کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۲۹۵۱۴
تاریخ خبر:

از تفویض وکالت چه می‌دانیم؟

از تفویض وکالت چه می‌دانیم؟

روزنامه هفت صبح، مهتاب سحابی / وکیل دادگستری| یکی از بزرگترین نواقص قراردادها در بحث عقد وکالت است. عقد وکالت یک عقد جایز است که با فوت و حجر وکیل یا موکل از بین می‌رود. وکیل با داشتن اختیارات در سطر اختیارات وکیل در قرارداد می‌تواند به دیگری تفویض و یا توکیل دهد. در واقع یک وکیل با داشتن اختیار توکیل به‌غیر، می‌تواند وکیل دیگری تعیین کند و وکیل دوم نیز به وکیل دیگری باز هم با داشتن اختیار توکیل به‌غیر وکالت دهد و وکیل سوم نیز به دیگری.

به بیان دیگر حلقه اتصال هر وکیل به وکیل پیشین او، وکالتی است که موکل به او داده است و در همه این توکیل‌های ارائه شده هر وکیل در حدود اختیاراتش در وکالت‌نامه و نیز اختیارات موکلش می‌تواند اقدام کند.حال سوال اینجاست که اگر وکیل سوم و یا موکل دوم فوت شود وکلای دیگر می‌توانند مورد وکالت را به انجام برسانند؟

همان‌طور که گفته شد؛ هر وکیل با توجه به اختیارات موکل خود می‌تواند اقدام کند. حال اگر وکیل سوم فوت و یا محجور شود، عقد وکالت وکیل سوم با موکلش از بین می‌رود و وکیل چهارم حلقه اتصالش با وکیل اول را از دست می‌دهد مگر اینکه وکیل سوم پیش از فوت و یا حجر، به موجب عقد لازم مانند عقد صلح و یا بیع نسبت به انتقال مورد وکالت اقدام کند.

 

 از تهاتر چه می‌دانیم؟

 

برخی با ارائه دادن تفویض به وکیل دیگر سعی می‌کنند از این ویژگی وکالت بگریزند لیکن وکالت، وکالت است و چه با توکیل و چه با تفویض نمی‌توان ماهیت جایز بودن آن را نادیده گرفت. تنها در صورتی که عقد جایز ضمن یک عقد لازم بیاید، آن عقد لازم می‌شود و به‌نوعی ماهیتش تغییر می‌کند.

 

درسنامه‌های حقوقی برای زندگی روزمره را دنبال کنید

 

یک مثال

با توجه به اینکه موضوع مورد بحث بسیار تخصصی است بهتر است به‌صورت ساده و با ذکر مثال برایتان بنویسم:
شخص الف اقدام به خرید ملکی از شخص ب می‌کند لیکن اقدام به تنظیم وکالت فروش به‌جای عقد بیع می‌کند و از مالک (شخص ب)، وکالت تام با اجازه انتقال و فروش می‌گیرد.

موضوع به همین شکل باقی می‌ماند و وکیل (الف) نیز اقدامی برای تنظیم سند رسمی به‌نام خود و یا دیگری نمی‌کند تا اینکه فوت می‌شود. وراث شخص الف می‌خواهند مال را به‌عنوان ترکه به‌نام خود کنند که با یک وکالت منحل شده به علت فوت مواجه می‌شوند. پس از چندی متوجه می‌شوند 3‌دانگ از مورد وکالت به‌نام همسر مرحوم تفویض وکالت شده است.

بنابراین با تصور اینکه پدرشان با تفویض وکالت نسبت به 3‌دانگ، مادرشان را مالک سه‌دانگ از ملک کرده است، از شخص ب (شخصی که قانونا همچنان سند رسمی به‌نام اوست) یک وکالت نسبت به 3‌دانگ دیگر به‌نام وراث اخذ می‌کنند و با این وکالت‌ها اقدام به انعقاد بیع نسبت به 6 دانگ ملک می‌کنند. مشخص است که 3 دانگ تفویضی به‌نام همسر الف با فوت الف از بین رفته است چرا که حلقه اتصال شخص ب و همسر شخص الف، فوت شده است و همانطور که می‌دانیم وکالت با فوت و حجر وکیل و یا موکل از بین می‌رود. حال تکلیف قرارداد چه می‌شود؟

قرارداد نسبت به 3‌دانگ تفویضی همسر شخص الف باطل است و وراث شخص الف چاره‌ای ندارند جز اینکه یا از شخص ب وکالت بگیرند و یا اگر شخص ب در این مورد همکاری نکرد بایستی علیه او نسبت به 3 دانگ دیگر دعوی اثبات مالکیت مطرح کنند و علاوه بر آن توصیه می‌شود پیش از اقدام به طرح دعوی اثبات مالکیت وکالت نسبت به 3‌دانگ را که از شخص ب اخذ کرده‌اند به موجب عقدی چون صلح و بیع انتقال دهند که شخص ب، خود مورد وکالت را انتقال ندهد و وراث بیش از این به دردسر دچار نشوند.

همانطور که می‌بینید یک عقد نادرست عواقب طاقت‌فرسایی خواهد داشت و می‌تواند چندین خانواده را دچار مضرات بسیار کند.بسیار باعث تاسف است که همچنان انعقاد عقود با این خلأ بزرگ مواجه است و همچنان در جامعه امروز با وجود فضای مجازی و اپلیکیشن‌ها و وکلای متعدد در جامعه همچنان مردم ما درگیر این نوع عقود نادرست می‌شوند و با عقود وکالتی که از بین رفته است اقدام به انعقاد قرارداد می‌کنند و مدت زمان طولانی در جهت اثبات قراردادی، زمان صرف می‌کنند که با یک مشاوره ساده از وکلای خبره می‌توانستند به‌راحتی مورد معامله را از آن خود کنند.

 

۱۰ نکته مهم در مورد دعاوی ملکی

 

بنابراین بهتر است مدارک خود و طرف مقابل را پیش از هر قراردادی و حتی پیش از گفت‌وگو در خصوص مسائل مالی با یک وکیل خبره در میان بگذارید، اینگونه ممکن است ملکیت خود را سال‌ها زودتر بتوانید به‌دست آورید و روانتان دچار صدمه نگردد.در مورد وکلای متعدد در یک عقد وکالت در شماره پس از این توضیح داده خواهد شد.

راه ارتباطی با وکیل:
وبسایت: mahtabsahabi.com
اینستاگرام: @vakil_sahabii

 

سایر اخباراجتماعیرا از اینجا دنبال کنید.
کدخبر: ۵۲۹۵۱۴
تاریخ خبر:
ارسال نظر