تزریق دو هزار میلیارد تومان به یک تیم صنعتی

شایعات و اخبار هزینههای هنگفت و دور زدن سقف بودجه
هفت صبح| سقف بودجه! قانونی که طی سالهای اخیر فوتبال ایران را تحتتاثیر قرار داده است. یکی از اصلیترین موضوعهای جنجالبرانگیز فوتبال باشگاهی در ایران، قانون سقف بودجه است که البته گفته میشود برخی از باشگاهها آن را جدی نمیگیرند.
زنوزی و تاج
محمدرضا زنوزی مالک باشگاه تراکتور در اظهارنظری جنجالی با بیان اینکه تراکتور با بودجهای حدود 600 میلیارد فصل را سپری کرده، برخی باشگاهها را به عبور از سقف بودجه و هزینههایی بالای هزار میلیارد تومان متهم کرد اما حرفهای او خیلی زود با واکنش باشگاه سپاهان همراه شد. مدیرروابط عمومی باشگاه سپاهان در یک استوری نوشت: «از وقتی به دلیل ناترازی، قطعی برق داریم گویا دیگر حرف زدن هم کنتور نمیاندازه. همه آمدن رایگان برای شما بازی کردند.»
زنوزی در حالی این حرف را میزند که ارزش این تیم در فصل گذشته از نظر سایت ترانسفرمارکت 13.75 میلیون یورو ارزشگذاری شده که چیزی در حدود 1100 میلیاردتومان است. از طرفی یک حساب سرانگشتی نیز نشان خواهد داد که تراکتور نیز چیزی نزدیک به دیگر باشگاههای بزرگ ایرانی هزینه کرده است.
اما یکی از باشگاههایی که بیشتر از دیگران با اتهام عبور از سقف بودجه مواجه شده سپاهان است. مهدی تاج در تیرماه 1403 و در حاشیه مجمع سالانه هیات فوتبال استان اصفهان در ارتباط با نادیده گرفتن سقف بودجه از سوی سپاهان گفت: « خود ما در ایجاد سپاهان نقش داشتیم و سپاهان مطلوب من است.
از سوی دیگر به اعتراض هواداران نیز حق میدهم، زیرا توضیح کافی برایشان ندادیم. رعایت عدالت مالی در برنامه هفتم امسال ارائه شده و پارسال نیز بوده است، باشگاهها اگر بیش از درآمدشان هزینه کنند نمیتوانند مجوز حرفهای بگیرند. سختگیری ما موجب شد ۷ باشگاه از AFC مجوز حرفهای بگیرند. سپاهان تنها باشگاهی بود که تمام استانداردهای بینالمللی امسال را کسب کرد که خود باعث افتخار است.» هرچند این حرفهای تاج بعدها طور دیگری هم تعبیر شد اما شاید نکته کلیدی حرفهای او مسئله رعایت عدالت مالی از سوی این باشگاه باشد.»
سقف بودجه
اخبار و شایعات اما در این ارتباط زیاد هستند. درباره تراکتور نیز گفته میشود حدود 250 میلیارد تومان برای جذب سه بازیکن خودش (احتمالا سه ستاره سابق پرسپولیس) هزینه کرده است. ضمن اینکه سپاهان نیز دو پدیده لیگبرتر را فصل قبل با 160 میلیارد تومان به خدمت گرفت. در مورد مبلغ قرارداد پاتریس کارترون نیز گفته میشود یک میلیون و 300هزار یورو مبلغ قرارداد او و دستیارانش است.
اما با وجود اینکه باشگاههای فوتبال نیز در بورس حضور داشته و باید قراردادهایشان در سامانه کدال ثبت شود اما پرداختهای غیرمتعارف گاهی مانع از ثبت دقیق رقم قراردادها میشود. پولهای زیرمیزی یا اجناس و حوالههایی که رد و بدل میشود عملا حسابرسی دقیق را ناممکن کرده است.
خبر یا شایعه
در بهمن ماه سال 1403 مدیریت یک کارخانه بزرگ صنعتی تغییر کرد همزمان شایعاتی درباره تزریق مبلغ بالایی به باشگاه منتشر شد. حضور مدیرجدید در شرایطی رخ داد که هواداران باشگاه خواهان توجه بیشتر به تیم بوده و طبق عرف هواداران فوتبال به پیج شخصی او حملهور شدند. حملات شدیدی که گفته میشود باعث شد تا مبلغ دو همت (دو هزار میلیارد) به تیم تزریق شود.
هرچند هنوز هیچ سند رسمی در این ارتباط در اختیار رسانهها نیست اما این باشگاه در آن برهه زمانی اقدام به جذب یک مربی گرانقیمت و تعدادی بازیکن خارجی و ایرانی باکیفیت کرد. موضوعی که میتواند تزریق دو هزار میلیارد تومان را تا حدودی توجیه کند. نکته قابل ذکر اینجاست که کارخانهها یا شرکتهایی که سهامی هستند و در بورس حضور دارند، از پول سهامداران استفاده میکنند آن هم در حالی که در فوتبال ایران باشگاهها عملا سودده نیستند و ضررده هستند.