مهاجرت آمریکایی در مرزهای چین؛ از تیکتاک به رِدنوت
آیا ممنوعیت شبکه اجتماعی چینی، دغدغه دولتمردان آمریکا را مرتفع میکند؟
هفت صبح| شرکت تیکتاک اعلام کرده است که از روز یکشنبه، خدمات این پلتفرم برای کاربران آمریکایی متوقف خواهد شد، مگر اینکه دیوان عالی ایالات متحده مانع از اجرای دستور قضایی فدرال شود. به گزارش رویترز، کاخ سفید نیز تأکید کرده که جو بایدن قصدی برای مداخله در این مسئله در روزهای پایانی دوره ریاستجمهوری خود ندارد، مگر اینکه دیوان عالی وارد عمل شود.
این در حالی است که قوانین آمریکا تنها دانلود این برنامه از فروشگاههای اپل و گوگل را ممنوع میکنند و کاربران فعلی میتوانند برای مدتی محدود همچنان از تیکتاک استفاده کنند. با وجود این ممنوعیت، گزارشها حاکی از آن است که اگر این تصمیم لغو شود، تیکتاک میتواند در مدت کوتاهی خدمات خود را به کاربران آمریکایی از سر بگیرد.
مهاجرت به ردنوت؛ پناهگاهی جدید برای کاربران تیکتاک
در پی نگرانی کاربران از دسترسی به تیکتاک، بسیاری از آنها به یک پلتفرم چینی دیگر به نام «ردنوت» یا «شیائوهونگشو» روی آوردهاند. این اپلیکیشن که به معنای «کتاب قرمز کوچک» است، به صدر جدول برنامههای رایگان اپ استور اپل رسیده و توسط کاربران بهعنوان پناهگاه جدید معرفی شده است.
شیائوهونگشو که در چین بهعنوان پلتفرمی محبوب برای به اشتراکگذاری سبک زندگی شناخته میشود، اکنون میزبان موج جدیدی از کاربران آمریکایی است. براساس گزارش والاستریت ژورنال، این اپلیکیشن ترکیبی از اینستاگرام و ردیت بوده و کاربران از آن برای به اشتراکگذاری محتواهایی چون غذا، نوشیدنی و فعالیتهای تفریحی استفاده میکنند.
تفاوتهای ردنوت و تیکتاک
برخلاف تیکتاک که نسخهای جداگانه برای بازار چین و بینالمللی دارد، ردنوت تنها یک نسخه دارد که به دو زبان چینی و انگلیسی ارائه میشود. با این حال، این اپلیکیشن بهدلیل تمرکز ویژه بر محتوای سبک زندگی و اجتناب از موضوعات سیاسی، کمتر تحت نظارتهای دولتی قرار میگیرد اما این به معنای آزادی بیان نیست؛ بلومبرگ گزارش داده که کاربران آمریکایی با ورود به ردنوت بهنوعی وارد «باغ دیواری پکن» میشوند.
هرچند این تعاملات باعث شگفتی کاربران چینی شده که با آزادی نقد دولت در آمریکا آشنا میشوند، گزارشها نشان میدهند که ردنوت تلاش زیادی برای فیلتر کردن محتوا و کاهش دفعات تعاملات کاربران دارد تا با نظارتهای دولت چین هماهنگ شود. در شرایطی که ممنوعیت تیکتاک در آمریکا نزدیک است، آینده تعاملات کاربران این اپلیکیشنها و تأثیرات فرهنگی و سیاسی آنها موضوعی است که همچنان زیر ذرهبین رسانهها و تحلیلگران قرار دارد.
به روایت آمار
تیکتاک، بهعنوان یکی از محبوبترین اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی در جهان، بیش از 1/2 میلیارد کاربر فعال ماهانه دارد و از این تعداد، حدود ۱۵۰ میلیون نفر در ایالات متحده فعالیت میکنند. این اپلیکیشن که تحت مالکیت شرکت چینی بایتدنس است، با ارزش تخمینی ۷۵ میلیارد دلار، نهتنها در میان کاربران جوان محبوبیت گستردهای دارد، بلکه به یکی از ابزارهای مهم بازاریابی دیجیتال برای برندهای جهانی تبدیل شده است.
در مقابل، ردنوت (شیائوهونگشو)، پلتفرم اشتراکگذاری سبک زندگی که در چین توسعه یافته، حدود ۳۵۰ میلیون کاربر فعال ماهانه دارد و ارزش آن به ۲۰ میلیارد دلار میرسد. این اپلیکیشن که به طور عمده بر بازار چین متمرکز است، تا اوایل سال ۲۰۲۳ تنها 2/4درصد از کاربران خود را از ایالات متحده جذب کرده بود. با این حال، موج جدید مهاجرت کاربران آمریکایی از تیکتاک به ردنوت در پی تهدید ممنوعیت تیکتاک در آمریکا، این نسبت را تغییر خواهد داد. با وجود اینکه ردنوت از نظر تعداد کاربران و ارزش مالی قابل مقایسه با تیکتاک نیست اما رشد سریع آن در بازار آمریکا توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.
سرمایهگذاران بزرگی مانند تنسنت و علیبابا از این پلتفرم حمایت کردهاند و این اپلیکیشن با تلفیق ویژگیهای اینستاگرام و ردیت، توانسته خود را بهعنوان یک ابزار اجتماعی چندمنظوره معرفی کند. این در حالی است که تیکتاک به دلیل نفوذ گستردهاش در بازارهای جهانی، همچنان بهعنوان یک غول بیرقیب در حوزه شبکههای اجتماعی شناخته میشود. حالا باید دید کوچ اجباری آمریکاییها از یک شبکه اجتماعی چینی به گزینه چینی دیگر، دغدغههای آنها را مرتفع میکند یا خیر؟