داستان لکسوس؛ شاخه لوکس تویوتا در ایران
بررسی شش خودروی برند ژاپنی در بازار داخلی
هفت صبح، گروه خودرو| سال 1990 برند لکسوس که در واقع زیرشاخه لوکس برند تویوتا بود؛ رونمایی شد. این برند که هنوز هم بین خودروسازان، برندی جوان محسوب میشود، توسط ژاپنیها به خوبی معرفی شد و جایش را در میان برندهای موفق خودرویی ثبت کرد. برندی که اتفاقا محصولاتش به ایران هم آمدند. لکسوس شرکت خودروسازی ژاپنی است که زیرشاخه لوکس تویوتا به شمار میآید. لکسوس شرکت جوانی در صنعت خودرو به شمار میآید که فعالیت جدی خود را از دهه 1990 میلادی آغاز کرد.
خودروهای لکسوس نسخههای قویتر، مجهزتر و البته گرانتر خودروهای تویوتا هستند. خودروهای لکسوس در بازار جهانی، رقیب جدی محصولات لوکس آلمانی از برندهای مرسدس بنز، آئودی و ب.ام.و هستند. محصولات لکسوس در برخی نقاط جهان همچون آمریکای شمالی یا خاورمیانه طرفداران بسیاری دارند. خودروهای لکسوس از دهه 1380 تاکنون در ایران حضور داشتهاند و به عنوان نمادی از تجمل شناخته میشوند. نخستین خودروی هیبریدی بازار ایران نیز محصولی از برند لکسوس بود و همین موضوع به تقویت ارزش برند لکسوس در کشورمان کمک کرد.
اگرچه با بسته شدن واردات خودرو در سال 1397، برند لکسوس هم از بازار ایران خداحافظی کرد اما در دوره جدید واردات شرکت آذریوردسال از طریق سامانه جانبازان، پیشفروش لکسوس ES200 مدل ۲۰۲۵ را انجام میدهد. این محصول، یکی از لوکسترین خودروهای وارداتی طی سالهای اخیر خواهد بود. تقریبا 14 مدل لکسوس در ایران موجود است که شش نمونه آن را به همراه قیمت معرفی خواهیم کرد.
1/لکسوس NX300 هیبرید 2015-2017/ قیمت 6میلیارد و 350 میلیون تومان
نسخه هیبریدی لکسوس NX بهصورت محدود و ابتدا از مدل 2015 به ایران آمد ولی واردات انبوه آن از مدل 2016 آغاز شد. NX300H با اینکه ظاهر تقریبا مشابهی با NX200T دارد اما در قسمت فنی کاملا با آن متفاوت است؛ کمحجم شدن پیشرانه، حذف توربوشارژ، اضافه شدن دو موتور الکتریکی در محورهای جلو و عقب و همچنین یک موتورالکتریکی در نقش ژنراتور (برای استارت پیشرانه و شارژ باتریها) و نهایتا بهره بردن از گیربکس CVT با کنترل الکترونیکی از مهمترین این تفاوتهاست.
جالب است بدانید که هم پیشرانه هیبریدی و هم گیربکس آن هر دو با تویوتا کمری هیبریدی مشترک است. نکته مهم اینجاست که استقبال مشتریان ایرانی از NX300 تاکنون بیشتر از مدل NX200 آن بوده. NX300 نیز همچون برادر توربوشارژش با انبوهی از آپشنهای مختلف به کشورمان آمده. البته میدانیم که نسخههای فولش حتما باید 9 کلید داشته باشند؛ یعنی 2 کلید برای تاشدن برقی صندلیهای عقب دارند و 7 کلید دیگرشان نیز با همان 7 کلید موجود در NX200 یکسان است ولی با این تفاوت که در NX300 کلید دفلاک حذف شده و کلید «گرمکن فرمان» جای آن را گرفته است.
2/لکسوس NX200t 2015/ قیمت 6میلیارد و 200 میلیون تومان
سال 2015 بود که لکسوس کراساوور کامپکت خود را در راستای تکمیل سبد محصولاتش و عرضه مدلی کوچکتر از RX محبوب و براساس پلتفرمی مشترک با تویوتا RAV4 روانه بازار ایران کرد. طراحی ظاهری جسورانه این خودرو، کیفیت بالا و تجهیزات جدید مانند کنترلر لمسی و شارژر وایرلس و نهایتا همچنین محدوده قیمتی بسیار زیاد آن (ناشی از تیپهای مختلفش) باعث شد تا بازار لوکسهای قدبلند کشورمان در مدت زمانی کوتاه، مملو از این لوکس ژاپنی شود. عملکرد بهتر به لطف پیشرانه قویتر و عدم تمایل گیربکس به معکوس کشیدن در شتابگیریهای ناگهانی از مزیتهای NX200T نسبت به نسخه هیبریدی است.
این مدل نیز همچون نسخه هیبریدیاش، در تیپ F Sport نیز در بازار وجود دارد که جلوپنجره مشبک، تعلیق اسپرت، سقف پانوراما، صندلی اسپرت و یک حالت رانندگی بیشتر (اسپرت پلاس) ازجمله ویژگیهای آن است. نسخههای فول NX در بازار ایران به 9 کلید معروفند چراکه سمت چپ فرمانشان و صرف نظر از کلیدهای تنظیم نور صفحه کیلومتر و کلید ریست کیلومتر (ODO TRIP)، دارای 9 کلید بسیار مهم هستند که 2 کلید «صندلی تاشو برقی عقب» درکنار هم و 7 کلید دیگر نیز در کنار یکدیگرند. این 7 کلید عبارتند از: نوربالا اتومات، دفلاک، سنسور 360 درجه پارک، صندوق برقی، دوربین 360 درجه، رادار نقطه کور، رادار پیشگیری تصادف جلو.
3/لکسوس GS250/ 2014-2015/ قیمت 6میلیارد و 250 میلیون تومان
برای مشتریان ثروتمند ایرانی، کنار آمدن با نسل چهارم GS اندکی دشوار بود چراکه تصور آنها از این خودرو برپایه نسل سومش شکل گرفته بود؛ همان نسلی که با دو نسخه GS430 و GS460 به ایران آمد و با پیشرانه 8 سیلندر قدرتمندش رقبای آلمانی را شگفتزده کرد. اما نسل چهارم این خودرو در سال 2013 و با مدل 6 سیلندر GS250 به ایران برگشت درحالی که چیزی از نسل گذشتهاش را به ارث نبرده بود و دیگر خودرویی با توانایی اسپرت مثالزدنی محسوب نمیشد. داستان چهارمین GS فقط مربوط به تغییر طراحی یا افزایش قدرت موتور نمیشود.
تویوتا بهعنوان مالک لکسوس در نظر داشت تا پلتفرم این خودرو را نیز بهکلی دستخوش تغییر قرار دهد. استفاده از پلتفرم سری N این شرکت اقدامی جسورانه و البته هوشمندانه بود چراکه همزمان لکسوس IS و SC نیز روی آن طراحی میشدند؛ دو مدلی که خواص اسپرتگراییشان بیشتر بود. علاوه بر حضور نسلهای جدید مرسدس E200 و بامو 528i مشکلی که GS250 با آن دست و پنجه نرم میکرد، نزدیکی قیمتش به نسخههای فول ES250های همان سال بود. از اینرو بسیاری از مشتریان GS به سراغ ES رفتند درحالی که ESها هم 4 سیلندر بودند و هم اینکه ابعاد کوچکتری داشتند.
4/ لکسوس CT200h/ 2014 – 2016/قیمت ندارد
با بهروز شدن خانواده لکسوس در سال 2014، فیسلیفت CT نیز از همان سال به بازار ایران آمد. CT نیوفیس نسبت به مدلهای 2012 و 2013 تنها دارای جلوپنجره، چراغ و سپرهای جدیدی است و در مابقی جزئیات فنی یا تجهیزات، تفاوت خاصی با گذشته نداشت و شاید بزرگترین تغییر آن را بتوان حضور سیستم صوتی حرفهای مارک لوینسون دانست. CT نیوفیس با همین چند تغییر ساده و مختصر، اقبال بیشتری نسبت به گذشته در میان ایرانیها پیدا کرد.
البته اصل مشکل این ژاپنی، یعنی قیمتگذاری بسیار بالا، همچنان در مدل فیسلیفت نیز پابرجا بود و برای همه ایرانیها (در آن زمان) جای سوال داشت که چرا CT از مدلهای پرفروشی مانند پرادوهای VX، افجی کروزر، وراکروز و حتی سوناتا و اپتیما گرانتر است؟! این هیبریدی علاوهبر مدل استاندارد، در نسخه F Sport نیز فروخته شد که از تعلیقی خشکتر، فرمان اف اسپرت و تریم مشکی کابین بهره میبرد. در این روزها نیز باید CT در حاشیه بازار لوکسهای ایران، جای گرفته و خریدنش تنها به مشتریانی توصیه میشود که دنبال خودرویی با عملکردی مشابه پریوس اما با سواری نرمتر و تجهیزات لوکستر هستند.
5/ لکسوس LS460L/2008/ قیمت 5 میلیارد و 600 میلیون تومان
به حق که باید این خودرو را یکی از نابترین لوکسهای بازار ایران دانست. سدان فولسایزی که بیش از یک دهه پیش به بازار ایران آمد اما هنوز هم جذاب و محبوب است. لکسوس LS460 هرآنچه از یک خودروی تجملی انتظار میرفت را برآورده میکرد. از برند معتبر و طراحی چشمگیر گرفته تا آپشنهای انبوه و پیشرانه حجیم. این خودرو در زمانی توسط ایرتویا نماینده تویوتا (مالک لکسوس) وارد ایران شد که بحث واردات خودرو با سختگیریهای امروز روبهرو نبود.
به همین دلیل است که غیر از مدلهای استاندارد شاهد حضور نسخههای VIP سفارش امارات (4 نفره) نیز بودیم. فارغ از لیست بلندبالای آپشنهای الاس 460 دو آپشن ماساژور و سیستم تنظیم ارتفاع آن از سوی مشتریان بسیار با استقبال روبهرو شد. سخت بتوان از طراح، تجهیزات و مشخصات فنی این خودرو ایرادی گرفت. بزرگترین مشکل این خودرو همان مشکل همیشگی تمام مدلهای لکسوس است؛ یعنی هزینه سنگین تعمیر و نگهداری. البته این اواخر باید مشکلات تأمین قطعات اصلی را نیز به لیست معضلات آن اضافه کرد.
6/ لکسوس GS460/ 2010/قیمت ندارد
کلاس سدانهای سایز متوسطی که هم لوکس باشند و هم اسپرت، از آن دسته کلاسهای خودرویی است که کمتر خودروسازی جرات و توان ورود به آن را داشته و دارد. نمونه بارز این کلاس را میتوان مرسدسبنز E کلاس، بامو سری5 و آئودی A6 دانست. در کنار این آلمانیها، تنها یک ژاپنی است که عرض اندام میکند، لکسوس GS. خودرویی که نسل اول آن سال 1991 معرفی شد. GS از نظر ژاپنیها قرار بود خودرویی شود که هم خواص اسپرت IS را داشته باشد و هم ویژگیهای لوکسگرایانه خانواده LS.
دو-سه سالی که از رونمایی نسل سوم گذشت، یعنی حوالی سال 2008، ایرتویا این خودرو را به کشور آورد. نسخهای که وارد ایران شد GS430 بود. این برای اولینبار بود که یک خودرو در بازار ایران از سیستم VDIM استفاده میکرد؛ سیستمی که کلیه مکانیزمهای حرکتی و ناوبری خودرو را بهصورت هوشمندانه کنترل میکرد. در برخی از مدلها آپشنی موسوم به کنترل راننده نیز حضور داشت که از طریق یک پورت مادون قرمز، رفتارهای راننده و حتی میزان هوشیاریاش را زیرنظر قرار میداد.