کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۳۸۲۲۴۶
تاریخ خبر:

سرنوشت طراحان و خلبانان اچ‌–‌۳ چه شد؟

سرنوشت طراحان و خلبانان اچ‌–‌۳ چه شد؟

روزنامه هفت صبح، مصطفی آرانی | عملیات اچ-۳ در نهایت با موفقیت اجرا شد و در جریان آن سه فروند هواپیما آنتونوف-۱۲، یک فروند بمب‌افکن توپولف-۱۶، پنج فروند سوخو-۱۷، ۴ فروند میگ-۲۱، هشت فروند میگ-۲۳، دو فروند داسو میراژ اف۱ و دست کم چهار فروند هلیکوپتر از بین رفت اما سوال اینجاست که سرنوشت کسانی که این عملیات افتخارآمیز را آفریدند چه شد؟

* یک: در آن زمان فرمانده کل قوا، ابوالحسن بنی‌صدر بود. او در آن زمان با نیروهای پیروی خط امام که پایگاهشان در مجلس بود تنش داشت. بنی‌صدر، در ۲۰ خرداد ۱۳۶۰ از فرماندهی کل قوا عزل شد و ۱۰ روز بعد، توسط مجلس اول، به عدم کفایت سیاسی محکوم و از ریاست‌جمهوری خلع شد و بعد از چند روز به همراه مسعود رجوی، رئیس وقت گروهک منافقین از ایران خارج شد.

* دو: فرمانده وقت ارتش یا بهتر است بگوییم رئیس ستاد مشترک ارتش در آن زمان، ولی‌الله فلاحی بود. او در سانحه سقوط هواپیمای سی - ۱۳۰ در ۷ مهر ماه ۱۳۶۰ به شهادت رسید.

* سه: فرمانده وقت نیروی هوایی ارتش در آن زمان شهید جواد فکوری بود. در تابستان سال ۱۳۶۰ و در پی فرار ۲ فروند هواپیمای نظامی نیروی هوایی ارتش به مصر و فرانسه و همچنین فرار بنی صدر و رجوی با یک هواپیمای نظامی، با تصمیم شورای امنیت و شورای عالی دفاع تغییرات وسیعی در سطح فرماندهی نیروی هوایی انجام شد و فکوری جای خود را به سرهنگ معین‌پور داد و خود مشاور ستاد مشترک ارتش شد. فکوری هم در همان هواپیمایی بود که شهید فلاحی حضور داشت و در۷ مهر ۱۳۶۰ به شهادت رسید.

* چهار: سرهنگ محمود قیدیان در آن زمان معاون عملیات نیروی هوایی ارتش بوده است. قیدیان بعدا در زمان فرماندهی سرهنگ معین پور، تصفیه شده است. احتمالا به دلیل همان ماجرای خروج هواپیماها.

* پنج: سرهنگ بهرام هوشیار، جانشین معاون عملیات بود که در سال‌های بعد از این سمت کناره‌گیری کرد. او که مبتلا به سرطان خون بود در ۲۷مهرماه ۱۳۷۰ درگذشت. امروز تندیسی از او در فرودگاه مهرآباد قرار دارد.

* شش: سرهنگ فریدون ایزدستا، طراح این عملیات و فرمانده آن بود که از درون یکی از تانکرها آن را هدایت می‌کرد و در حال حاضر، در قید حیات است.

* هفت: سرهنگ قاسم گلچین، فرمانده پایگاه نوژه بعد از انتصاب سرهنگ معین‌پور به فرماندهی نیروی هوایی، از فرماندهی پایگاه سوم شکاری کنار گذاشته شد. او در ماه‌های بعد به جمع تصفیه شدگان پیوست و از نیروی هوایی کنار گذاشته شد. او به فعالیت در بخش خصوصی روی آورد و در نهایت به کشور آلمان مهاجرت کرد.

* هشت: سرگرد فرج‌الله براتپور، معاون عملیات آن پایگاه و رهبر یکی از دسته‌های فانتوم به خدمت فعال در سال‌های جنگ ادامه داد و تا درجه سرتیپ دومی ارتقا پیدا کرد. او بعد از تکمیل دوره خدمت بازنشسته شد.

* ۹: محمود اسکندری، رهبر یکی دیگر از دسته‌ها که سابقه انجام عملیات‌های دیگری مانند عملیات بغداد (حمله به محل برگزاری اجلاس عدم تعهد) را هم دارد در سال ۱۳۸۰ در یک تصادف رانندگی کشته شد و در امامزاده حیدر کلاک به خاک سپرده شد.

* ۱۰: و در نهایت جالب خواهد بود اگر بدانید که در روز عملیات و دقایقی پس از بمباران به دلیل برخورد گلوله ضد هوایی یا ترکش بمب، هواپیمای شماره سوم از دسته سه فروندی دوم به خلبانی سرگرد محمود خضرایی و ستوان یکم اصغرباقری دچار نقص در سامانه هیدرولیک شده و پس از رسیدن به هواپیمای سوخت‌رسان دوم به علت سخت شدن حرکت فرامین قادر به سوختگیری برای ادامه مسیر به سمت ایران نبود لذا با هدایت این بوئینگ ۷۴۷-۱۳۱ اف سوخت‌رسان به خلبانی سرهنگ کامران امیر اعتمادی به پایگاه هوایی پالمیرا در ترکیه رفته و در کمال حیرت پرسنل این پایگاه در آن فرود اضطراری می‌کنند.

این هواپیما بیش از چهار ماه در سوریه و در توقیف نیروی هوایی این کشور نگه‌داشته شد و بعد از آن، طی عملیاتی که توسط مرحوم محمود اسکندری انجام شد، به ایران برگردانده شد. (این در حالی است که سال‌ها به دلایل بین‌المللی گفته شده بود که این هواپیما در یک جاده در استان آذربایجان غربی به زمین نشسته و در فیلم سینمایی حمله به اچ - ۳ نیز همین مسئله به تصویر کشیده شده بود)

کدخبر: ۳۸۲۲۴۶
تاریخ خبر:
ارسال نظر