واردات لوازم خانگی؟ واقعا؟ | چطور میخواهیم لوازم خانگی وارد کنیم؟
در میانه ماجرای واردات خودرو و آیفون، یک نماینده حالا دارد از پایان ممنوعیت 6 ساله واردات لوازم خانگی حرف میزند
هفت صبح| شنبه صبح در مشهد، همایشی برگزار شد با عنوان اجلاس ملی «زنان راه ابریشم». همایش در واقع هماندیشی و همنشینی ۲۰۰ زن فعال اقتصادی و کارآفرین سراسر کشور بود. یکی از سخنرانان در این مراسم، نصرالله پژمانفر بود. نماینده چهار دوره مجلس منجمله مجلس دوازدهم که از تیر ۱۳۹۹ تا به حال به جز یک سال، رئیس کمیسیون اصل نود قانون اساسی بوده است.
کمیسیون اصل نود، کمیسیون مهمی است در مجلس. اصل ۹۰ قانون اساسی درباره این است که اگر هر کس شکایتی از طرز کار مجلس یا قوه مجریه یا قوه قضائیه داشته باشد، میتواند شکایت خود را کتباً به مجلس عرضه و مجلس موظف است به این شکایات رسیدگی کند و پاسخ کافی دهد. در واقع یک جور قوه قضاییه ولی در دل مجلس.
پژمانفر از جهت دیگری هم مهم است. نماینده مشهد است و در سالهای دور، یکی از صداهای رسای اصولگرایان رادیکال یا جبهه پایداری در مجلس بود. این گروه معمولا از نظر اقتصادی ضد واردات و حامی تولید داخلی هستند. حالا با این مقدمه، سخنان آقای پژمانفر در همایش روز شنبه را بخوانید:
«مجلس دهم برای تقویت تولید داخلی، محدودیتی برای واردات لوازم خانگی ایجاد کرد، اما با تقویت این صنعت، امروز آرام آرام دریچه واردات لوازم خانگی گشوده میشود. مقرر شده بود در بازه زمانی 5 تا ۶ ساله به فعالان صنعت لوازم خانگی فرصتی داده شود تا خود را بهروزرسانی و کیفیت تولیدات را افزایش دهند.
از آنجایی که مردم حق دارند کالای مورد نیاز خود را از بین تولیدات داخلی و خارجی انتخاب کنند، تولیدات داخلی باید توان رقابت با تولیدات خارجی را داشته باشند. باید حمایتهای گذشته برای گروه جدید در تولید وجود داشته باشد اما این حمایت در بازه زمانی خاصی صورت میگیرد و دائمی نیست. در صنعت خودرو حمایتهای غیرصحیحی صورت گرفت اما نتیجه این شد که پس از این همه سال فعالیت در عرصه خودرو، خودروسازان نمیتوانند پاسخگوی مردم باشند.»
اگر این حرفها را به کسی که از اوضاع سیاسی در ایران مطلع است میدادید و نام پژمانفر را حذف میکردید، شاید در حدس آخرش نیز نمیتوانست بگوید که او، این حرفها را زده باشد ولی واقعیت دارد و این حرفها را هم ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت پوشش داده است.
دیروز برخی از رسانهها گفتند که این آغازی بر پایان ممنوعیت واردات لوازم خانگی است که از سال ۱۳۹۷ بر بازار ایران اعمال شده است. تلاش ما برای صحبت با آقای پژمانفر ناکام باقی ماند ولی با آقای طحانپور، کارشناس صنعت لوازم خانگی که سابقه ریاست اتحادیه فروشندگان این صنف را دارد، صحبت کردیم. آقای طحانپور به ما گفت: «در بازار نشانهای از این حرفهایی که آقای پژمانفر زدهاند، وجود ندارد. فرض کنیم که دولت بخواهد چنین کاری بکند. با چه ارزی؟
ترجیح شخصی من این است که ارزی که قرار است صرف واردات لوازم خانگی شود، در این محدودیت صرف دارو شود. فارغ از ماجرای ارز تا وقتی معضلی به نام FATF هست، چطور میخواهیم لوازم خانگی وارد کنیم؟» تلاش میکنیم پاسخ این حرفها را در روزهای آینده از آقای پژمانفر و دیگران بگیریم ولی علیالحساب بدانید که یکی از قطبهای ارشد اصولگرایان در مجلس که سمت مهمی هم دارد؛ حامی واردات لوازم خانگی شده است. چه چرخشهایی دارد این دنیا!