تکرار کابوس برای مهاجران| توضیحات یک وکیل برای ایرانیهاییکه نگران سیاستهای مهاجرتی واشنگتن هستند
تابعیت آمریکا بر اساس حق خاک، مانند اروپا میشود
هفت صبح| یک وکیل مهاجرتی آمریکایی میگوید که گروهی از ایرانیها لازم نیست نگران تهدیدهای ترامپ باشند اما عدهای بهتر است احتیاط کنند. او درباره صحبتهای رئیسجمهور جدید آمریکا در روز تحلیف حرف میزند که اعلام کرد قصد دارد؛ بیگانگان غیرقانونی و مسلمانان را به این کشور راه ندهد. ترامپ میخواهد فرمان منع سفر را که در دوره ریاستجمهوری قبلی خود هم اجرا کرده بود، بازگرداند. او همچنین وعده داده که مرزهای جنوبی آمریکا را ببندد و مهاجران غیرقانونی را اخراج کند. همانطور که در سال 2017، ایرانیها شامل فرمان منع سفر یا تراولبن شدند، این بار هم انتظار میرود که مورد هدف ترامپ قرار بگیرند.
دونالد ترامپ در اولین روز کاری خود به عنوان رئیسجمهور، فشارها به مهاجران را آغاز کرد. هرچند که هنوز مشخص نیست مردم کدام کشورها قرار است تحت تاثیر آن قرار بگیرند اما با توجه به سابقه او میتوان حدس زد که ایرانیها هم جزو این لیست باشند.
کرتیس موریسون، یک وکیل مهاجرتی آمریکایی در واکنش به فرمان اجرایی جدید ترامپ، در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «یکی از بندهای این فرمان نشان میدهد که ترامپ میخواهد فهرستی از کشورهایی تهیه کند که با آمریکا در مورد بررسی پیشینه و اطلاعات مهاجران همکاری نمیکنند. میدانیم که ایران در صدر این فهرست قرار دارد. یمن، سومالی و سودان هم احتمالاً در این فهرست باشند. در بند ترسناک دیگری، ترامپ میگوید که وزارت امنیت داخلی باید افرادی را که از این کشورها از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ وارد شدهاند، اخراج کند.» موریسون در ادامه این مسئله را غیرمنطقی میخواند؛ چراکه قانون مهاجرت و ملیت آمریکا فقط به رئیسجمهور اجازه تعلیق ورود را میدهد.
این وکیل مهاجرتی در ادامه ایرانیان را خطاب قرار میدهد و میگوید: «هزاران ایرانی که بعد از 20 ژانویه 2021 وارد آمریکا شدهاند و حالا گرینکارت دارند یا شهروند آمریکا هستند، باید بگویم که احتمالا در امان هستید؛ حتی اگر در این فرمان بهصراحت به آن اشاره نشده باشد. کنگره هیچ اختیاری به دولت برای آسیب رساندن به شما نداده است.»
با این حال او در ادامه به دیگر مهاجران ایرانی ساکن آمریکا هشدار میدهد: « اما هزاران دانشجوی ایرانی با ویزای F1، محققین J1، کارگران H1B و پناهجویانی که در حال حاضر اینجا هستند، شما کمی آسیبپذیرتر هستید. باید تصمیمات خود را مدیریت کنید تا گرفتار این وضعیت نشوید.
مثلا با سرعت غیرمجاز رانندگی نکنید، در جشنهای زیرزمینی شرکت نکنید و...» او در ادامه توضیح میدهد که ترامپ قصد دارد دانشجویان خارجی معترض به جنایات جنگی و نسلکشی اسرائیل را هم هدف قرار دهد که برخی از آنان ایرانی هستند. این وکیل مهاجرتی در آخر توصیه میکند: «به نظرم دو تا سه ماه دیگر طول میکشد تا بفهمیم اوضاع از چه قرار است. اگر واجد شرایط مهاجرت هستید، هرکاری لازم است انجام دهید تا همین حالا به آمریکا برسید.»
دونالد ترامپ، شب دوشنبه در اولین روز کاری خود ۱۰ فرمان اجرایی درخصوص امنیت مرزی را صادر کرد. فرمانهای اجرایی ترامپ شرایط را برای عملیات اخراج و جلوگیری از مهاجران غیرقانونی فراهم میکنند. او تاکید کرده که حضور «مهاجرین خطرناک غیرقانونی» آمریکا را در وضعیت «اضطراری» قرار داده و از توان ارتش هم برای اخراج آنها استفاده خواهد کرد.
او در سال 2017 هم در ابتدای روی کار آمدنش، فرمان اجرایی «حفاظت از آمریکا در مقابل حملات تروریستی» را صادر کرد که به فرمان منع سفر مسلمانان معروف شد. این فرمان ورود شهروندان هفت کشور مسلمان از جمله ایران، عراق، سوریه، یمن، سودان، لیبی و سومالی را به آمریکا ممنوع میکرد.
این مجموعه فرمانها برای ایرانیان مشکلات زیادی ایجاد کرد. بسیاری از دانشجویان از مهاجرت به این کشور بازماندند، خیلیها که برای دیدن خانواده به ایران بازگشته بودند، زمان ورود دوباره به مرز آمریکا دچار مشکل شدند و حتی ویزای برخی برای همیشه باطل شد. آمارها نشان داده است که در مدت چهارساله ریاستجمهوری ترامپ، میزان ورود ایرانیان به این کشور بهشدت کاهش یافته و دوباره در دوران ریاستجمهوری بایدن روندی تصاعدی به خود گرفته است. حالا پیشبینی میشود که با فرمان جدید ترامپ و بازگشت منع سفر برای ایرانیان، دوباره اتفاقات گذشته تکرار شود.
تابعیت آمریکا بر اساس حق خاک، مانند اروپا میشود
یکی دیگر از وعدههایی که ترامپ داده این است که گرفتن تابعیت خودکار برای کودکانی که در خاک آمریکا به دنیا آمدهاند، لغو کند. او تاکید کرده که والدین کودک هم باید تابعیت آمریکا را داشته باشند. در حقیقت ترامپ میخواهد به اجرا شدن اصل «حق خاک» پایان دهد. در حال حاضر، به جز ایالاتمتحده آمریکا، بسیاری از کشورهای دیگر قاره آمریکا مثل کانادا، مکزیک، برزیل، آرژانتین، شیلی، ونزوئلا، کوبا و ... از اصل حق خاک پیروی میکنند.
در اروپا اما اعطای تابعیت به این صورت نادر است و در برخی کشورها به شروط خاصی به این کودکان تابعیت داده میشود. مثلا ایرلند تا سال 2005 این نوع تابعیت را اجرا میکرد اما حالا این تابعیت فقط در صورتی داده میشود که حداقل یکی از والدین، شهروند ایرلند باشند یا به طور قانونی حداقل سه سال در این کشور اقامت داشته باشند.
کودکانی که در آلمان متولد میشوند هم فقط در شرایطی میتوانند تابعیت آلمانی بگیرند که حداقل یکی از والدینشان به مدت حداقل 8 سال اقامت قانونی داشته باشد یا اجازه اقامت دائم داشته باشد. در پرتغال وضعیت کمی آسانتر است. والدین کودکانی که در این کشور متولد میشوند، باید حداقل یک سال اقامت قانونی در این کشور داشته باشند. انگلیس و فرانسه هم فقط در صورتی که والدین شهروندی یا اقامت دائم داشته باشند، به این کودکان تابعیت میدهد. به طور کلی به نظر میرسد ترامپ میخواهد هر چه بیشتر ورود افرادی را که خودش «بیگانه» میخواند، محدود کند و از هیچ مسیری برای تحقق آن گذشت نمیکند.