تهران – پاریس فعلا تعطیل | حاشیههای تنها پرواز ایرانی به اروپا که برقرار نشده، لغو شد
چرا لغو پرواز یک شرکت هواپیمایی میتواند آنقدر مهم باشد، نقل محافل شود و وزیر هم دربارهاش حرف بزند؟
هفت صبح| چهارشنبه گذشته ناگهان اعلام شد که پرواز هواپیمایی «ایرانایرتور» از تهران به پاریس که قرار بود بعد از مدتها، جمعه 12 بهمنماه برقرار شود، لغو شده است. از همان موقع تا دیروز دائم حرف و حدیثها و حدس و گمانهای مختلف درباره دلایل لغو این پرواز شنیده شد، زمزمههایی که هنوز هم ادامه دارند. آنچه واضح است که اینکه طرف فرانسوی در اطلاعیهای اعلام کرده که این پرواز اجازه ورود به این کشور را نخواهد داشت و در این اطلاعیه درباره زمان برقراری دوباره آن هم چیزی نیامده است.
چرا این پرواز مهم بود؟
برای کسی که اصلا در جریان خبرهای مربوط به لغو پروازهای ایرانی به اروپا نیست، احتمالا سوال خواهد شد که اساسا چرا لغو پرواز یک شرکت هواپیمایی میتواند آنقدر مهم باشد، نقل محافل شود و وزیر هم دربارهاش حرف بزند؟ دلیل اهمیت این پرواز این بود که اگر لغو نمیشد، میتوانست تنها پرواز ایرانی به اروپا باشد چراکه از 23 مهرماه که اتحادیه اروپا مهم ترین شرکتهای هواپیمایی ایرانی یعنی ایرانایر، ماهان و ساها (سرویس اطلاعات و ارتباط هوایی ارتش) را تحریم کرد، هیچ پرواز ایرانی وارد اروپا نشده بود، چرا که بیشترین یا در مواقعی تنها پروازهای ایران به اروپا از طریق ایرانایر انجام میشد، تا اینکه اواسط دیماه اعلام شد که شرکت ایرانایرتور با اعلام اینکه خصوصی است و از ایرانایر جدا شده، توانست موافقت فرانسه برای برقراری پرواز بین تهران و پاریس را جلب کند.
حسین پورفرزانه، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، اعلام کرد که شرکت هواپیمایی ایرانایرتور پروازهای خود به پاریس را از بهمن از سر میگیرد. او برقراری دوباره این پروازها به پاریس را حاصل یک ماه «کار فشرده» وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت ایران ایرتور دانست. بعدتر هم اعلام شد که اولین پرواز از این خط هوایی 12 بهمن انجام خواهد شد و برای آن بلیتفروشی هم انجام شد. این خبر توانست امید زیادی برای برقراری دوباره پروازهای ایرانی به اروپا از طریق ورود شرکتهای هواپیمایی تحریمنشده به وجود بیاورد، امیدهایی که حالا به نظر از دسترفته،میرسند.
چرا پرواز سر نگرفت؟
ماجرا یکخطی به نظر میرسد، اینکه فرانسویها بدون هیچ دلیل و توضیح خاصی جلوی انجام پرواز تهران- پاریس را گرفتهاند اما حاشیههای همین یک خط خبر کم نبوده است مثلا اینکه بعضی زمزمههای تاییدنشده، میگفتند که لغو این پرواز به یک ناهماهنگی داخلی در ایران مربوط بوده است.
البته ما و رسانههای رسمی دیگر اسمش را میگذاریم ناهماهنگی اما رسانههای فارسیزبان خارج از ایران میگویند که موضوع به منافع یکی از هواپیماییهای داخلی مربوط بوده است. به این صورت که این شرکت بزرگ به طرف فرانسوی اعلام کرده که ایرانایرتور خصوصی نشده و اسناد خصوصی و جدا شدنش از ایرانایر صحت ندارند و در واقع به دلیل اجرا نشدن تعهدات ایرانایرتور و مدیرعامل آن در جریان واگذاری این شرکت، ایران ایرتور همچنان زیرمجموعه ایرانایر به شمار میرود.
اینطور که این رسانهها گزارش کردهاند، مدیرعامل شرکتی که خصوصینبودن ایرانایرتور را به فرانسه اعلام کرده قبلا در جلسهای خصوصی گفته بوده این پروازها را «هوا کرده است».بعضی از کارشناسان تا اندازهای این ماجرا را تایید میکنند و میگویند که روند خصوصیسازی ایرانایرتور بهدرستی انجام نشده و اسناد قانونی مبنی بر تکمیل انتقال این شرکت به بخش خصوصی موجود نیست و همین موضوع به دردسر بزرگ این شرکت هواپیمایی تبدیل شده است.
البته خود مدیرعامل ایرانایرتور تاکید کرده «این لغو پرواز از سمت این شرکت نبوده است» و با انتشار اطلاعیهای، فرانسه را مسئول لغو پرواز تهران-پاریس معرفی کرده است. در این اطلاعیه آمده: «با کمال تاسف به اطلاع میرسانیم پرواز مستقیم تهران–پاریس بهدلیل لغو یکطرفه مجوز از سوی سازمان هواپیمایی کشور فرانسه، بهطور غیرمنتظره و در اقدامی غیرحرفهای لغو شده است.» در ادامه هم تاکید شده که مبالغ دریافتی از مسافران این پرواز «در اسرع وقت» به آنها بازگردانده خواهد شد.
وزیر: اینها شایعه است
موضوع «ناهماهنگی داخلی» آنقدر پیچید که وزیر راه و شهرسازی هم وادار به واکنش شد و فرزانه صادق گفت: «لغو پرواز تهران _ پاریس، موضوع عدم هماهنگی یا مشکلات فنی نبود بلکه تصمیم یکبارهای بود که گرفته شد ولی تمام تلاشمان این است که این موضوع حل و فصل شود. امروز (جمعه) پرواز تهران به پاریس انجام نشد اما همچنان در تلاش هستیم که این پرواز برقرار شود.
این لغو پرواز ارتباطی به موضوع تحریم ایرلاینها ندارد. وزارت امور خارجه و دستگاههای دیپلماسی هم آن را پیگیری میکنند و مشکل را حل خواهیم کرد. این موضوع به ایرانایر ارتباطی ندارد. تمام ایرلاینهایی که در کشور فعالیت میکنند در جهت ارتقا و بالندگی کشور هستند. پس این شایعهای بیش نیست و این موضوع از طرف کشور فرانسه و یکجانبه اتفاق افتاد. تاکنون هیچ مشکلی در برقراری سایر پروازهای اروپایی ایجاد نشده است.»
سفر با اعمال شاقه
خبر راه افتادن و دوباره لغو شدن پرواز مستقیم بین تهران و پاریس باعث شد که دوباره روایتها از سختی سفر وقتی که پرواز داخلی مستقیمی وجود نداشته باشد، گفته و شنیده شود و دوباره یاد همه بیفتد که رفتن به اروپا که قبلا با یک پرواز چند ساعته انجام میشد حالا یک سفر طولانی با اعمال شاقه است که خیلی هم گرانتر تمام می شود. به این صورت که مسافران باید بلیت دو پرواز تهیه کنند یکی از ایران تا امارات یا ترکیه و یک پرواز دیگر از آنجا به مقصد اصلی.
پروازهایی که هماهنگ کردن آنها به نحوی که بینشان آنقدر فاصله نباشد که معطلی زیاد شود و آنقدر هم فاصله کم نباشد که خطر از دست رفتن پرواز دوم وجود داشته باشد. یکی از ایرانیها ساکن مونیخ یکی از کسانی است که بهتازگی دردسر سفر به اروپا را پشت سر گذاشته و میگوید که سفر تازهاش از تهران تا آلمان نهتنها 12 ساعت طول کشیده و چندین ساعت در فرودگاه استانبول خوابیده بلکه یکی از چمدانهایش هم گم شدهاند و با گذشت سه هفته هنوز به دستش نرسیدهاند.