روزنامه هفت صبح‌، احمدرضا نجفی | سقف وام ساخت برای مجردها تا ۱۰۰میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. از طرف دیگر هنوز می‌توان در شهرهایی به جز تهران با کمک بانک صاحبخانه شد. شانس موفقیت با استفاده از اوراق تسهیلات بیشتر به نظر می‌رسد.

ناامیدی از وام مسکن واقعا بی‌معنی است. شاید انواع تسهیلات مسکن دیگر آن قدرت سابق را در پوشش هزینه‌های ساخت یا خرید مسکن نداشته باشند، اما همچنان می‌توان به این وام‌ها امیدوار بود. به‌خصوص که اخیرا سقف وام انفرادی ساخت مسکن ۲۰میلیون تومان افزایش پیدا کرده و حالا تهرانی‌ها می‌توانند تا سقف ۱۰۰میلیون، ساکنان مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰هزار نفر جمعیت تا سقف ۸۰میلیون و ساکنان بقیه شهرها تا سقف ۶۰میلیون وام ساخت انفرادی بگیرند.

علاوه بر این، وام خرید مسکن همچنان تاثیر زیادی برای پوشش هزینه‌های خرید مسکن در شهرستان‌ها دارد. مثلا این وام می‌تواند بیش از نصف هزینه‌های خرید یک واحد ۷۰متری در کلان‌شهرهایی غیر از تهران را پوشش دهد. شاید فکر کنید دریافت وام مسکن خیلی سخت باشد، چراکه برای دریافت آن باید از یک‌سال قبل نصف مبلغ وام را در بانک سپرده‌گذاری کرده باشید، در حالی که با یک ترفند ساده می‌توان این مورد را دور زد. این ترفند چیزی نیست جز خرید اوراق تسه از بازار بورس که اتفاقا هزینه‌هایتان برای دریافت وام مسکن را به طرز چشمگیری کاهش می‌دهد. در این گزارش همه مواردی را که باید در مورد اوراق تسه بدانید، آورده‌ایم.

***افزایش ۲۰میلیونی سقف وام انفرادی ساخت مسکن
پیش از این تهرانی‌ها می‌توانستند برای ساخت مسکن تا سقف ۸۰میلیون تومان به صورت انفرادی و تا سقف ۱۶۰میلیون تومان برای زوجین وام ساخت بگیرند، اما حالا سقف وام ساخت انفرادی با افزایش ۲۰میلیونی روبه‌رو شده و به ۱۰۰میلیون تومان رسیده است. افزایش سقف وام ساخت انفرادی محدود به تهران نیست. ساکنان مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰هزار نفر جمعیت، پیش از این می‌توانستند به صورت انفرادی تا سقف ۶۰میلیون و زوجین تا سقف ۱۲۰میلیون وام ساخت بگیرند و حالا وام ساخت انفرادی برای این شهرها به ۸۰میلیون تومان افزایش پیدا کرده. بر همین اساس ساکنان دیگر شهرها با جمعیت کمتر از ۲۰۰هزار نفر به صورت انفرادی می‌توانند ۲۰میلیون بیشتر و تا سقف ۶۰میلیون تومان وام ساخت بگیرند.

*** وام خرید مسکن همچنان قدرت دارد
چشمتان به بازار مسکن تهران نباشد! شاید قدرت وام ۱۶۰میلیونی خرید مسکن در تهران آنچنان بالا نباشد، اما در شهرهای دیگر کلی می‌توان روی این وام‌ها حساب باز کرد. در تهران اگر یک زوج بخواهند از وام خرید مسکن استفاده کنند، می‌توانند ۱۶۰میلیون وام بگیرند و آن را کنار سرمایه اولیه ۸۰میلیونی که برای دریافت وام به بانک سپرده بودند بگذارند و با ۲۴۰میلیون تومان دنبال خانه بروند، اما این مبلغ صرفا می‌تواند ۲۵درصد هزینه خرید یک خانه ۷۰متری در تهران را پوشش دهد.

قدرت وام مسکن در شهرهای دیگر خیلی بیشتر است. مثلا کرجی‌ها می‌توانند با وام ۱۲۰میلیونی و ۶۰میلیون سرمایه‌ای که از ابتدا برای دریافت وام به بانک سپرده‌اند، قدرت خریدشان را به ۱۸۰میلیون برسانند که می‌تواند ۵۳درصد هزینه لازم برای خرید خانه را پوشش دهد چراکه آخرین گزارش‌ها از بازار مسکن کرج نشان می‌دهد میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در این شهر به چهارمیلیون و ۸۶۰هزار تومان رسیده است. به همین ترتیب قدرت وام مسکن در شهر شیراز که هر متر مربع واحد مسکونی در آن پنج‌میلیون و ۳۰۰هزار تومان تخمین زده می‌شود، برای واحدهای ۷۰متری حدود ۴۹درصد است. خانه‌های مشهد متری سه‌میلیون و ۹۵۰هزار تومان قیمت دارند و بر این اساس با ۱۸۰میلیون سرمایه وام مسکن می‌توان ۶۵درصد هزینه‌ خرید یک واحد ۷۰متری را پوشش داد. بر همین اساس قدرت وام خرید مسکن در شهر اصفهان ۵۱درصد، تبریز ۶۱درصد، رشت ۷۰درصد، بندرعباس ۷۴درصد و در آبادان بیشتر از ۱۰۰درصد است.

*** اوراق تسه چیست؟
اوراق تسه یا همان امتیاز تهسیلات مسکن، نماینده ۵۰۰هزار تومان تسهیلات خرید مسکن است. مثلا یک زوج شیرازی برای دریافت ۱۲۰میلیون تومان وام مسکن باید از یک سال قبل ۶۰میلیون تومان در بانک سرمایه‌گذاری کنند. آنها به جای این کار می‌توانند ۲۴۰برگه تسه از بازار بورس بخرند و بلافاصله با استفاده از اوراق تسه وام بگیرند. به همین ترتیب زوج‌های تهرانی برای دریافت وام ۱۶۰میلیونی به ۳۲۰برگه تسه احتیاج دارند. کسانی که ساکن شهرهای کوچک‌تر از ۲۰۰هزار نفر هستند، می‌‌توانند تا سقف ۸۰میلیون وام مسکن بگیرند و این یعنی باید ۴۰میلیون از قبل در بانک سرمایه‌گذاری کنند، یا به جای آن ۱۶۰برگه تسه به بانک ببرند.

*** کاهش قیمت اوراق تسه از ۱۰۰هزار به ۴۵هزار تومان
میانگین قیمت اوراق تسه این روزها حدود ۴۵هزار تومان است. تا حالا اوراق تسه اینقدر بی‌ارزش نبوده‌اند. حدود پنج سال پیش یعنی سال ۹۳ اوج قیمت اوراق تسه بود و هر برگه تسه با قیمت حدود ۱۰۰هزار تومان در بازار بورس خرید و فروش می‌شد. چراکه آن زمان تقاضا برای وام مسکن بالا بود و خیلی‌ها برای دریافت وام مسکن به اوراق تسه احتیاج داشتند. حالا که قدرت وام مسکن در تهران کاهش پیدا کرده، تقاضا برای خرید تسه هم پایین آمده و قیمت آن به حداقل رسیده است. همین مورد می‌تواند به عنوان یک فرصت طلایی برای زوج‌های ساکن شهرهای غیر تهران باشد تا با کمترین هزینه بتوانند وام مسکن بگیرند.

*** هزینه دریافت وام خرید مسکن از طریق اوراق تسه و تملی
جدیدترین اوراق تسه، اوراق منتشر شده در خردادماه امسال است که دیروز در بازار با قیمت ۴۴هزار تومان معامله می‌شد. این برگه‌ها تا پایان خردادماه سال ۱۴۰۰ اعتبار دارند. در حال حاضر میانگین قیمت اوراق تسه در بازار بورس تقریبا ۴۳هزار تومان است و این یعنی زوج‌های تهرانی می‌توانند با هزینه ۱۳میلیون و ۷۶۰هزار تومانی، ۳۲۰برگه تسه بخرند و با آن وام ۱۶۰میلیون تومانی خرید مسکن دریافت کنند.

یک نکته قابل توجه درمورد ارزشمند بودن اوراق تسه این است که اگر بخواهید وام مسکن را با سرمایه‌گذاری نصف مبلغ وام به مدت یک سال بگیرید، هزینه بیشتری متحمل خواهید شد. مثلا برای دریافت وام ۱۶۰میلیونی، زوج‌های تهرانی باید ۸۰میلیون به مدت یک سال سرمایه‌گذاری کنند که سود آن با نرخ ۱۸درصد می‌شود ۱۴میلیون و ۴۰۰هزار تومان، در حالی که آنها می‌توانند با ۱۳میلیون و ۷۶۰هزار تومان، ۳۲۰برگه تسه بخرند که هزینه کمتری برایشان به همراه دارد.

سایر اخبارکاربران ویژه - اقتصادیرا از اینجا دنبال کنید.