 درصد بالاتر از این اعداد هم میروند.
به عنوان مثال دنا پلاس توربو اتوماتیک آپشنال که قیمت کارخانه قبلی آن حدود 589 میلیون تومان بوده و در قیمتگذاری جدید قیمت آن 797 میلیون تومان تعیین شده است. حال این قیمت، قیمت تمام شده کارخانه است و با افزودن مالیات و عوارض و هزینههای شمارهگذاری انتظار میرود برچسب قیمتی 900 تا 950 میلیون تومانی برای مشتری را دریافت کند.
پس به راحتی میتوان برای دنا پلاس توربو اتوماتیک انتظار قیمت در بازار بالای 1 میلیارد و 100 میلیون را داشت. تا همین دو روز پیش قیمت این خودرو در بازار در حدود 1 میلیارد و 5 میلیون تومان بود، اما وقتی یکشنبه افزایش قیمتها اعلام شد، از دوشنبه قیمت دنا پلاس توربو اتوماتیک در بازار به یک میلیارد و 40 میلیون تومان رسیده است.
البته هنوز این افزایش بیش از 35 میلیون تومانی به اندازه افزایش قیمت کارخانه نیست، ولی قطعا این یک واکنش اولیه با توجه به رکود نسبی حاکم بر بازار است. (برای مثالهای دیگر در خصوص تفاوت قیمتهای خودروها در بازار طی چند روز گذشته میتوان تارا V4 با قیمت قبلی 990 میلیون تومان و قیمت جدید 1 میلیارد و 35 میلیون تومان، رانا پلاس با قیمت قبلی 655 میلیون تومان و قیمت جدید 670 میلیون تومان و شاهین اتومات با قیمت قدیم 815 میلیون تومان و قیمت جدید 850 میلیون تومان را خاطرنشان کرد).
احتمالا در روزهای آتی قیمتها حملهای رو به اعداد بالاتر خواهند داشت که بعد از آن باید منتظر پاسخ مردم و مصرفکنندگان بود. اگر رکود فعلی ادامه داشته باشد، احتمالا قیمتها بعد از پرتاب به ردههای بالا، مجدد کمکم پایین آمده تا به ثبات برسند. اما اگر مردم به خرید رو بیاورند قیمتها در ارقام بالا تثبیت میشوند.
در هر حال این افزایش قیمتها در شرایطی میتواند کم اثرتر شود که واردات خودرو در حجم بالا و بدون محدودیتهای عجیب و غریب و بدون وقفه صورت بپذیرد تا شرایط رقابتیتر و منصفانهتر شود. در این صورت خودروساز هم خود را ملزم به ارتقای کیفیت و ارائه خدمات پس از فروش متناسب با هزینههای دریافتی میبیند.
باید به این نکته اشاره کرد که این افزایش قیمتها قطعا به ضرر مصرفکننده خواهد بود و در شرایط تورمی فعلی، سبد هزینههای خودرویی خانوار (چه خرید و چه تعمیر و نگهداری خودروها) را افزایش خواهد داد. این در حالیست که مسئولان به فکر تسهیل واردات خودروهای دستدوم خارجی در شرایط قیمتی گذشته بودند و با اعمال قیمتهای جدید شاید باید به فکر وارد کردن موتورسیکلتهای دست دوم باشیم.
ای کاش مردم هم میتوانستند نامهای به دولت نوشته و از زیانده شدن اقتصاد خانوار خود بگویند، درخواست افزایش 70-80 درصدی حقوقهای خود را بدهند و ظرف چند روز توسط دولت این افزایش حقوقها اعمال شود.