با پوتین تا ۲۰۳۰
نگاهی به کم و کیف انتخابات ریاستجمهوری روسیه
روزنامه هفت صبح| انتخابات ریاست جمهوری روسیه از روز جمعه آغاز شد و رایدهندگان در اولین شعبههای رایگیری در شرقیترین مناطق روسیه، شامل «چوکوتکا» و «کامچاتکا»، پای صندوقهای رای رفتند. رایدهندگان روس از روز جمعه تا روز یکشنبه فرصت دارند تا آرای خود را در مراکز رایگیری در ۱۱ منطقه زمانی این کشور پهناور و همچنین در مناطقی از اوکراین که به طور غیرقانونی و طی جنگ جاری، ضمیمه روسیه شدهاند، به صندوق بیاندازند. آسوشیتدپرس اشاره کرد که انتخابات ریاستجمهوری در زمانی برگزار میشود که جنگ این کشور با اوکراین وارد سومین سال خود شده است و روسیه در میدان نبرد برتری دارد، البته با دستاوردهای کوچک و کند.
نگاهی به نامزدهای انتخاب
علاوه بر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، سه نامزد دیگر نیز در رقابت شرکت دارند؛ لئونید اسلوتسکی (ناسیونالیست)، نیکولای خاریتونوف (کمونیست) و ولادیسلاو داوانکوف (تاجر). منتقدان کرملین تایید سه نامزد یاد شده را تلاشی برای هدایت نارضایتی در میان مردم و دادن «ظاهری کثرتگرایانه» به انتخابات میدانند، در حالی که اپوزیسیون روسیه سالها است که با خشونت سرکوب شده است.
دو منتقد پوتین، بوریس نادژدین و یکاترینا دونتسووا که هر دو آشکارا با جنگ در اوکراین مخالف بودند، از رقابت حذف شدند و الکسی ناوالنی، مهمترین سیاستمدار مخالف پوتین در زندان جان خود را از دست داد. گفتنی است داوانکوف پیشتر تنها در انتخابات شهرداری مسکو شرکت کرده بود و با کسب بیش از ۵۳ درصد آرا برای این سمت انتخاب شد.
اسلوواکی در سال ۲۰۰۰ به عنوان معاون نماینده روسیه در پارلمان اروپا منصوب شد و تا سال گذشته این سمت انتصابی را حفظ کرد. به عبارت دیگر، این دو نامزد بسیار به پوتین نزدیکند و نامزد پوششی به حساب میآیند. خاریتونوف در انتخابات ۲۰۰۴ با پوتین به رقابت پرداخت و با کسب ۱۳ درصد آرا دوم شد و او نیز رقیبی جدی برای رئیسجمهور فعلی به حساب نمیآید.
رکوردی برای پوتین
نتیجه آخرین نظرسنجیها رکوردی بیسابقه را برای پوتین نشان میدهد. کانال خبری انتیوی به نقل از مؤسسه نظرسنجی ویزوم که نزدیک به کرملین است، گزارش داده که پوتین میتواند روی آرایی ۸۲ درصدی حساب کند، در حالی که سه نامزد دیگر با هم تنها حدود ۶ درصد آراء را به دست میآورند. در صورتیکه این پیشبینی تایید شود، این نتیجهای تاریخی در روسیه خواهد بود.
اگر پوتین یک دوره شش ساله دیگر را در کرملین به پایان برساند، از ژوزف استالین، دومین رهبر اتحاد جماهیر شوروی (۱۹۲۴ تا ۱۹۵۳) پیشی خواهد گرفت و طولانیترین رئیس دولت روسیه از زمان کاترین کبیر در قرن هجدهم خواهد بود. برای پوتین، که نتایج انتخابات را دارای ابعاد تاریخی برای خود میداند و قصد دارد که از آن برای توجیه جنگ در اوکراین استفاده کند، این نتیجه قطعا مهم است.
تلاش برای رقابتی نشان دادن انتخابات
پوتین با وجود نتایج مورد انتظار در انتخابات، زمان و پول زیادی برای کارزار انتخاباتیاش سرمایهگذاری کرده است. او حتی در مناطق اشغالی اوکراین نیز بنر و پوستر چسبانده و تراکت پخش میکند. هدف از این کار مشروعیت بخشیدن به قدرت خود در داخل و خارج از روسیه است. برای رئیس کرملین مهم است که مشارکت در انتخابات روسیه درصد بالایی داشته باشد.
بر اساس نظرسنجیهای فعلی، حدود ۷۱ درصد از ۱۱۲ میلیون واجد حق رای «مایل به شرکت در رایگیری هستند.» رئیسجمهور روسیه در هفتههای اخیر بیشتر در رسانهها ظاهر شده است؛ همراه با دانشجویان، در کارخانهها و هنگام پرواز با بمبافکن هستهای. اما این بار نیز مانند ۲۴ سال گذشته، هیچ مناظره تلویزیونی با او انجام نشده است.
پوسترها در سراسر روسیه به «میهن پرستی روسها» اشاره میکنند و از آنها میخواهند رای دهند. یکی از شعارها این است؛ «با هم قوی هستیم، بیایید به روسیه رای دهیم!» قرعهکشی و برنامههای سرگرمی بسیاری نیز برای تشویق رای دهندگان به شرکت در انتخابات گذاشته شد. کرملین در عین حال نسبت به «مداخله احتمالی اوکراین و متحدان غربی آن در انتخابات» هشدار داده است.
پوتین روز پنجشنبه و در آستانه انتخابات خطاب به روسها گفت: ««بگذارید رک بگویم، امروز و در شرایط حساس کنونی، شرکت در انتخابات به معنی تجلی احساسات میهنپرستانه است.» (دویچه وله و یورونیوز)