مادور و در کاخ ریاستجمهوری ماند| نگاهی به آمار، ارقام و حواشی انتخابات ونزوئلا
مخالفان مادورو او را به تقلب و دزدیدن آرای عمومی متهم کردند
هفت صبح| شورای ملی انتخاباتی ونزوئلا، نیکلاس مادورو، رئیسجمهور این کشور را به عنوان پیروز انتخابات اعلام کرد. به این ترتیب مادورو، جانشین و پیرو راستین هوگو چاوز برای سومین بار متوالی و به مدت شش سال دیگر، همچنان بر کرسی ریاستجمهوری این کشور تکیه خواهد زد و در کاخ ریاستجمهوری میماند.
به روایت آمار
به گفته شورای ملی انتخابات، نیکلاس مادورو با کسب 51/2درصد از مجموع ٨٠ درصد آرای شمارش شده پیروز قطعی انتخابات است، در حالی که رقیب اصلی او، ادموندو گونزالز، نامزد احزاب بزرگ اپوزیسیون با کسب 44/2درصد آرا در این انتخابات شکست خورد. نرخ مشارکت در این انتخابات ٥٩ درصد اعلام شد، در حالی که تنها کمتر از ۱۰ میلیون رأی دهنده (از مجموع ٢١ میلیون واجد شرایط رأی) در این انتخابات شرکت کردند و بین ۴ تا ۵ میلیون مهاجر کشور نیز موفق نشدند در انتخابات شرکت کنند.
به روایت اپوزیسیون
مثل همیشه، نتیجه انتخابات ونزوئلا محل اختلاف قرار گرفت و همانطور که انتظار میرفت، بازنده، برنده را به تقلب و مهندسی آرا متهم کرد. بلافاصله پس از اعلام نتیجه رسمی انتخابات، مخالفان مادورو او را به تقلب و دزدیدن آرای عمومی متهم کردند. نتیجه اعلام شده در تناقض با نظرسنجیهایی است که احزاب مخالف در روزهای منتهی به انتخابات و خارج از حوزههای اخذ رأی در روز انتخابات انجام دادند.
به گفته ماریا کورینا ماچادو، رهبر مخالفان که از نامزدی در انتخابات منع شده است، نامزد مخالفان، ادموندو گونزالز، با کسب ٧٠ درصد آرا پیروز واقعی انتخابات بوده است. او از ارتش خواست که به وظیفه خود که صیانت از حاکمیت مردمی از طریق صندوق رأی است، عمل کند. مخالفان رژیم مادورو را احزاب مختلف نزوئلا از راست لیبرال تا چپ رادیکال و همچنین سرخوردگان چاوزیسم و ناکارآمدی و فساد دستگاه حکومتی آن تشکیل میدهند. اما نیکلاس مادورو کلیه مخالفان خود را به فاشیسم متهم کرده و میگوید او هرگز نخواهد گذاشت که آنان قدرت بگیرند.
به روایت مخالفان خارجی
وزیر امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن، نسبت به صحت نتیجه انتخابات و سلامت آن ابراز تردید کرد. گابریل بوریک، رئیسجمهوری چپگرای شیلی نیز گفت نیکلاس مادورو باید بداند که نتیجه رسمی انتخابات ونزوئلا باورکردنی نیست. دولتهای برزیل و کلمبیا در اظهاراتی مشابه خواستار بررسی اعتراض مخالفان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا شدند. جوزپ بورل، نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار شفافیت کامل در روند انتخابات ونزوئلا شد. خاویر میلی، رئیسجمهوری راستگرای آرژانتین، پا را فراتر گذاشت و مادورو را دیکتاتور خواند و خواستار برکناری وی شد.
واکنش متحدان مادورو
ایران، چین، روسیه و نیکاراگوئه، ۴ متحد اصلی مادورو، انتخاب دوباره او را تبریک گفتند و برای افزایش رابطه با این کشور و تعمیق راهبرد مشترک اعلام آمادگی کردند. به علاوه در میان دیگر همسایگان این کشور هم کوبا و هندوراس، پیروزی مادورو را به رسمیت شناختند و به او تبریک گفتند.
حمام خون؟
مادورو که انتخاب مجدد او در سال ۲۰۱۸ از جانب بسیاری از کشورها و از جمله آمریکا تقلبی خوانده میشود، گفته این کشور شفافترین سیستم انتخاباتی جهان را دارد و اگر او در انتخابات به پیروزی نرسد، «حمام خون» به راه میافتد. واشنگتن اکتبر سال گذشته در واکنش به توافق میان نیکولاس مادورو، رئیسجمهوری ۶۱ ساله ونزوئلا و احزاب مخالف تحریمها علیه صنایع نفت این کشور را کاهش داد اما در پی اقدامات بعدی مادورو که از دید کاخ سفید تهدیدی برای انتخابات دموکراتیک و فراگیر بود، دوباره آنها را وضع کرد. مقامات دولت بایدن گفتهاند سیاست تحریمی آمریکا علیه ونزوئلا را بر اساس نحوه برگزاری انتخابات ریاستجمهوری این کشور تنظیم میکنند.
مادورو وعده داده با ایجاد صلح و رشد اقتصادی، ونزوئلا را به سمت کاهش وابستگی به نفت سوق خواهد داد. در حالی که حداقل دستمزد ماهانه در ونزوئلا سه و نیم دلار است، تامین مایحتاج اولیه ماهانه یک خانوار پنج نفره در این کشور حداقل ۵۰۰ دلار میطلبد. (یورونیوز، آسوشیتدپرس و صدای آمریکا)