بازارهای مالی چشم انتظار اتفاق بزرگ | پیام پزشکیان، مصاحبه عراقچی، خروج از لیست سیاه
اتفاقاتی در شرف وقوع هستند که میتوانند معادلات اقتصادی ایران را دستخوش تحول کنند
هفت صبح| یک هفته تا آمدن رسمی ترامپ باقی مانده و بازارهای مختلف چندین هفته است که به سیر صعودی تدریجی خودشان ادامه میدهند، دلار 81 هزار تومان را رد کرده و به مدت کوتاهی 82هزار تومان را هم دیده. اوضاع طلا و سکه هم تفاوت چندانی نداشته اما آیا این وضعیت ادامه دار خواهد بود؟
اساسا تنها کسانی میتوانند به این سوال یا هر سوال دیگری در مورد بازارهای پرنوسان ایران جواب بدهند که از آنچه پشت پرده یا در آینده دور و نزدیک اتفاق میافتد با خبر باشند اما به هر حال نشانهها را نمیتوان ندید. خبرها را که مرور میکنیم میبینیم همزمان در چند جهت مختلف اتفاقاتی در حال وقوع هستند که هر کدام میتوانند بازار را به شکل جدی یا جزئی تحت تاثیر قرار دهند.
پیام پزشکیان، مصاحبه عراقچی
اغلب خبرهایی که احساس وقوع اتفاقات قریبالوقوع در بازار را تقویت میکنند مربوط به مناسبات بینالمللی ایران هستند و طبیعتا بالاتر از همه آنها احتمال مذاکره ایستاده است. مدتی است از گوشه و کنار خبرهایی درباره آمادگی طرفین برای مذاکره شنیده میشود. آنقدر در سالهای گذشته در مورد مذاکره کردن و نکردن و نتیجه دادن و ندادن مذاکرات خبرهای ضد و نقیض شنیده شده که بازار تا اندازهای به خبرهای این چنینی بیواکنش شده اما آنچه دیروز منتشر شد به نظر بعضیها کمی متفاوت رسید.
خبر با این عنوان در رسانههای مختلف منعکس شد: «پیام پزشکیان به آمریکا: آماده مذاکرهایم» عنوانی که کمی اغراقآمیز به نظر میرسید. در واقع محمد مهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رئیسجمهور در توئیتر نوشت: «پیام مهم رئیس جمهور پزشکیان در گفتوگو با Lester Holt مجری معروف آمریکایی فردا از شبکه تلویزیونی NBC پخش خواهد شد. جمهوری اسلامی ایران خواهان صلح و تنش زدایی در منطقه و جهان است، جنگ افروزی، تجاوز و نسل کشی رژیم صهیونیستی را محکوم میکند و آماده مذاکره شرافتمندانه و برابر است.»
این خبر را میگذاریم کنار از سرگیری مذاکرات بین ایران و سه کشور اروپایی، مذاکراتی که پیشتر گفته شده بود به بن بست رسیده حالا از دیروز در ژنو از سر گرفته شده است. برای اینکه به اهمیت از سر گیری این مذاکرات پی ببرید باید یادتان بیاید که چند ماه پیش سه کشور انگلستان، فرانسه و آلمان یعنی طرفهای مذاکره ایرانی بیانیهای شدیداللحنتر از قبلیها علیه ایران منتشر کرده و حتی تهدید به اجرای مکانیزم ماشه کرده بودند.
خبرهایی که ممکن است به بازار سیگنالهای مهم بدهند و به مذاکرات مربوط هستند هنوز تمام نشدهاند، احتمالا حالا که شما دارید این گزارش را میخوانید کمی به حضور عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در تلویزیون بیشتر باقی نمانده است چرا که او امشب ساعت 10قرار است به تشریح اتفاقات جاری بپردازد. نمیتوان پیشبینی کرد که عراقچی دقیقا چه خواهد گفت اما ممکن است حرفهای او هم حامل پیامهایی برای بازارها باشد.
خروج از لیست سیاه
در تمام سالهای اخیر هر بار صحبت از افایتیاف میشد و احتمال تصویب پیوستن ایران به گروه اقدام مالی مطرح میشد، مخالفان فریاد میزدند که اصل فشار اقتصادی به ایران به خاطر تحریمها است و ماجرای افایتیاف آدرس غلط دادن است، از آن طرف هر وقت صحبت از تلاش برای رفع تحریمها هم میشد عدهای میگفتند بدون حل و فصل شدن ماجرای افایتیاف، این کار پارو زدن بیهوده است، بنابراین حالا که خبرهای مذاکراتی در کنار خبرهای مربوط به گشایش در زمینه افایتیاف شنیده میشوند میتوانند تاثیر همدیگر را روی بازار بیشتر کنند حالا دیگر به وضوح در رسانهها گفته میشود که در مورد افایتیاف در سطوح بالای کشور تفاهم صورت گرفته؛
از جمله مصاحبه دیروز اصغر فخریه کاشان معاون ارزی اسبق بانک مرکزی با خبرآنلاین که گفته احساس میکند پزشکیان با رهبری در موضوع افایتیاف به تفاهم رسیده و موضوع در شرف حل و فصل شدن است. البته خبرهای مربوط به افایتیاف هم مانند برجام و مذاکره آنقدر رفته و آمدهاند که این زمزمهها به تنهایی حریف روند صعودی بازاری که در انتظار ترامپ است نمیشود اما نمیتوان کتمان کرد که همین بازار به ظاهر بیتفاوت، تمام قد در انتظار شنیدن خبری جدیتر در این زمینه است.
آتش بس در غزه
بازارها در ایران نشان دادهاند که به موضوع درگیری در غزه حساس هستند چه از نظر احتمال ورود ایران به این درگیری چه از نظر بالا گرفتن تنش بین ایران و اسرائیل پس میتوان گفت در کنار خبرهای دیگری که بازار را چشم انتظار نگه داشتهاند، خبرهایی که درباره قویتر شدن احتمال آتش بس در غزه به گوش میرسند هم میتوانند بازارها را تحت تاثیر قرار بدهند، خبرهایی که به نقل از مقامات قطری میگویند حماس با توافق آتش بس و تبادل اسرا موافقت کرده و مذاکرات در این زمینه در نزدیکترین نقطه به امضای توافق هستند.
ترامپ هم در جواب به سوالی درباره توافق احتمالی آتش بس در غزه و تبادل اسرا گفته که معتقد است یک توافق صورت گرفته و آنها (مذاکره کنندگان) در حال نهایی کردن آن هستند: «من میدانم که این اتفاق افتاده است، یک توافق صورت گرفته است، و آنها دارند این توافق را تمام میکنند، و شاید تا پایان هفته رخ دهد، اما باید این اتفاق رخ دهد.»
چه خواهد شد؟
اگرچه خیلیها میگویند که در صورت رخ دادن هر کدام از این اتفاقات احتمال ریزش سنگین در بازارها وجود دارد اما در مقابل هم نظراتی شنیده میشوند که میگویند انتظار برای روی کار آمدن ترامپ در بازارهای ایران آنقدر قوی است که تا وقتی اتفاق واقعا مهمی نیفتد بازار روند فعلیاش را تغییر نخواهد داد ثانیا حتی اگر خوش بین باشیم و بگوییم قرار است اتفاق مهم و بزرگی به نفع بهتر شدن اوضاع بیفتد، با توجه به اینکه ریزش سنگین هم میتواند تبعاتی برای اقتصاد کشور داشته باشد بعید است که سیاست گذاران پولی به ریزش ناگهانی بازار رضایت بدهند و برای کنترل آن کاری نکنند.