کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۳۴۴۵۰۳
تاریخ خبر:

دو سوال و جواب جالب درباره محرم

روزنامه هفت صبح | ‌تکاپوی مومنین برای ماه محرم ادامه دارد و در این میان برخی از آن‌ها از مراجع تقلید حکم شرعی مراسم امسال در شرایط کرونایی را می‌پرسند. دو سوال و پاسخ جالب و مهم، از آیات صانعی و روحانی دیروز منتشر شد که گزیده آن را می‌خوانید:

* یک: آیت‌الله صانعی: حفظ جان انسان‌ها و حقوق آنها یکی از اصول اولیه عقلی و شرعی و پیام همه انبیای عظام و ائمه اطهار می‌باشد و چگونه چنین نباشد در صورتی که امام حسین(ع) در شرایطی که اساس اسلام در خطر از بین رفتن بود و همه هستی خویش را جهت حفظ اسلام برای مقابله با ظلم آماده نموده بود و حتی ایشان شخصا از افرادی برای یاری اسلام دعوت می‌نمودند و در روز عاشورا به یکی از افراد خود فرمودند: اعلام نما که «کسی که بدهکاری دارد همراه من در جنگ وارد نشود»

و باید در این کلام دقت نمود آیا چنانچه شرکت در عزاداری ابی‌عبدالله و ائمه معصومین موجبات گسترش بیماری یا خطرات جانی برای خود شخص یا سایر افراد و یا ایجاد ضرر و مشقت برای کادر درمان گردد، آیا اینگونه مراسمات تعظیم شعائر حسینی و مرضی امام حسین(ع) می‌باشد؟

به‌نظر اینجانب رعایت هرچه که موجب پیشگیری از بیماری مذکور گردد واجب و لازم است و بر فرض عدم رعایت، چنانچه شخص ناقل باعث بیمار شدن افراد دیگر گردد، ضامن تمام خسارت‌های وارده می‌باشد و ناگفته نماند که می‌توان با استفاده از فضاهای غیرحضوری و تحقق هر خانه یک حسینیه، ضمن عرض ارادت و اخلاص به سرور و سالار شهیدان و اصحاب باوفایش بالاخص علمدار کربلا حضرت ابوالفضل العباس(س) در زنده نگهداشتن اهداف والای آن امام همام انجام وظیفه نمود.

* دو: آیت‌الله روحانی: شک و تردیدی نیست که برپایی مجالس حسینی از برترین مستحباتی است که انسان مؤمن را می‌‌تواند به خدا نزدیک کند، اما وقتی برپایی مجالس با خطری تزاحم داشته باشد که عموم مردم را تهدید می‌کند، همانطور که در این‌روزها و در پی انتشار این ویروس خطرناک چنین شده، حفظ جان مردم و مؤمنین و دور نگه داشتن از در معرض این خطرات قرار گرفتن، واجب و مقدم است بر هر موضوع و مسئله دیگری حتی اگر این مسئله منجر به برپا نشدن یا کاهش مجالس حسینی و سایر مناسبت‌ها بشود.

بنابراین اگر میان اقامه مجالس عزاداری و حفظ جان مردم و مؤمنین، تزاحم وجود داشته باشد، نباید مجالس برپا شود؛ چون قطعا حفظ جان مؤمنین با التزام به منع تجمعات مقدم است حتی نسبت به برگزاری این مجالس. و در عزاداری فقط به استفاده از رسانه‌‌های متعدد مثل تلویزیون و رادیو و سایر وسائل مجاز اکتفا ‌شود. اما اگر برپایی تمام مجالس حسینی یا بخشی از آن با رعایت توصیه‌‌ها و راهنمایی‌های بهداشتی تعیین‌شده از جانب متخصصان مثل عدم تراکم جمعیت ممکن باشد و عدم انتقال ویروس به‌قدر معقولی تضمین ‌شود، با حصول این شرایط می‌توان آن مجالس را برپا نمود.

با این‌حال دقت شود که تشکیل مجالس به‌‌شکل همیشگی و معمول گذشته بدون مراعات ضوابط بهداشتی قطعاً باعث انتشار این بیماری خطرناک می‌شود و این مسئله از نظر شرعی جایز نیست. همچنین در برخی حالات که عده‌‌ای می‌‌دانند مبتلا هستند یا احتمال قوی می‌دهند مبتلا هستند و به توصیه‌‌ها عمل نمی‌کنند و موجب انتقال ویروس می‌شوند، مسبب و ضامن هستند. ‌(توضیح: آیت‌الله روحانی، پدر همسر سید‌هادی خسروشاهی، محقق تاریخی است که چندی قبل به دلیل کرونا درگذشته بود اما او از نظر فقهی همیشه فردی بوده که حامی‌ چنین مناسکی بوده و از این رو فتوای متفاوت او حائز اهمیت است.)

کدخبر: ۳۴۴۵۰۳
تاریخ خبر:
ارسال نظر