کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۷۴۴۶۹
تاریخ خبر:

ماراتن ۹ ساعته‌ برای ایران‌خودرو‌| ‌یک نیمروز‌ کامل برای یک رای!

ماراتن 9 ساعته‌ برای ایران‌خودرو‌| ‌یک نیمروز‌ کامل برای یک رای!

بزرگ‌ترین شرکت خودروسازی ایران در یک فعل و انفعال طولانی به کنسرسیوم بخش خصوصی رسید

هفت صبح| فراز و نشیب عجیب بزرگترین خودروساز دولتی در چند هفته اخیر، جزو داستان‌هایی است که حتما بعدها در تاریخ تعریف خواهند کرد. قصه ایران‌خودرو از مرداد 1341 و برادران خیامی تا همین امروز که بعد از سال‌ها از قید دولتی بودن رها شد و قرار است توسط بخش خصوصی اداره شود. مدت‌ها در «هفت‌صبح» درباره واگذاری مدیریت ایران‌خودرو به بزرگترین خریدار سهامش یعنی کروز نوشته بودیم.

 

در چند هفته اخیر اما تنش‌ها بر سر اجرای اصل 44 قانون اساسی و موضوع خصوصی‌سازی صنعت خودرو حسابی بالا گرفت. تقریبا تمام نهادهای قضایی، سران سه قوه و خودرویی وارد کار شدند. گره ماجرا هم اینجا بود که سال‌های سال از اجرای فرمان خصوصی‌سازی می‌گذشت، یک شرکت قطعه‌ساز بیشترین سهام را از شرکت ایران خودرو خریداری کرده بود اما به این قطعه‌ساز اجازه نمی‌دادند در مدیریت و انتخاب مدیرعامل نقشی داشته باشد.

 

کار به درخواست از مقام رهبری و اگر نتوانستیم اعدام‌مان کنید، کشید. بالاخره در هفته‌های اخیر داستان میان ایران‌خودرو، غول خودروساز دولتی جاده مخصوص و شرکت کروز، قطعه‌ساز معروف و دارنده بیشترین سهام ایران‌خودرو بالا گرفت. در چند روز گذشته اتفاقات این چند هفته را بیان کردیم حالا در این گزارش فقط اتفاقاتی که از شب چهارشنبه تا پایان رای‌گیری مجمع ایران‌خودرو رخ داد را خواهیم گفت.

 

داستان البته از اینجا آغاز شد که روز دوشنبه مجمع هیات تجدید نظر شورای رقابت به شکایت ایران‌خودرو از کروز رسیدگی کرد. شکایتی که فحوای آن بر این بود؛ یک قطعه‌ساز نمی‌تواند در هیات مدیره خودروسازی باشد؛ چراکه ایجاد انحصار می‌شود. جلسه برگزار شد اما شورای رقابت نتیجه را اعلام نکرد. گمانه‌زنی‌ها بر این بود که این شورا واگذاری مدیریت ایران‌خودرو به کروز را غیرقانونی می‌داند. این رای بر جلسه روز چهارشنبه که برگزاری مجمع ایران‌خودرو و انتخاب هیات مدیره بود تاثیر می‌گذاشت. حالا ببینیم از شب سه‌شنبه تا غروب چهارشنبه چه اتفاقاتی رخ داد.

 

7 ساعت تاخیر در برگزاری را‌ی‌گیری

ساعت 9 صبح چهارشنبه، سالن ساپکو و سهامدارانی که منتظر آغاز مجمع هستند. مجمعی که در اواخر شب قبلش یعنی سه‌شنبه شب، نامه‌ای با امضای فرشاد مقیمی، رئیس ایدرو و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خطاب به سهامداران حقوقی ایران‌خودرو شامل صندوق بازنشستگی کشوری و مدیران عامل بانک‌های تجارت، ملی و ملت و نیز مدیرعامل و رئیس هیات مدیره ایران خودرو منتشر شد که آنان را به رعایت موازین مورد نظر دادستانی کشور مبنی بر توقف برگزاری مجمع شرکت ایران‌خودرو فرا خوانده بود.

 

پیش از این معاون دادستان کل کشور با ارسال نامه‌ای به وزیر صمت اعلام کرده بود که تا زمان قطعیت ابلاغ و اجرای رای قطعی هیات تجدید نظر شورای رقابت از واگذاری سهام ایران‌خودرو و هر اقدام دیگر خودداری شود. اما رای تجدیدنظر شورا هم‌زمان منتشر شد و پس از اعلام رای هیات تجدیدنظر شورای رقابت، قوه قضائیه برگزاری مجمع ایران‌خودرو را بلامانع دانست. 

 

فیلم‌هایی وایرال شد که نشان می‌داد سهامداران خشمگین هفت ساعت منتظر برگزاری مجمع شدند. خبرهای ضد و نقیض از به حدنصاب نرسیدن سهامداران منتشر می‌شد در حالی که همه آنجا حضور داشتند.

 

9 ساعت پر‌تنش و عجیب

در نهایت حوالی ساعت 3 بعدازظهر مجمع آغاز به کار کرد. در حالی‌که پخش زنده که روال معمول است قطع شد. سیستم صوتی و برق سالن را هم قطع کرده بودند و در نهایت حدود ساعت ۱۵ اعلام شد که جلسه مجمع عمومی برگزار می‌شود و از صاحبان سهام خواسته شد که در جلسه حضور یابند و شمارش سهامداران برای رسمیت یافتن جلسه آغاز شد و در نهایت با 50/11 درصد سهامداران این جلسه رسمیت یافت. حدود ساعت ۱۶ آغاز را‌ی گیری برای انتخاب رئیس مجمع و اعضای هیات مدیره بود و در نهایت حامد نائیجی رئیس مجمع، یوسف الهی شکیب و علی حبیبی ناظران اول و دوم و جمشید ایمانی دبیر مجمع انتخاب شدند.

 

 انتشار نامه دست‌نوشته در کدال!

در حالی که مجمع و انتخاب هیات مدیره در حال برگزاری بود، ایران‌خودرو روی کدال یک دست‌خط با دو امضا منتشر کرد که در آن اعلام شده بود که مجمع به حدنصاب نرسید که موجب عصبانیت حامد نائیجی، رئیس مجمع شد و خواستار پیگیری قضایی این موضوع شد.

 

حامد نائیجی، رئیس مجمع عمومی در این جلسه در سخنانی با اشاره به تاخیر چند ساعته در برگزاری مجمع چنین گفت: ساعت ۷ صبح سهامداران عمده در جلسه پیش مجمع حاضر شدند؛ دیشب نامه‌هایی در فضای مجازی توسط مجموعه ایران‌خودرو توسط آقایان عظیمی و مقیمی منتشر شده و استناد شده بود که به‌خاطر مکاتبه‌‌ای که با معاون دادستان کل کشور داشته، مجمع برگزار نشود.

 

پس از آن نماینده صندوق بازنشستگی به عنوان دیگر سهامدار حقوقی عمومی بیانیه‌ای را به نمایندگی از این صندوق قرائت و اعلام کرد: با توجه به دستور قضایی مانعی برای حضور در مجمع نداشتیم و حاضر شدیم تا از حق سهامداران دفاع کنیم.

 

نتیجه رای‌گیری طولانی

به جرات می‌توان گفت این مجمع عجیب‌ترین مجمعی بود که برگزار شد. 9 ساعت طول کشید، رای‌گیری و شمارش رای به صورت دستی بود و هر لحظه اعلام می‌شد غیرقانونی است به حدنصاب نرسیده است. در نهایت در هنگام رای‌گیری 51/79درصد سهامداران در مجمع حضور داشتند. طبق آرا تا پایان یافتن این ماراتن ۹ ساعته، در نهایت مدیریت ایران‌خودرو به گروه کروز یا بهتر بگوییم کنسرسیوم بخش خصوصی واگذار شد. اعضای اصلی هیات‌مدیره جدید این شرکت به شرح زیر هستند:

 

شرکت خدمات گستر صبا انرژی(سهامی خاص)

  شرکت سرمایه‌گذاری گنجینه ایرانیان(سهامی عام)

  شرکت بهینه‌ساز بهمن(سهامی خاص)

  شرکت اعتبار آفرین(سهامی عام)

  شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران(سهامی خاص)

   سرفصل‌های کنسرسیوم بخش خصوصی

 

حالا که بخش خصوصی به مدیریت بزرگترین خودروساز دولتی دست یافته انتظارها هم زیاد است. ایران‌خودرویی که بررسی صورت مالی‌اش نشان می‌دهد که مجموع زیان انباشته این شرکت تا پایان آذر ماه امسال به 127 هزار و 700 میلیارد تومان رسیده است. همچنین ایران‌خودرو در 9 ماهه امسال بالغ بر 11 هزار و 500 میلیارد تومان زیان کرده است. سه سیت بخش خصوصی که به هیات‌مدیره راه یافته‌اند در پایان مجمع درباره اهداف‌شان سخن گفتند.

 

لحظاتی بعد از اعلام هیات مدیره جدید ایران‌خودرو، کنسرسیوم بخش خصوصی سرفصل‌های جدید گروه صنعتی ایران خودرو را اعلام کرد. حسن قر‌ه‌ای نماینده کنسرسیوم بخش خصوصی با اشاره به برنامه‌های کنسرسیوم برای افزایش تعامل هر چه بیشتر با قطعه‌سازان گفت: «افزایش تولید، افزایش تنوع محصول، افزایش اشتغال، تولید محصولات با مصرف سوخت کمتر، بهبود در بخش تحقیق و توسعه، افزایش میزان داخلی‌سازی، توسعه شبکه فروش و خدمات پس از فروش و مشارکت با شرکت‌های خارجی معتبر از مهمترین برنامه‌های هیات مدیره جدید ایران‌خودرو خواهد بود.»

 

یکی از نکات جالبی که در این مجمع عنوان شد درباره اخراج کارگران ایران‌خودرو بود. اما طی سخنانی اعلام شد وقتی قرار است شرکتی پیشرفت کند به نیروهای بیشتری نیاز دارد و تعدیل در کار نیست. اخراج کارگران ایران‌خودرو توسط بخش خصوصی یکی از نکاتی بود که مخالفان اعلام می‌کردند. حالا در پایان باید دید بعد از 46 سال که ایران‌خودرو توسط دولت اداره می‌شد توسط بخش خصوصی چه وضعیتی خواهد داشت؟

 

کدخبر: ۵۷۴۴۶۹
تاریخ خبر:
ارسال نظر