بگرام میزبان چه کسی بود؛ شایعه سفر مرموز معاون CIA به افغانستان

در حالی که برخی مدعی شدهاند یک فروند هواپیمای نظامی C-17 آمریکا حامل معاون سازمان سیا بوده و به طور مخفیانه در پایگاه بگرام افغانستان فرود آمده، دادههای راداری این ادعا را رد میکند.
به گزارش هفت صبح، در حالی که برخی حسابهای کاربری مدعی شدهاند یک فروند هواپیمای نظامی C-17 آمریکا با کد تماس MOOSE59، حامل معاون سازمان سیا بوده و به طور مخفیانه در پایگاه بگرام افغانستان فرود آمده، بررسی دادههای راداری این ادعا را رد میکند.
اطلاعات به دست آمده از سامانههای ردیابی پرواز نشان میدهند که این هواپیما در ابتدا در حوالی شهرستان «لورالایی» واقع در شمال شرق ایالت بلوچستان پاکستان مشاهده شده و پس از آن، بدون هیچگونه توقف، مسیر خود را به سمت شمال ادامه داده و از فراز تاجیکستان، در نهایت در مسیر فرودگاه «کولاب» فرود آمده است.
در واقع، این هواپیما هیچگاه در بگرام فرود نیامده و تنها از آسمان افغانستان عبور کرده، آن هم با خاموش کردن ترانسپاندر. در ادامه مسیر، این هواپیما وارد حریم هوایی تاجیکستان شده است.
بررسی جدیدتر دادههای راداری نشان میدهد که هواپیمای C-17 پس از برخاستن از فرودگاه نزدیکی کولاب در تاجیکستان، مجدداً برای مخفی ماندن از رادارها، ترانسپاندر خود را خاموش کرده و از حریم هوایی افغانستان عبور کرده است. سپس در آسمان پاکستان ترانسپاندر خود را روشن کرده و در نهایت به حوالی جزیره داس در امارات متحده عربی رسید.
زمینه منطقهای و سابقه شایعهپراکنی
این شایعه در حالی منتشر شده است که تنشها میان پاکستان و طالبان در سالهای اخیر افزایش یافته است. پاکستان طالبان را به حمایت از گروه تحریک طالبان پاکستانی (TTP) متهم میکند، گروهی که چندین حمله به نیروهای پاکستانی انجام داده است. در مقابل، پاکستان توسط طالبان به حمایت از گروه داعش شاخه خوراسان (ISKP) متهم شده که مسئولیت چندین حمله در افغانستان را بر عهده داشته است.
این تنشها، فشارها بر مهاجرین، درگیریهای مرزی و مشکلات تجاری باعث شده که برخی حسابهای وابسته به پاکستان بارها شایعاتی درباره فعالیتهای مشکوک در پایگاه بگرام منتشر کنند.
تحویل پایگاه در تضاد با ایدئولوژی طالبان
ترمذی سادات، تحلیلگر افغان، در واکنش به شایعات درباره فرود این هواپیمای نظامی در بگرام و احتمال توافق طالبان با آمریکا برای تحویل این پایگاه هوایی، تأکید کرد که امکان تحویل هر گونه پایگاه نظامی در افغانستان به آمریکا توسط طالبان به طور قطعی منتفی است.
وی توضیح داد: سیاستهای منطقهای طالبان نشان میدهد که آنها به خوبی از اهمیت قدرتهای جهانی و منطقهای آگاه هستند و به همین دلیل یک استراتژی سیاسی متوازن را دنبال میکنند. بنابراین، چنین اقدامی مغایر با سیاستهای طالبان و کابل خواهد بود.
این تحلیلگر افغان ادامه داد: تحویل پایگاه نظامی به آمریکا نه تنها با ایدئولوژی طالبان در تضاد است، بلکه با تلاشهای طولانیمدتی که آنها در دو دهه گذشته برای دستیابی به اهداف خود انجام دادهاند نیز مغایرت دارد.