کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۹۴۶۹۴
تاریخ خبر:

مرز آشوب | تمجید ترامپ از پهپادهای ارزان ایرانی

مرز آشوب | تمجید ترامپ از پهپادهای ارزان ایرانی

این موضوع بار دیگر طرح حمله پهپادی به کارتل‌های مکزیک را به صدر اخبار آورده است

هفت صبح| دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در روزهای اخیر با اشاره به مزایای پهپادهای ایرانی، از تولید پهپادهای «خوب، سریع و مرگبار» با هزینه ۳۵ تا ۴۰ هزار دلار تمجید کرد و آن را با پهپادهای گرانقیمت آمریکایی که قیمت آنها به ۴۱ میلیون دلار می‌رسد، مقایسه کرد. این اظهارات در حالی مطرح شد که دولت او طرحی جنجالی برای حمله پهپادی به کارتل‌های مواد مخدر مکزیک، به‌ویژه سینالوآ و خالیسکو نسل جدید، پیش می‌برد. هدف این طرح، کاهش قاچاق فنتانیل است که سالانه جان ده‌ها هزار آمریکایی را می‌گیرد‌ اما آیا این ایده عملی است؟ 

 

طرح و انگیزه‌های آن

دولت ترامپ برای مقابله با کارتل‌هایی که فنتانیل را به آمریکا قاچاق می‌کنند، استفاده از پهپادهای نظامی برای هدف قرار دادن رهبران و شبکه‌های لجستیکی آنها در خاک مکزیک را بررسی می‌کند. این طرح شامل پروازهای شناسایی گسترده با تأیید مکزیک و احتمال عملیات یک‌جانبه بدون هماهنگی با مکزیکوسیتی است.

 

سازمان سیا، اختیارات خود برای استفاده از نیروی مرگبار را بازنگری می‌کند و برخی مقامات، با حمایت ایلان ماسک، معتقدند تعیین کارتل‌ها به‌عنوان سازمان‌های تروریستی، توجیه قانونی برای این حملات فراهم می‌کند. مکزیک تحت فشار اقتصادی آمریکا همکاری‌هایی مانند اعزام ۱۰ هزار سرباز به مرز و استرداد قاچاقچیان کلیدی را آغاز کرده‌ اما کلودیا شین‌باوم، رئیس‌جمهور مکزیک، هرگونه مداخله یکجانبه را رد کرده و براستقلال کشورش تأکید دارد.

 

تبعات احتمالی: کابوس در مرز

شبیه‌سازی انجام‌شده در فوریه گذشته توسط کارشناسان آمریکایی و مکزیکی، تصویری هولناک از پیامدهای این طرح ارائه داد. نخست، حملات پهپادی باعث واکنش خشن کارتل‌ها شد. آنها که پیش‌تر از پهپادهای تجاری برای قاچاق و رصد مأموران مرزی استفاده می‌کردند، حملات خود به نیروهای مکزیکی را شدت بخشیدند، مقامات و مدیران آمریکایی را ترور کردند و با بمب‌های دست‌ساز، محموله‌های تجاری را هدف قرار دادند.

 

این خشونت به آوارگی صدها هزار نفر و موج مهاجرت به آمریکا منجر شد. دوم، اعمال تعرفه‌های ۵۰۰ درصدی توسط آمریکا در واکنش به مقاومت مکزیک، اقتصاد این کشور را به رکود کشاند و صنایع خودروی آمریکا را فلج کرد. کارگران بیکار مکزیکی کارخانه‌های آمریکایی را تخریب کردند و احساسات ضدآمریکایی به اوج رسید.

 

در آمریکا نیز، اعتراضات کارگران با سرکوب مواجه شد. سوم، این حملات نتوانست قاچاق فنتانیل را کاهش دهد و کارتل‌ها با پراکنده کردن آزمایشگاه‌های کوچک و انتقال تولید به آمریکا، به فعالیت ادامه دادند. چهارم، روابط آمریکا و مکزیک به شدت آسیب دید. مکزیک همکاری امنیتی را متوقف کرد، سفیر آمریکا را اخراج نمود و حتی پیشنهادهایی از چین برای همکاری نظامی دریافت کرد. تهدید مکزیک به توقف کنترل مهاجرت، آمریکا را به مذاکره واداشت، مذاکره‌ای که به توافق شکننده‌ای منجر شد.

 

موانع و چالش‌ها

اجرای این طرح با مشکلات متعددی روبه‌روست. هزینه‌های گزاف پهپادهای آمریکایی، برخلاف مدل‌های ارزان ایرانی، بودجه هنگفتی می‌طلبد. خسارات تجاری با تومه به حجم تجارت ۸۰۰ میلیارد دلاری بین دو کشور و افزایش مهاجرت، بار مالی بیشتری ایجاد می‌کند. همچنین، قوانین فدرال آمریکا توانایی دفاع در برابر حملات پهپادی کارتل‌ها را محدود کرده است. حمله یک‌جانبه به مکزیک نقض قوانین بین‌المللی و معادل اعلان جنگ است‌ که می‌تواند روابط دیپلماتیک را تخریب کند. در نهایت، شبکه‌های پراکنده کارتل‌ها و آزمایشگاه‌های کوچک آنها، هدف‌گیری مؤثر را دشوار می‌کند.

 

شدنی است؟

از نظر فنی، آمریکا بزرگترین قدرت نظامی جهان است و امکانات اجرای هر عملیات نظامی در هر نقطه از جهان، از جمله توانایی اجرای حملات پهپادی به مکزیک را دارد‌ اما موفقیت این طرح بعید است. بدون همکاری مکزیک، عملیات به بحران دیپلماتیک و دست‌کم بحران مرزی منجر می‌شود.

 

کدخبر: ۵۹۴۶۹۴
تاریخ خبر:
ارسال نظر