کمی بیماریهای قلبی و اندکی هم مغزی
نتایج مطالعه بزرگ درباره واکسن کرونا نشان میدهد که این واکسنها عوارضی داشتهاند
روزنامه هفت صبح| بزرگترین مطالعهای که تا امروز درباره واکسن کووید انجام گرفته، برخی خطرهای مرتبط با این واکسن را شناسایی کرده است. به گزارش فاکسنیوز، محققان «شبکه جهانی دادههای واکسن» (GVDN) در نیوزیلند اطلاعات مربوط به ۹۹ میلیون نفر در هشت کشور را که واکسن کووید تزریق کرده بودند، تجزیه و تحلیل کردند.
این پژوهشگران ۱۳ وضعیت مختلف شرکتکنندگان را از نظر پزشکی در دوره پس از تزریق واکسن کووید، بررسی کردند. بر اساس بیانیه این نهاد پژوهشی، مطالعهای که هفته گذشته منتشر شد، بیانگر آن است که واکسن کووید با افزایش جزئی در ابتلا به بیماریهای خونی، قلبی و مغزواعصاب مرتبط است.
به گفته این محققان، مشخص شد افرادی که انواع خاصی از واکسنهای دارای فناوری امآرانای (mRNA) مثل فایزر یا مدرنا تزریق کردهاند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به میوکاردیت یا همان التهاب عضله قلب قرار دارند.
در همین حال برخی از واکسنهای حاوی ویروس ضعیفشده مثل آسترازنکا نیز با افزایش احتمال لخته شدن خون در مغز و همچنین افزایش احتمال ابتلا به «سندرم گیلن باره»، یک اختلال عصبی که در آن سیستم ایمنی به اعصاب حمله میکند، مرتبط بودند.
در بیانیه مطبوعاتی شبکه جهانی دادههای واکسن، آمده که سایر خطرهای بالقوه عبارتاند از التهاب بخشی از نخاع پس از تزریق واکسنهای حاوی ویروس و همچنین التهاب و تورم در مغز و نخاع پس از تزریق واکسنهای حاوی ویروس و امآرانای.
پس از انتشار نتایج این مطالعه جدید، برخی پزشکان و محققان به آن واکنش نشان دادند. دکتر مارک سیگل، محقق پزشکی، با تاکید بر آنکه همه واکسنها عوارض جانبی دارند، گفت: «مطالعه و بررسی گسترده دادهها وجود ارتباطی میان تزریق واکسنهای امآرانای و میوکاردیت بهویژه پس از تزریق دوم و همچنین ارتباط بین واکسنهای حاوی ویروس آکسفورد (آسترازنکا) و سندرم گیلن باره را نشان میدهد.
اما باید توجه داشت که این خطرات نادرند و مطالعات دیگر نشان میدهد که واکسن خطر ابتلا به میوکاردیت ناشی از کووید را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد.» او افزود: «در هر موضوعی از جمله تزریق واکسن، باید هزینه و فایده را به صورت توامان و همزمان در نظر بگیریم. باید دید کدام خطرناکتر است؛ عوارض جانبی نادر واکسن یا خود ویروس که میتواند عوارضی طولانیمدت از نظر مغزی، خستگی، سرفه و همچنین مشکلات قلبی داشته باشد.»
این محقق تاکید کرد: «اگرچه انکار یا اغراق در مورد عوارض جانبی واکسن علمی و مناسب نیست، دستکم گرفتن خطرهای ویروس بهویژه برای گروههای پرخطر هم عواقب بسیاری دارد.» دکتر سیگل با بیان اینکه پزشکان و بیماران باید خطرات و فواید هر موضوعی از جمله واکسن را به دقت بسنجند، گفت:
«این مطالعه جدید چیزی را تغییر نمیدهد؛ فقط برای آنچه قبلا هم میدانستیم، شواهد بیشتری ارائه میکند.» دکتر جاکوب گلانویل، مدیرعامل یک شرکت بیوتکنولوژی در سانفرانسیسکو، نیز به یافتههای این مطالعه واکنش نشان داد و گفت:
«این مطالعه در گروهی بسیار بزرگتر، آنچه را قبلا در مطالعات اولیه شناسایی شده بود، تایید میکند. میوکاردیت و پریکاردیت به عنوان عوارض جانبی نادر واکسنهای امآرانای و لختهها به عنوان عارضه جانبی نادر واکسنهای حاوی ویروس ضعیفشده شناسایی شده بودند. اما در صورت ابتلا به کووید ۱۹، احتمال ابتلا به همه این عوارض جانبی بسیار بسیار بیشتر است، بنابراین واکسیناسیون هنوز هم انتخاب مطمئنتری است.» (ایندیپندنت)