قیمت خودرو به دنبال قیمت دلار| بررسی قیمت ۶ خودروی بازار داخل
این بار بیشتر خودروهای پرفروش گران شدند
هفت صبح، متین شیری| اصلیترین عامل افزایش قیمت هر کالایی در کشور ما از دید مردم، دلار است و در اغلب موارد نیز این دیدگاه درست است. در باقی موارد نیز دلار عامل اصلی نیست و به شکل غیرمستقیم عامل گرانی است. بازار خودرو نیز از این غائله نهتنها مستثنا نیست، بلکه از سردمداران این موضوع است. با بررسی روند قیمت دلار طی چند سال اخیر میتوانید این موضوع را به خوبی ببینید.
اینبار طی هفته گذشته با افزایش قیمت دلار، قیمت خودروهای پرفروش بازار بدون استثنا افزایش یافتند. نکتهای که شاید اینبار را کمی از دفعات گذشته متفاوت کند، رکود سنگین حاکم بر بازار و کمبود نقدینگی است که منجر به کاهش حجم معاملات و در نتیجه کاهش میزان عرضه و تقاضا میشود. در چنین شرایطی تمام عوامل موثر اثرگذاری خود را تا حدودی از دست میدهند، به همین جهت این بار بیشتر خودروهای پرفروش گران شدند و دیگر خودروهای بازار به دلیل نبود نقدینگی و کاهش محسوس قدرت خرید مردم، در چرخه عرضه و تقاضا به شکل جدی قرار نگرفتند تا به معنای واقعی کلمه افزایش قیمت را تجربه کنند.
پژو پارس TU5 / آغاز هفته: 970 میلیون – پایان هفته: 977 میلیون
دیرینهترین محصول ایرانخودرو در لیستی که امروز به بررسی آن پرداختهایم، خودروی پژو پارس است که پس از نصب شدن موتور پرطرفدار TU5 روی آن برای 10 سال دیگر در چرخ خودروهای محبوب مردم ماند اما دست آخر در سال گذشته سازمان استاندارد چراغ خط تولید آن را خاموش کرد اما هیچگاه فراموش نکنید که اینجا ایران است، سرزمین عجایب، هر کالایی که تولیدش متوقف شود قیمتش به جای کاهش، افزایش مییابد که البته دلایل آن قابل درک است.
این محصول پرطرفدار ایرانخودرو در آغاز این هفته در آگهیها با قیمت 970 میلیون تومان اعلام میشد اما در اواسط هفته چند میلیونی کاهش قیمت را تجربه کرد و از روز سهشنبه مجددا این خودرو روند افزایش قیمت را آغاز کرد تا در نهایت در پایان هفته در ایستگاه قیمتی 977 میلیون تومان بایستد. برخی از کارشناسان بازار معتقدند این افزایش قیمت برای خودرویی مثل پارس به هیچوجه قابل قبول نبوده و دلیل حجم کم، این افزایش قیمت آغاز طرح نامنویسی شرکت ایرانخودرو برای 3 محصول خود از سگمنت اقتصادی تا نیمهلوکس بوده است که منجر به انتقال حجم قابلتوجهی از تقاضا به سوی این طرح میشود.
تارا اتوماتیک VL4 / آغاز هفته: 970 میلیون – پایان هفته: یک میلیارد و 56 میلیون
تارا اتوماتیک را میتوان اداریترین خودروی ایرانخودرو نامید، چراکه این خودرو بیشتر توسط کارمندان خریداری میشود و علت آن نیز واضح است، این خودرو برای افرادی که اکثرا در شهر رانندگی میکنند و گاهی به جاده میروند خوب است و امکانات مناسب برای رانندگی شهری نظیر جعبهدنده اتوماتیک، استفاده از یک موتور بیصدا و کماستهلاک، بهره بردن از یک طراحی بهروز و همچنین یک صندوق عقب بسیار بزرگ برای سفرهای جادهای به همراه خانواده کاملا مناسب است
اما مشکل از جایی آغاز شد که قیمت تارا اتوماتیک تقریبا هیچ تناسبی با مخاطبان هدف خود نداشت و اصل این مشکل با قیمتگذاری خود کارخانه آغاز شد. در آغاز این هفته تارا با قیمت یک میلیارد و 48 میلیون تومان وارد بازار شد که به خودی خود، زنگخور آگهیهای مرتبط با این خودرو را به شدت کم کرد، با گذشت زمان و رسیدن به آخرین روز کاری هفته و بررسی قیمت خودروها مشخص شد که تارا اتومات 8 میلیون تومان افزایش قیمت را تجربه کرده است تا این خودرو در نهایت به قیمت یک میلیارد و 56 میلیون تومان برسد.
دنا پلاس توربو اتوماتیک (آپشنال) / آغاز هفته: یک میلیارد و 63 میلیون – پایان هفته: یک میلیارد و 74 میلیون
دناپلاس توربو اتوماتیک (آپشنال)، لوکسترین سدان ایرانخودرو در داخل بازار ایران است، هرچند شاید این خودرو و ویژگیهایش نتوانند به شکل و شیوهای که باید واژه لوکس را معنا کنند اما در بین خودروهایی که هماکنون روی خط تولید خودروسازان داخلی وجود دارند، این خودرو از تمام محصولات فولتر و قویتر است اما از نظر فضای کابین نهتنها در حد یک خودروی سگمنت لوکس نیست، بلکه به واقع فضای پای کوییک سایپا از دنا بیشتر است و متاسفانه ایرانخودرو طی 10 سال گذشته که دنا را تولید میکند نتوانسته در ارگونومی صندلیها یا طراحی داشبورد این خودرو تغییری ایجاد کند تا فضای کابین این خودرو افزایش یابد و سرنشینان این خودرو بتوانند در یک فضای مناسب بنشینند.
دنای آپشنال در آغاز هفته با قیمت یک میلیارد و 63 میلیون تومان در بازار حاضر شد اما با توجه به نوسانات قیمت ارز و آغاز روند صعودی در بازار خودرو این سدان ایرانخودروییها در آخرین روز کاری هفته به قیمت نهایی یک میلیارد و 74 میلیون رسید تا این خودرو 11 میلیون افزایش قیمت را طی این هفته تجربه کند.
X22 پرو دستی / آغاز هفته : 923 میلیون - پایان هفته : 932 میلیون
امویام X22 پرو دستی، یکی از کراساوورهای کوچک و اقتصادی بازار ایران، در هفته گذشته با نوسان اندکی در قیمت مواجه شد. این خودرو که بیشتر به دلیل طراحی جوانپسند و امکانات رفاهی متوسط مورد توجه قرار میگیرد، هفته را با قیمت 923 میلیون تومان آغاز کرد و در پایان به 932 میلیون تومان رسید.
هرچند این خودرو با داشتن امکاناتی نظیر نمایشگر لمسی و سیستم کنترل پایداری تلاش دارد تا جایگاه خود را حفظ کند اما توانایی فنی و دینامیک رانندگی آن در مقایسه با رقبای ایرانی نظیر دنا پلاس یا شاهین کمرنگتر به نظر میرسد. موتور 1/5 لیتری X22 پرو دستی عملکرد متوسطی ارائه میدهد و در شتابگیری و کشش، در برابر رقبای داخلی قویتر، ضعفهایی دارد. با وجود افزایش 9 میلیون تومانی در قیمت، برخی خریداران ترجیح میدهند گزینههایی را انتخاب کنند که در کنار قیمت مشابه، توان فنی بالاتر و استحکام بیشتری ارائه دهند. در نتیجه، X22 پرو دستی بیشتر مناسب افرادی است که به دنبال خودرویی اقتصادی برای استفاده روزمره در شهر هستند، نه یک خودروی قدرتمند و همهکاره. در واقع این خودرو بیشتر از ویژگی نماد و ظاهر خود بهره میبرد.
کیامسی J7 / آغاز هفته: یک میلیارد و 675 میلیون - پایان هفته : یک میلیارد و 728 میلیون
قیمت خودروی کیامسی J7 در بازار ایران طی هفته گذشته روندی افزایشی را تجربه کرده است. این سدان خوشساخت که به دلیل طراحی مدرن و امکانات رفاهی مناسب مورد توجه خریداران قرار گرفته، با نوسانات قیمتی همراه بوده. قیمت این خودرو در آغاز هفته یک میلیارد و 675 میلیون تومان بود اما تا پایان هفته به یک میلیارد و 728 میلیون تومان افزایش یافت. J7 با 53 میلیون افزایش قیمت رتبه پرچمدار افزایش قیمت در بازار داخل بود. این افزایش قیمت 53 میلیون تومانی در مدت زمان کوتاه، نشاندهنده تأثیر عوامل مختلفی از جمله نوسانات ارزی، تغییرات عرضه و تقاضا و شرایط کلی بازار خودرو است.
کیامسی J7 که از محصولات موفق گروه خودروسازی کرمان موتور به شمار میآید، با بهرهگیری از پیشرانه قدرتمند توربوشارژ و امکاناتی نظیر نمایشگر بزرگ، سیستمهای ایمنی پیشرفته و طراحی داخلی لوکس، توانسته جایگاه ویژهای در بازار خودروهای داخلی پیدا کند. با توجه به وضعیت اقتصاد و پیشبینیهای کارشناسان پیشبینی میشود که با ادامه شرایط فعلی، این روند افزایشی همچنان ادامه داشته باشد، اما اینکه شیب افزایش قیمت به همین شکل باشد، چندان مشخص نیست.
فیدلیتی (5 نفره) / آغاز هفته : یک میلیارد و 850 میلیون - پایان هفته : یک میلیارد و 870 میلیون
فیدلیتی را میتوان مشهورترین محصول گروه خودروسازی بهمن بعد از مزدا 3 و وانتمزدا دانست که طی چند سال اخیر، بسیار پرمتقاضی و پرفروش بوده، این خودرو اولین بار در اوج بحران خودرویی ایران عرضه شد و قیمت نسل اول این خودرو درحوالی 600 میلیون تومان بود اما با گذشت زمان و افزایش تورم و قیمت ارز و دیگر عوامل اقتصادی قیمت این خودرو در کارخانه و بازار افزایش یافت.
نکته قابل توجه این است که حین خرید و فروش خودروی فیدیلیتی دو ویژگی باعث افزایش قیمت این خودرو نسبت به دیگر مدلها میشود، اولین ویژگی هفتنفره بودن این خودرو و دیگری 10پر بودن رینگ خودرو است اما اینبار و در طی این هفته بیشترین نوسان قیمت مربوط به فیدلیتی 5نفره بود. این خودرو در آغاز هفته با قیمت یک میلیارد و 850 میلیون تومان وارد بازار شد و تا سقف قیمتی یک میلیارد و 880 میلیون رفت اما در آخرین روز با 10 میلیون کاهش قیمت در پله قیمتی یک میلیارد و 870 میلیون ایستاد تا با 20 میلیون تومان افزایش قیمت رتبه دوم افزایش قیمت بازار داخل باشد.