روزنامه هفت صبح، رامتین لطیفی| دوران همه‌گیری ویروس کرونا در جهان، دوران سورچرانی و عیش و نوش ثروتمندان جهان بود و بدون آنکه تلاشی مضاعف از خود بروز دهند، ارزش دارایی‌های‌شان به طور صعودی بالا و بالاتر رفت. اما با پایان آن دوران و بازگشایی‌های اقتصادی و بازگشت مردم جهان به زندگی عادی، جشن برای بسیاری از ثروتمندان نیز به پایان خود رسید.

بر اساس جدیدترین گزارش فوربز، تعداد اعضای فهرست بلندبالای میلیاردرهای جهان برای دومین سال متوالی کاهش پیدا کرد و از ۲۶۶۸ نفر در سال ۲۰۲۲ به ۲۶۴۰ در سال جاری رسید. البته بحث تنها بر سر تعداد نیست و میزان دارایی‌های این افراد نیز در مجموع کاهش پیدا کرده و از 7/12 به2/12 هزار میلیارد دلار رسیده است.

ماسک، همچنان در صدر
ایلان ماسک، مالک کمپانی‌های تسلا، اسپیس ایکس و نئورالینک تا سال گذشته رتبه اول را در اختیار داشت اما پس از اعلام خرید ۴۴ میلیارد دلاری شبکه اجتماعی توئیتر و انتشار خبر تامین ۲۳ میلیارد دلار از این مبلغ از محل فروش سهام شخصی او در کمپانی تسلا، ارزش سهام این شرکت ۵۰ درصد سقوط کرد و سبب شد ماسک برای مدتی جایگاه اول را از دست بدهد و به رتبه دوم این فهرست سقوط کند.

اما با جبران بخشی از این ضررها و با توجه به این نکته که ثروت او هنوز ۳۹ میلیارد دلار کمتر از سال گذشته است، او دوباره در صدر این فهرست قرار گرفت. کارشناسان هنوز بر این نظر اصرار دارند که ایلان ماسک دیر یا زود لقب اولین تریلیونر تاریخ جهان را به خود اختصاص می‌دهد و ارزش دارایی‌های او از مرز هزار میلیارد دلار عبور خواهد کرد.

پیشتازان ۲۰۲۳
سال جاری برای تعدادی از اعضای فهرست میلیاردرهای جهان، سال خوش یمن و پر سودی بود. لو تاک ونگ، سلطان زغال سنگ شرق آسیا و تاجر اندونزیایی با رشد8/21میلیاردی، کالین ژنگ هوان، که به عنوان شاهزاده تجارت الکترونیک چین مشهور است با رشد 9/18میلیارد دلاری و آمانسیو اورتگا، خرده‌فروش مشهور اسپانیایی نیز با رشد 7/17میلیاردی در ثروت‌شان، سال خوبی را پشت سر گذاشتند. اما در این بین هیچ فردی نتوانست به تجربه برنارد آرنو نزدیک شود.

او مالک کمپانی کالاهای لوکس لویاتان که صاحب برندهای عدیده‌ای مانند لویی ویتون، دیور، تیفانی، اورئال و … است که ارزش تخمینی دارایی‌های او ۲۱۱ میلیارد دلار برآورد می‌شد. طی سال جاری و با رشد ۱۸ درصدی ارزش سهام کمپانی او، ۵۳ میلیارد دلار دیگر نیز به دارایی‌های آرنو افزوده شد تا با ثروتی بالغ بر ۲۶۴ میلیارد در رتبه دوم ثروتمندترین فرد جهان بایستد. گفتنی است آرنو مدتی نیز از ایلان ماسک پیشی گرفت و به رتبه اول رسید. او اولین شهروند فرانسه است که به این جایگاه رسیده و همواره رتبه اول و دوم در اختیار آمریکایی‌ها بوده است.

بزوس، الیسون و بافت
جف بزوس، مالک آمازون که روزگاری نه چندان دور در صدر فهرست ثروتمندان جهان قرار داشت، دوباره با کاهش ارزش سهام شرکتش مواجه شد و تنها در سال ۲۰۲۳ به دلیل کاهش ۳۸ درصدی سهام آمازون، ۵۷ میلیارد دلار دیگر را از دست داد و اکنون با ثروتی بالغ بر ۱۱۴ میلیارد دلار در رده سوم ایستاده است. لری الیسون، یکی از بنیانگذاران اوراکل که به عنوان غول نرم‌افزاری جهان شناخته می‌شود با دارایی ۱۰۷ میلیارد دلاری خود در رتبه چهارم این فهرست قرار دارد.

گفتنی است الیسون در فهرست یهودیان ثروتمند جهان به رتبه اول صعود کرده و جای مارک زاکربرگ، مالک کمپانی متا را گرفته است. وارن بافت، اسطوره سرمایه‌داران آمریکایی نیز با ۱۰۶ میلیارد دلار در رتبه پنجم ایستاده است. گفتنی است بافت طی سال گذشته ۱۰‌میلیارد دلار به یکی از پسرانش بخشید و طی سال جاری نیز با اهدای ۷۵۰ میلیون دلار دیگر به خیریه‌ها، مجموع کمک‌های خداپسندانه خود را به بیش از ۴۸ میلیارد دلار رساند.

ضرر حداکثری
همانطور که گفته شد مجموع ثروت اعضای فهرست میلیاردرهای جهان با کاهش ۵۰۰ میلیارد دلاری نسبت به سال قبل مواجه شد و به همین دلیل نیمی از میلیاردرهای جهان را نسبت به سال گذشته فقیرتر کرد و سبب شد تا ۲۵۴ نفر صفت «میلیاردر» را از دست بدهند و میزان دارایی‌های‌شان به کمتر از يك میلیارد دلار سقوط کند.

سام بنکمن فرید جنجالی‌ترین فردی است که نامش از این فهرست خط خورد. او که در حوزه رمزارز فعال بود به کلاهبرداری متهم و دستگیر شد و در پرونده قطور او پای بسیاری از سیاست‌مداران آمریکایی، از جمله تعدادی از فرمانداران و اعضای کنگره به عنوان کسانی که از کمک‌ها و حمایت‌های مالی بنکمن بهره‌مند شدند به میان آمد. گفتنی است بنکمن هم به کمپین جو بایدن، رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا و هم به کمپین کوین مک‌کارتی، رئیس مجلس نمایندگان جمهوری‌خواه این کشور کمک مالی کرده بود.

داستان یک انصراف خودخواسته
جالب است بدانید یوون شوینارد که از سال ۱۹۷۳ به تولید پوشاک با نام تجاری آوت‌دور و پاتاگونیا مشغول بود، تمام ثروت 2/1میلیارد دلاری خود را به یک موسسه غیر انتفاعی که در حوزه مبارزه با بحران‌های زیست محیطی فعال است اهدا کرد. گفتنی است شوینارد به خاطر این اقدام مورد شماتت بسیاری دیگر از میلیاردرهای جهان قرار گرفت.

تولید پوشاک یکی از پرهزینه‌ترین اموری است که محیط زیست را تخریب می‌کند. شاید باورش سخت باشد اما برای تولید یک شلوار جین بالغ بر ۲۰ هزار لیتر آب مصرف می‌شود. به علاوه وضعیت صحرای آتاکاما در کشور شیلی که به انبار تولید مازاد و معیوب کارخانجات نساجی و زباله‌دان پوشاک دست دوم جهان تبدیل شده است، شوینارد را بر آن داشت که برای جبران این دست از خسارت‌ها دست به کار شود و ثروتش را در این راه ببخشد.

عاقبت یهودستیزی و افراطی‌گری
زندگی برای کانیه وست، خواننده و آهنگساز سبک رپ و طراح مد و تولیدکننده کفش و پوشاک، بالا و پایین‌های بسیاری داشته است و برعکس آنچه ممکن است در ذهن طرفداران و هواداران او شکل گرفته باشد، روزهای تلخ زندگی او بیشتر از روزهای شیرینش بوده است. تا سال گذشته او صاحب 2/3 میلیارد دلار ثروت بود اما ۲ اتفاق سبب شد که او از فهرست میلیاردرها بیرون بیافتد و در حال حاضر مجموع ارزش دارایی‌های او به یک میلیارد دلار نرسد.

اتفاق اول یهودستیزی آشکار او در شبکه‌های اجتماعی از جمله توئیتر بود که سبب شد کمپانی‌های مختلف موسیقی و شرکت‌هایی مانند آدیداس با او قطع همکاری کنند و وست از این اتفاق ضرر هنگفتی ببیند. اتفاق دوم دوستی با افرادی نظیر نیک فوئنتس، ملی‌گرای افراطی و یکی از چهره‌های مطرح نئونازی‌های آمریکا بود که حواشی مختلفی برای وست به دنبال داشت و تنها در یک مورد از این حواشی، کانیه به پرداخت ۲۵۰ میلیون دلار غرامت به خانواده جورج فلوید به دلیل توهین‌های نژادی و مسائل دیگر محکوم شد.

سایر اخبارکاربران ویژه - جهانرا از اینجا دنبال کنید.