کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۴۳۲۴۲۷
تاریخ خبر:

رویای ‌ارگانیک‌خوری ‌یا کابوس دروغ بزرگ

روزنامه هفت صبح | این روزها تب محصولات ارگانیک داغ است، از تولید گرفته تا فروش و حتی تبلیغاتی که از نقش آن‌ها در یک تغذیه سالم و حتی حفاظت از محیط‌‌زیست می‌گویند. اما آیا همه مردم جهان از این محصولات بهره‌مند می‌شوند؟ آیا سیر کردن همه مردم جهان اکنون و در آینده با کشاورزی ارگانیک ممکن است و اصلا واقعا محصولات ارگانیک آنقدر که گفته می‌شود از نظر سلامت متفاوت با محصولات معمولی هستند؟

تب داغ استفاده از محصولات ارگانیک ریشه در ترسی دارد که در ذهن عموم جامعه از شیوه‌های جدید تولید غذا جای گرفته است. البته این‌جا ما کاری به درستی و غلطی این ترس‌ها نداریم که خود بحث مفصل دیگری است، تنها تلاش می‌کنیم نشان بدهیم که آیا این تصاویر زیبایی که به عنوان پیامدهای مصرف محصولات ارگانیک از آن تبلیغ می‌شود واقعیت دارد یا نه.

این‌ها تصاویر زیبایی هستند که هر کسی با دیدنشان ممکن است با خودش بگوید چرا که نه، هم سالم‌تر غذا می‌خوریم و هم از محیط‌زیست شکننده سیاره حفاظت می‌کنیم اما ماجرا اینقدر ساده نیست یعنی نه تنها بخش زیادی از مواد غذایی که به عنوان ارگانیک با قیمت بیشتر به ما فروخته می‌شود اصلا ارگانیک نیست بلکه اگر همه بخواهند محصولات ارگانیک مصرف کنند احتمالا خیلی‌ها از گرسنگی خواهند مرد.

‌کدام ارگانیک؟
برای اینکه ببینیم اصلا ارگانیک می‌خوریم یا نه باید بدانیم که ارگانیک اصلا چیست؟ خیلی از ما فکر می‌کنیم که محصولات ارگانیک همان محصولات روستایی است که در ابعاد غیر صنعتی تولید شده باشد در حالی که ارگانیک یعنی محصولی که در فرآیند تولید آن هیچگونه دستکاری صورت نگرفته باشد یعنی اگر شما با بذر معمولی در حیاط خانه‌تان هم گوجه بکارید در واقع محصول ارگانیکی نخواهید داشت چون قریب به اتفاق بذرهای موجود در بازار برای مقاومت در برابر آفت، شرایط آب و هوایی و… بهبود داده شده‌اند.

یا مثلا اگر به یک روستایی سفارش تخم مرغ رسمی بدهید لزوما تخم مرغ ارگانیک نخورده‌اید چون به احتمال قریب به یقین نه تنها ژن مرغ تخم گذار دستکاری شده است بلکه دانه‌هایی که مصرف کرده هم تغییر داده شده هستند اما شما با اسم ارگانیک پول بیشتری برای خرید این مواد غذایی پرداخت می‌کنید.

ارگانیک حتما بهتر است؟
حالا ممکن است یک نفر برای آرامش خیال خودش ترجیح بدهد پول بیشتری هزینه کرده و فارغ از راست و دروغ ماجرا محصولاتی مصرف کند که در فرآیند غیر صنعتی تولید شده باشند اما موضوع جایی نگران کننده می‌شود که بدانیم ممکن است علاوه بر پول بیشتر، سلامتی‌تان را هم در مسیر علاقه به ارگانیک خوری هزینه کنید.

مثلا ممکن است با خیال اینکه به جوجه‌ها در فرآیند پرورش صنعتی مرغ هورمون تزریق می‌شود قید خوردن محصولات مرغ داری را بزنید غافل از اینکه ممکن است مرغی که می‌خورید به دلیل عدم نظارت یا دریافت نکردن آنچه باید، بیمار باشد. نمونه رایج تر اینکه ممکن است با خودتان بگویید لبنیات پاستوریزه به اندازه لبنیات مغازه‌های لبنیات سنتی مقوی نیست و باید محصولات لبنی بدون بسته بندی بخرید در حالی که با این کار یک قدم به تب مالت نزدیک شده باشید.

جهان را نجات می‌دهیم؟
حالا بیایید سراغ فواید محیط زیستی محصولات ارگانیک برویم. گزارشی که رویترز از بازار محصولات غذایی ارگانیک در سال ۲۰۱۸ و چشم اندازش تا سال ۲۰۲۵ منتشر کرده نشان دهنده امیدواری به رشد تولید و مصرف این محصولات است. در ابتدای این گزارش آمده که صنعت رو به رشد مدیون افزایش زمین‌های زیر کشت و افزایش قدرت خرید است.

بنابراین به خوبی مشخص است، وقتی تبلیغات از نقش این محصولات در یک تغذیه سالم می‌گویند، جامعه هدف این تبلیغ کیست. خب شاید با خودتان بگویید که ایرادی ندارد، ابتدا از کشورهای ثروتمند جهان شروع می‌شود و بعد به بقیه هم می‌رسد و سرانجام همه جهان طعم یک تغذیه سالم را خواهند چشید. راستش این مسئله ممکن نیست و در ادامه خواهیم دید که چرا و چطور این موضوع با همان منافع محیط‌زیستی در تضاد است.

بر اساس گزارش‌ صندوق جهانی حیات وحش با نام «سیاره زنده» که در سال ۲۰۱۸ منتشر شده، جهان بیشتر از ۶۰ درصد جمعیت حیات وحش خودش را در فاصله سال‌های ۱۹۷۰ تا ۲۰۱۴ از دست داده است.خب این موضوع چه ارتباطی با مسئله تولید غذاهای ارگانیک دارد؟ مطابق همین گزارش تخریب زیستگاه بر اثر فعالیت‌های انسانی که عمده آن توسعه زمین‌های کشاورزی بود نقش اصلی در این کشتار دست جمعی را دارد. یعنی همان زمین‌هایی که ما به زور از حیوانات و اکوسیستم‌ها برای تولید غذا گرفته‌ایم.

اما خبر بدتر این است که حالا با تب تولید محصولات ارگانیک اوضاع بدتر هم خواهد شد. اگر قرار باشد همه ما روی زمین غذای ارگانیک مصرف کنیم چه رخ خواهد داد؟ مطابق آمارهای فائو، امروز تقریبا ۳۸ درصد زمین‌های جهان زیر کشت محصولات کشاورزی هستند. این روند هر روز در مناطق مختلفی برای تولید غذا و یا تولید خوراک دام رو به افزایش است تا بتواند جوابگوی نیاز غذایی جمعیت رو به رشد زمین باشد. حالا اگر بخواهیم شیوه‌های رایج تولید غذا را با شیوه‌ تولید ارگانیک عوض کنیم چه می‌شود؟

برای پاسخ دادن به این سوال ابتدا باید ببینیم محصول ارگانیک چیست. ارگانیک در یک تعریف کلی به محصولی گفته می‌شود که در فرآیند تولیدش هیچ چیزی جز فرآورده‌های زیستی دخالت نداشته است. یعنی سم، کود شیمیایی، آفت کش و … در این شیوه تولید به کار گرفته نمی‌شوند. البته شیوه‌های جایگزینی زیستی برای هر یک از موارد بالا به عنوان جایگزین یافت شده است، اما در عمل به اندازه شیوه‌های مرسوم امروزی کارآمد نیستند.

به همین دلیل است که پژوهش‌ها نشان می‌دهند به طور متوسط شیوه تولید محصولات غذایی ارگانیک چیزی بین ۲۰ تا ۲۵ درصد از شیوه‌های رایج بازده کمتری دارد. بنابراین سوال اصلی همان است که اول پرسیدیم؛ این که آیا ما می‌توانیم در حالی که همین حالا چیزی بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون گرسنه در جهان وجود دارد، در سال ۲۰۵۰ جمعیت ۱۰میلیاردی جهان را با کشاورزی ارگانیک سیر و همزمان از محیط‌زیست هم حفاظت کنیم؟

راستش پاسخ به این سوال منفی است. همان‌طور که گفته شد مطالعات بسیاری هست که بازده پایین‌تر تولید محصول ارگانیک نسبت به شیوه‌های رایج را نشان داده است. در یکی از این مطالعه‌ها که نتیجه آن در نشریه Nature منتشر شده است با بررسی ۳۱۶ مزرعه ارگانیک و معمولی از ۶۲ سایت مطالعاتی روی ۳۴ گونه مشخص شد به طور متوسط بازده این شیوه کشت از شیوه‌های رایج امروزی ۲۵ درصد کمتر است.

اما قسمت بدتر ماجرا این است، که شیوه ارگانیک برای غلات و مخصوصا گندم حتی بازده پایین‌تری دارد و مزارع غلات ارگانیک تا ۳۴ درصد محصول کمتری تولید می‌کنند. این موضوع از این جهت اهمیت دارد که غلات و مخصوصا گندم بخش مهمی از غذای جهان را تامین می‌کنند. اما در مجموع کشاورزی ارگانیک نقش مهمی در افزایش تنوع زیستی، کاهش آلودگی آب و خاک، کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای و مصرف انرژی پایین‌تر دارد.

اما این تنها یک روی سکه است، برای جهانی که قرار است با محصولات ارگانیک تغذیه شود، استفاده از این شیوه کشت به معنای ۲۵ درصد زمین زیر کشت بیشتر( نسبت به سطح فعلی) و البته مصرف آب بیشتر در این زمین‌هاست. این موضوع در حالی که جهان با بحران آب شیرین دست به گریبان است و بخش مهمی از منابع آب زیرزمینی برای آبیاری محصولات کشاورزی مصرف شده و رو به پایان است، خودش یک بحران محیط‌زیستی بزرگ‌تر پدید خواهد آورد.

دلیل مسئله هم به سادگی روشن است؛ کنترل آب‌های سطحی و زیرزمینی در مناطق خشک و نیمه‌خشک جهان برای کشاورزی همین حالا یکی از مهم‌ترین دلایل تخریب محیط‌زیست و از بین رفتن اکوسیستم‌ها است. همین‌طور اشغال بیشتر زمین برای تولید غذای ارگانیک به تخریب بیشتر زیستگاه و تهدید حیات وحش منجر خواهد شد.

نتیجه آنکه سیر کردن شکم جهان با کشاورزی ارگانیک نه تنها ممکن نیست، بلکه بر تبعات دردناک سلطه بشر و بیش‌جمعیتی خواهد افزود. به همین دلیل بسیاری از پژوهشگران مستقل در جهان راه حل واقعی مسئله را در کاهش جمعیت زمین، کاهش دور ریز غذا و البته تغییر بنیادین دیدگاه ما نسبت به مصرف و رشد اقتصاد جست‌وجو می‌کنند. به همین دلیل به نظر می‌رسد دمیدن بر دهل محصولات ارگانیک آوازی است که از دور خوش است، آوازی خوشایند برای ثروتمندان جهان به بهای نابودی بیشتر سیاره.

کدخبر: ۴۳۲۴۲۷
تاریخ خبر:
ارسال نظر