روزنامه هفت صبح | برای آنهایی که زندگی‌شان با گیمینگ و بازی‌های آنلاین سر و کار دارد، خبر فیلتر شدن توییچ و دیسکورد در هفته گذشته مایوس‌کننده‌ترین اتفاقی بود که ممکن بود رخ دهد. چرا؟ چون به اندازه کافی آنها در سال‌های گذشته از سوی سرویس‌های خارجی بازی تحریم شده بودند که دیگر نتوانند با فیلترینگ کنار بیایند. برای همین هم فیلتر شدن این دو پلتفرم مهم بازی آنها را عصبانی و در توئیتر معترض کرد.

توییچ یک سایت و اپلیکیشن بازی است که عشاق گیمینگ وقت زیادی را در آن به تماشای بازی‌های دیگران می‌گذرانند. آنها در این پلتفرم استریمرهای خارجی و ایرانی را دنبال می‌کنند و بازی‌هایشان را می‌بینند؛ چیزی شبیه اینستاگرام ولی به صورت لایو و زنده. بررسی‌ها نشان داده که چرخش مالی ایرانیان برای تولید کننده‌های محتوا در توییچ در خرداد ماه گذشته حدود سه میلیارد تومان بوده. طرفداران گیمینگ آنجا چه کار می‌کردند؟

سپنتا یکی از افرادی است که گاهی وارد اپلیکیشن توییچ می‌شد و به تماشای بازی استریمرهای خارجی می‌نشست. او می‌گوید: «‌گاهی می‌شد با مدت زمانی که برای تماشا آنجا وقت می‌گذرانید پوینت (امتیاز) جمع و در چالش‌های مختلف توییچ شرکت کنید. من نمی‌دانستم فیلتر شده و فکر می‌کردم مشکل از گوشی من است بعد وقتی دیدم حتی سایتش هم بالا نمی‌آید، فهمیدم این اتفاق افتاده است.» به گفته او تعداد استریمرهای ایرانی در آن خیلی زیاد نبوده و با این حال آدم‌ها ممکن بود از طریق پی‌پل داخل این برنامه پول بریزند و از آن حمایت مالی کنند.

البته آنهایی هم که پی پل نداشتند از راه‌های دیگری برای دونیشن (حمایت مالی) استفاده می‌کردند که یکی از آنها سایت ریمیت است. ریمیت در اصل پنل واسطه‌ای بین درگاه پرداخت اینترنتی و توییچ است که خرداد ماه گزارش داده بود ۲۰ هزار حمایت کننده از توییچ داشته. استریمرهای ایرانی معمولا در این سایت حساب دارند و به واسطه اینجا در توییچ می‌توانستند با بازی خود دونیشن جمع کنند یا به زبان دیگر از مخاطبان ساکن یا خارج ایران حمایت مالی بگیرند.

بار دیگر فیلترینگی که دوست نداشتم
همینطور که سایت زومیت نوشته بود این اولین بار نیست که توییچ در کشور فیلتر و از دسترس کاربران داخل ایران خارج می‌شود. زمستان سال گذشته نیز این پلتفرم برای مدتی از دسترس کاربران ایرانی خارج شد. در آن زمان وقتی درخواستی به سایت توییچ ارسال می‌شد، آی‌ پی به ۱۰٫۱۰٫۳۴٫۳۵ برگشت داده می‌شد که در واقع همان آی پی صفحه فیلترینگ (پیوند‌ها) بود. در نهایت نیز چند روز بعد از اعتراض کاربران به فیلتر شدن این پلتفرم، فیلتر از روی این سایت بدون هیچ توضیحی برداشته شد .

در اتفاق جدید کاربران برای باز کردن توییچ باید دقایقی صبر کنند و در نهایت پیامی که به آن‌ها داده می‌شود این است که امکان دسترسی به این سایت وجود ندارد؛ اما بلافاصله با وصل شدن فیلترشکن دسترسی به این پلتفرم به‌راحتی امکان‌پذیر است. توییچ نه فقط در ایران، بلکه پلتفرم محبوبی در همه دنیا است.

تا جایی که می‌شود گفت هر ماه ۶.۷ میلیون استریمر به انتشار محتوا در توییچ می‌پردازند. تعداد کل استریمرهای فعال Twitch بیش از ۹.۲ میلیون نفر است و بیش از یک تریلیون دقیقه ویدئو در توییچ در سال ۲۰۲۰ مشاهده شد که برابر ۱.۵۴ میلیارد ساعت در هر ماه برآورد می‌شود. همچنین تعداد استریم ویدئو و بازی در Twitch در ماه‌هایی که بازی جدیدی منتشر یا رویدادهای خاص برگزار می‌شود، به بیش از ۱.۸۷ میلیارد ساعت می‌رسد.

فیلتر شدن یک به یک سنگرها
هفته پیش این فقط توییچ نبود که با فیلتر شدن اوقات گیمرها را تلخ کرد؛ برای دیسکورد هم همین اتفاق افتاد. دیسکورد چیزی شبیه تلگرام ولی برای صرفا گیمرهاست. در واقع دیسکورد (Discord) یک اپلیکیشن ارتباط گروهی بسیار محبوب است که برای گیمرها طراحی شده.
البته امکانات بسیار دیسکورد باعث شده تا علاوه بر گیمرها، تیم‌های مختلف از جمله توسعه‌دهندگان نیز از این بستر برای ارتباطات گروهی خود استفاده کنند. جالب اینکه دیسکورد قبل از فیلتر شدن، سال گذشته خبر داده بود که کاربران ایرانی و به ویژه گیمرها را تحریم کرده است.

صیانت روی گردن گیمرها
اختلال توییچ، دیسکورد یا استیم ( پلتفرم محبوب گیمرها) دوباره باعث شد که واهمه طرح صیانت خواب و خیال گیمرها را بر هم بزند. برخی از آنها با این اتفاق نوشته‌اند که آرام آرام صیانت در حال پیشروی به سمت آنهاست. گیمرها به فیلتر شدن دسترسی به بازی دیگری مثل ندای وظیفه (call of duty) اشاره می‌کنند و می‌گویند دو هفته‌ای است که دسترسی به بازی call of duty warzone هم از داخل بسته شده. این بازی یکی از پرمخاطب‌ترین بازی‌های رایگان موجود است.

همچنین طی چند ماه گذشته دو بازی موبایل PUBG و Apex Legends هم با دستور دادستانی از فروشگاه‌های ایرانی مثل کافه بازار و مایکت حذف شدند. حالا این در حالی است که اغلب گیمرها به غیر از فیلترینگ، با تحریم خارجی‌ها هم روبه‌رو هستند. مثلا پیش از این نسخه موبایلی و کامپیوتری فورتنایت هم که بازی پرطرفدار دیگریست با تحریم تولیدکننده‌ها برای ایرانیان روبه‌رو شده بود. در واقع نه فقط فورتنایت بلکه کل سرویس استور دانلود اپیک گیمز ( سازنده فورتنایت) یکی از تحریم کنندگان ایرانیان است که در آن بازی‌های زیادی به صورت رایگان عرضه می‌شود.

همچنین ایکس باکس لایو ( شبکه آنلاین کنسول بازی ایکس باکس) هم از مدت‌ها پیش از سمت شرکت مادر مایکروسافت ایران را تحریم کرده بود. با این حال گیمرها معمولا از روش‌هایی برای دور زدن تحریم و البته فیلترینگ استفاده می‌کنند تا مانعی راهشان را به این دنیای موازی نبندد. مثلا گاهی اکانت‌های خارج از ایران، حساب‌هایی با نشانی اینترنتی خارج از ایران درست کرده و در اختیار چند بازیکن قرار می‌دهند.

همچنین راه دیگر همیشگی آنها خرید کارت بین‌المللی و فیلترشکن است. به گزارش بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای در ایران حدود ۳۲ میلیون گیمر وجود دارد که فیلترینگ و تحریم زندگی‌شان را تحت تاثیر قرار داده. بر اساس تحقیقات این بنیاد، سری بازی‌های فوتبال پی‌ای‌‌اس، جنگ قبیله‌ها، فیفا، ندای وظیفه و پلیرآن‌ناونز بتل‌گراند پرطرفدارترین بازی‌ها در بین گیمرهای ایرانی بوده است.

آخرین تحولاتکاربران ویژه - اجتماعیرا اینجا بخوانید.