امنیت غذایی؛ آرامش ملی | آمادگی صنایع؛ تداوم تولید

تاب آوری زنجیره تأمین؛ بازار کالاهای اساسی را با ثبات کرد
هفت صبح، آرش کسرایی | اگرچه با تجاوز رژیم اسرائیل به آسمان ایران در بامداد جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴، در دل بسیاری از خانوادهها ترس از ناامنی غذایی سایه انداخت، اما تنها چند ساعت بعد، اضطراب بازار خوراکیها جای خود را به آرامش داد. آن هنگام که دولت و صنوف اطمینان دادند که امنیت غذایی همچنان پایدار است و سفرهها خالی نخواهند ماند.
حدود 11 روز پیش، رژیم اسرائیل، آسمان ایران را مورد هجوم قرار داد. اگر چه درهمان ساعات نخستین تجاوز ذهن بسیاری از مردم ناخودآگاه به سمت بحران کمبود کالاهای اساسی رفت و بازار این اقلام با هجمه هیجانی خانوادهها دچار التهاب شد. اما تابآوری زنجیره تامین (نتیجه چند دهه تلاش مستمر و همچنین آمادگی لحظهای دستگاههای دولتی و اصناف بوده است)، این اطمینان را به مردم داد تا بازار آرامش را جایگزین آشفتگی کند.بررسی اینکه چگونه بازارخوراکیها، از بیثباتی اولیه در روز نخست جنگ تحمیل شده به ثبات در چند روز اخیر رسیده است، میتواند به نحوه این چرخش پاسخی شفاف دهد.
تأمین کالاهای اساسی؛ خودکفایی 80 درصدی
در همان ساعات اولیه حمله، اظهارات دولتیها و رؤسای اصناف و کارگروههای مرتبط، حاکی از آمادگی کامل کشور برای مدیریت بحران و حفظ ثبات بازار کالاهای اساسی بود. موضوعی که به مردم این اطمینان را داده و همین عاملی شده که بازارها در آرامش باشند.
نشان به آن نشان که وزیر جهاد کشاورزی، غلامرضا نوری قزلجه، در همان ساعات ابتدایی حمله رژیم اسرائیل به عنوان نماینده دولت، نقشه دقیق و گستردهای از آمادگی کشور برای مقابله با بحران خبر داد و گفت که روند تولید ادامه دارد و انبارها پر از کالاهستند.
حالا نوری قزلجه با اطمینان کامل اعلام کرده که هیچ نقطهای از ایران کمبود کالاهای اساسی را تجربه نمیکند و ذخایر استراتژیک در سطحی بالا نگه داشته شده است:« تولید سالانه ۱۳۵ میلیون تن محصولات کشاورزی که ۸۰ درصد نیاز بازار را تامین میکند، با سرعت و جدیت قابل تحسینی در جریان است و چرخه تامین پایدار مانده است.»
تفویض اختیار به استانداران؛ مدیریت بهتر بازار
دولت برای مدیریت بهتر و ساماندهی بازار، بخش عمدهای از اختیارات خود را در حوزه تولید، و توزیع اقلام اساسی را به استانداران تفویض کرد تا آنها بتوانند به اقتضای منطقه به موقع پاسخگوی نیازهای مردم آن استان باشند. اکبر فتحی، معاون وزیر جهاد کشاورزی به افزایش اختیارات استانداران در حوزه مدیریت بر بازار اقلام اساسی اشاره کرده و گفته است که استانداران با دست باز میتوانند نیازهای استانهای خود را مستقیماً از انبارها تامین کنند. این گشایش در مدیریت محلی، اجازه میدهد که پاسخها سریعتر و کارآمدتر باشند.
آمادگی صنایع؛ تداوم تولید
وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به آمادگی کامل صنایع و اصناف، به نقش کلیدی تعاونیها و بخش خصوصی در حمایت از بازار اشاره کرده است. محمد اتابک گفته که حتی در شرایطی که ممکن است تهدیدات نظامی وجود داشته باشد، زیرساختها و هماهنگی بین بخشهای مختلف، اجازه به هیچ کمبود یا اختلالی نمیدهد. تسریع در ترخیص کالاهای وارداتی، تامین ارز مورد نیاز و تفویض اختیارات کافی به مدیران استانی، باعث شده است تأمین کالاها بدون وقفه ادامه یابد.
صنوف؛ تضمین کننده تثبیت بازار
نقش اصناف و بخش خصوصی نیز در تثبیت بازار غیرقابل انکار است. رؤسای شورای تأمین دام، اتاق اصناف و کارگروههای تخصصی با هماهنگی و نظارت مستمر، مسیر عرضه کالا را هموار و از کمبودها جلوگیری کردهاند. آنان با مدیریت منطقی و همکاری فعال با دولت، آرامش را در قفسههای فروشگاهها حفظ کردهاند.
رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی، که چندین بار با تیم نظارتی خود بازار را رصد کرده است، با اطمینان از وضعیت مطلوب بازار خبر داده است: «بازار بدون کمبود و نوسان قیمت به روال عادی خود ادامه میدهد و هیچ تخلفی در عرضه کالا مشاهده نشده است. فروشگاههای محلی و سوپرمارکتها کاملاً فعال و پر از کالا هستند و مردم لازم نیست نگران تامین مواد غذایی روزمره باشند.»
بیثباتی در بازاراقلام اساسی در ساعتهای نخستین حملات رژیم اسرائیل، حالا به آرامشی نمادین تبدیل شده؛ حالا با گذشت 11 روز از جنگ تحمیل شده، آرامشی بیحاشیه که تاب آوری زنجیره تأمین حاصل از امنیت پایدارغذایی را بیان میکند