پارکه| آیا ممکن است پیامک، رابطه نامشروع باشد؟
بررسی بخشنامه نحوه انتقال امتیاز وام قرضالحسنه و پاسخ به سوالی در مورد تعدد جرم
هفت صبح| این هفته سوالی از سوی مخاطبان به دستمان نرسیده و از این رو یک سوال اداره کل حقوقی قوه قضاییه و یک بخشنامه بانک مرکزی و یک نمونه رای را بررسی میکنیم:
* فردی در تاریخ ۱۰/۱۰/۱۴۰۲ مرتکب جرم درجه ۶ شده و در تاریخ 20/۲/1403 حکم او قطعیت یافته است؛ اما در تاریخ 15/۱۲/1402 مرتکب جرم تعزیری درجه ۵ و در تاریخ 15/۳/1403 قطعیت یافته است که مشمول تکرار جرم نیست. آیا دادگاه ملزم به اعمال قواعد تعدد جرم است تا با صدور رأی ادغامی محکومیت اجرا شود و یا اینکه محکومیت در نوبت اجرا قرار گرفته و بعد از اتمام محکومیت قطعی لازمالاجرای اول، اجرا خواهد شد؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:
در فرض پرسش که متهم قبل از تاریخ قطعیت حکم محکومیت کیفری، مرتکب جرایم تعزیری متعدد شده است، موضوع از مصادیق تعدد جرم است و مطابق مقررات ماده ۵۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ باید با اعمال مقررات تعدد جرم و رعایت شرایط قانونی نسبت به نقض تمام احکام و صدور حکم واحد اقدام شود و در هر صورت موضوع از شمول مقررات تکرار جرم مذکور در ماده ۱۳۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ خارج است.
چهار شرط بانک مرکزی در خصوص انتقال امتیاز تسهیلات قرضالحسنه را بخوانید:
در خصوص اشخاص حقیقی انتقال امتیاز تسهیلات قرضالحسنه به همسر اقارب سببی درجه اول از طبقه اول پدر و مادر همسر اقارب نسبی طبقه اول (پدر، مادر، اولاد و اولاد اولاد) اقارب نسبی درجه اول از طبقه دوم اجداد و برادر و خواهر بدون محدودیت و به سایر اشخاص حقیقی با سقف سالانه ۱۰ میلیارد ریال
در خصوص اشخاص حقوقی انتقال امتیاز تسهیلات قرضالحسنه صرفاً به کارکنان شخص حقوقی مزبور که برای مدت حداقل سه ماه برای آنان حق بیمه پرداخت نموده است؛
عدم امکان انتقال امتیاز تسهیلات توسط انتقال گیرنده به غیر.
شاکی اظهار داشته که متهم ردیف اول همسرش بوده و از طریق بررسی گوشی تلفن همراه ایشان متوجه ارتباطات نامشروع ایشان با متهم ردیف دوم شده است.
دادگاه در رای خود آورده رفتار مجرمانه باید به شکل فعل مادی صورت گیرد و نه معنوی. لذا بر اساس آنچه در ماده ۶۳۷ قید شده گفتگوی عاشقانه یا تماسهای تلفنی و پیامکی یا در فضای مجازی و... ، شامل ماده نمیشود. همچنین به عقیده این مرجع این نظر که بهزعم برخی از حقوقدانان روابط نامشروع با جرایم منافی عفت دو جرم جداگانه هستند به طوری که اعمال منافی عفت شامل روابط مادی فیزیکی مانند تقبیل و مضاجعه بوده و روابط نامشروع شامل اعمال غیر فیزیکی مانند ارتباطات تلفنی و... است. هر چند اینگونه اقدامات (پیامک و گفتوگو) امری کاملاً مذموم و ناپسند است، لیکن جلوه کیفری بخشیدن به چنین موضوعاتی نیازمند تصریح مقنن است که در مانحن فیه چنین تصریحی وجود ندارد.
پارکه هر هفته، به پرسشهای حقوقی شهروندان پاسخ میدهد. شما هم میتوانید سوالات خود را به دو نشانی الکترونیکی زیر یا پیامک ۰۹۲۰۲۰۰۱۷۰۷ ارسال کنید:
PR@7sobh.com
Mo.masjedi@gmail.com