روزنامه هفت صبح، گروه خودرو | ماجرای ورود خودروهای چینی به بازار داخلی ما با بسته شدن واردات خودرو، شکل و شمایل دیگری گرفت. ورود خودروهای چینی به ایران از سال‌های اول دهه هشتاد شروع شد. خودروسازی در چین صنعتی قدیمی و باسابقه طولانی نیست. اما مانند دیگر صنعت‌های این کشور باوجود ضعف‌های جدی در ابتدای کار، به سرعت پیشرفت کرد. خودروهایی که در سال‌های ابتدای قرن بیست و یکم، هیچ جایی در بازارهای جهانی نداشتند و حتی به عنوان محصولات اقتصادی قابل قبول نبودند، به مرور مسیر پیشرفت را در پی گرفتند و حدود 10سال بعد، حرف‌های بسیاری در این صنعت برای گفتن داشتند.

این خودروها به فراخور بهبود وضعیت در بازارهای جهانی در ایران نیز شرایط بهتری پیدا کردند. اما با ایجاد محدودیت برای صنعت خودروسازی ایران و توقف واردات خودرو، بازار مونتاژ چینی‌ها در ایران نیز رونق خوبی گرفت و اکنون شاهد تنوع بسیاری از محصولات سرزمین اژدها در کشور هستیم. به‌طوری که نام برخی از آن‌ها حتی برای بسیاری ناشناخته است اما حالا می‌بینیم از لحاظ ظاهری و کیفیت اتفاقا رقابت تنگاتنگی با خودروهای محبوب دنیا هم دارند. اکثر این خودروها هم در دسته شاسی بلندها قرار دارند.در واقع ماجرا از این قرار است که بسیاری از مشتریان حاضر هستند خودروی چینی باکیفیت را بخرند و سراغ به طور مثال دست دوم‌های فرانسوی نروند که حالا از لحاظ خدمات پس از فروش و تهیه قطعه بسیار در مضیقه هستند.

‌فونیکس تیگو ۸ پرو/ قیمت 2میلیارد 620 میلیون
چری تیگو ۸ پرو که توسط مدیران خودرو با برند فونیکس در ایران عرضه می‌شود، گران‌ترین خودروی مونتاژی بازار به‌حساب می‌آید. قیمت کارخانه‌ای این خودرو یک میلیارد و ۷۹۴ میلیون تومان است درحالی‌که این رقم در بازار به بیش از دو میلیارد و600 میلیون تومان رسیده است! از این قیمت‌گذاری‌های عجیب‌وغریب که بگذریم، تیگو ۸ پرو یکی از قوی‌ترین شاسی‌بلندهای چینی بازار ایران محسوب می‌شود.

این خودرو از یک پیشرانه 6/1 لیتری چهار سیلندر توربو با تزریق مستقیم سوخت استفاده می‌کند که ۱۹۷ اسب بخار قدرت و ۲۹۰ نیوتن متر گشتاور دارد. این نیرو از طریق یک گیربکس هفت سرعته دوکلاچه به چرخ‌های جلو منتقل می‌شود. کارشناسان حوزه خودرو این اتومبیل را با رنو کولیوس مقایسه می‌کنند. در مقایسه این دو خودرو واقعیت این است که با بودجه‌ای در حدود 3 میلیارد تومان، تیگو 8 پرو خودرویی جذاب‌تر از نسخه‌های دست دوم رنو کولیوس است که با قیمتی حدود 3 الی 4میلیارد تومان آگهی می‌شوند و ممکن است با کمبود قطعات یدکی و مشکلات حاشیه‌ای نیز مواجه باشند.

فونیکس FX/ قیمت یک میلیارد و 380 میلیون کارخانه
فونیکس FX جدیدترین محصول مدیران خودرو محسوب می‌شود که اوایل امسال رسماً رونمایی و اولین مرحله فروش آن آغاز شد. این خودرو در اصل چری اومودا ۵ نام دارد که اولین محصول از سری جدید اومودا محسوب می‌شود. فونیکس FX از زبان طراحی جدیدی بهره می‌برد و در ظاهر با شاسی‌بلندهای قبلی چری تفاوت دارد. مدیران خودرو این کراس‌اوور چینی را در دو تیپ به بازار کشورمان عرضه می‌کند. تیپ اول که اکسلنت نام دارد و گفته شده صرفاً در تعداد محدودی تولید خواهد شد، از یک پیشرانه 5/1 لیتری توربو با ۱۵۶ اسب بخار قدرت و ۲۳۰ نیوتن متر گشتاور و گیربکس CVT استفاده می‌کند.

در ظاهر خارجی فونیکس اومودا 5 می‌توان ترکیبی از طراحی شرقی و غربی را به وضوح مشاهده کرد و جلوپنجره خودرو نیز همانند اتومبیل‌های اسپرت آمریکایی با فرم عریض طراحی شده است. اگر به چری اومودا 5 نگاه کنید، ترکیبی از زبان طراحی خودروهای مختلف را در آن خواهید دید. به طور مثال فرم کلی بدنه به کراس‌اوورهای اسپرت کره‌ای و ژاپنی شباهت دارد. تریم دو رنگ آن شما را به یاد کراس‌اوورهای اروپایی همچون محصولات سیتروئن می‌اندازد. فرم طراحی قسمت عقب بی شباهت به کراس‌اوورهای اسپرت آلمانی نیست. در نهایت قسمت جلو چری اومودا 5 نیز شبیه محصولات جدید جنرال موتورز طراحی شده است. بنابراین می‌توان گفت که طراحی خارجی چری اومودا 5، یک طراحی بین‌المللی است. چری اومودا 5 از نظر ابعاد و اندازه به کراس‌اوور خانوادگی چری یعنی تیگو 5 شباهت دارد.

دیگنیتی پرستیژ/قیمت یک میلیارد و 120 کارخانه
دیگنیتی پرستیژ که توسط گروه بهمن مونتاژ می‌شود، قوی‌ترین شاسی‌بلند چینی حال حاضر بازار کشور به‌حساب می‌آید و انتظار می‌رود بتواند این عنوان را حداقل تا پیش از عرضه تیگو ۸ پرو مکس حفظ کند. این خودرو که محصول دانگ‌فنگ است و درواقع iX5 نام دارد، در ابتدا با یک پیشرانه 5/1 لیتری توربو و با نام دیگنیتی پرایم به بازار عرضه شد. این موتور اما با تنها ۱۴۸ اسب بخار قدرت و ۲۲۰ نیوتن متر گشتاور در کنار گیربکس CVT، شتاب گیری نه‌چندان سریعی را به دنبال داشت و دیگنیتی را به خودروی نسبتاً تنبلی تبدیل کرده بود.

به همین دلیل، در نمایشگاه خودروی تهران ۱۴۰۱ گروه بهمن نسخه قوی‌تر این کراس‌اوور چینی را با نام دیگنیتی پرستیژ معرفی کرد. این نسخه به یک پیشرانه ۲ لیتری چهار سیلندر توربو با تزریق مستقیم سوخت مجهز شده که ۲۲۸ اسب بخار قدرت و ۳۵۵ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند. علاوه بر این، انتقال نیرو هم حالا توسط یک گیربکس شش سرعته اتوماتیک صورت می‌گیرد. دیگنیتی پرستیژ که با قیمت کارخانه‌ای یک میلیارد و ۱۲۰ میلیون تومان عرضه می‌شود، علاوه بر پیشرانه قوی‌تر و گیربکس متفاوت، به چند آپشن جدید مثل صفحه آمپر دیجیتالی، شارژر بی‌سیم گوشی و نورپردازی داخلی هفت‌رنگ مجهز شده و در ظاهر نیز از سپر جلوی متفاوت و چهار سر اگزوز دایره‌ای در عقب بهره می‌برد.

لاماری ایما/ قیمت یک میلیارد و 875 میلیون تومان
هلدینگ آرین موتور که زمانی به واردات محصولات سه برند DS، میتسوبیشی و محصولات سنگین هیتاچی در ایران مشغول بود، بالاخره با رونمایی برند لاماری از زیرمجموعه آرین پارس موتور خود، مونتاژ داخلی اولین محصول تولیدی را رسما کلید زد و خودرو لاماری ایما، اولین محصول مونتاژی (تولید داخل) مجتمع صنعتی آرین پارس موتور بهمن ماه ۱۴۰۰ رونمایی شد. نگاهی گذرا به چهره لاماری ایما نشان می‌دهد که با کراس‌اووری جوان پسند و اسپرت مواجه هستیم.

استفاده از نوار باریک چراغ‌های LED به یکی از اصول طراحی اخیر چینی‌ها تبدیل شده است که پیش‌تر در کی ام سی K7 ، جک X7 و ام وی ام X22 پرو شاهد آن بودیم و اکنون در لاماری ایما نیز این الگوی طراحی مشاهده می‌شود. با این وجود ظاهر جانبی و عقبی خودرو بیشتر از آن‌که شبیه کراس‌اوورهای چینی باشد، به شاسی‌بلندهای لوکس اروپایی شباهت پیدا کرده است. الگوی طراحی قسمت جانبی به کراس‌اوورهای جگوار شباهت دارد و در نمای عقبی نیز تقلیدی دیگر از طراحی پورشه را می‌بینیم که البته با قیمتی بسیار کمتر از پورشه واقعی در اختیار مصرف‌کنندگان قرار خواهد گرفت. شباهت‌های بسیاری میان طراحی جلوپنجره لاماری ایما و دیگر کراس‌اوور هموطن‌اش یعنی کی ام سی K7 مشاهده می‌شود، برای مثال قسمت زیرین جلوپنجره تورفتگی دارد و چراغ‌های روشنایی اصلی در گوشه‌های سپر قرار گرفته‌اند.

فیدلیتی پرایم/ یک میلیارد و 600
برند جتور Jetour تازه در سال 2018 در کشور چین معرفی شده و در نتیجه طبیعی است نامش به گوشتان نخورده باشد. اما پشت این اسم جدید، یک برند نسبتاً قدیمی و معتبر به‌نام چری قرار گرفته که اتفاقاً سابقه طولانی در عرضه محصولاتش به کشورمان داشته است. در واقع جتور یکی از زیر مجموعه‌های لوکس چری به حساب می‌آید پس اگر از محصولاتی مانند چری تیگو 7 یا آریزو 6 خاطره خوبی دارید می‌توانید نسبت به جتور X70 که در ایران با نام فیدلیتی شناخته می‌شود نیز خوش بین باشید. البته فیدلیتی بر خلاف محصولات گذشته چری که توسط مدیران خودرو به کشورمان عرضه می‌شد، این بار با گروه خودروسازی بهمن قرارداد امضا کرده است.

در یک نگاه گذرا با مشاهده طراحی، کیفیت و بخصوص لیست بلند بالای آپشن‌های فیدلیتی می‌توان حدس زد که با خودروی نسبتاً جذابی طرف هستیم.به گزارش خودروبانک، به نظر می‌رسد طراحی کابین و بخصوص داشبورد فیدلیتی با الهام از محصولات آلمانی ترسیم شده است. خطوط ساده اما پخته و منطقی، پرهیز از حجم‌دهی اغراق‌آمیز و استفاده از نمایشگر تبلتی در قسمت بالای کنسول مرکزی، از جمله اِلمان‌های شاخص ماشین‌های آلمانی در سال‌های اخیر بوده که در این کراس‌اوور چینی نیز رعایت شده‌اند. باید اعتراف کنیم که این الگوبرداری موفقیت‌آمیز از کار درآمده و داخل ماشین لذت بصری مطلوبی تجربه خواهید کرد.

FMC T5 فرداموتورز/ قیمت یک میلیارد و 450 میلیون
فرداموتورز که بیش از این سابقه عرضه خودروهای ام جی را داشته در چند سال اخیر، خودروهای مختلفی را با برند فردا عرضه کرده، حال کراس اوور جدیدی با نام FMC T5 را روانه بازار کرده است. خودروی فردا T5 یک کراس اوور جمع و جور شهری دیفرانسیل جلو است که با ظرفیت 5 نفر رقبای زیادی در بازار ایران خواهد داشت. دانگ فنگ T5 که در کشور ما با نام FMC T5 شناخته می‌شود، خودرویی در سگمنت کراس‌اوور یا CUV است که تولید آن از سال 2018 آغاز شده است. ظاهر خارجی FMC T5 به هیچ عنوان از الگوی پیچیده‌ای پیروی نمی‌کند و طراحان سعی کرده‌اند تا چهره‌ای منطقی و قابل قبول برای این کراس‌اوور خلق کنند.

به نظر می‌رسد تیم طراحی الگوی طراحی خود را پیدا کرده‌اند، چرا که شباهت‌هایی میان جلوپنجره FMC T5 و برخی دیگر از محصولات این شرکت همچون دانگ فنگ ix5 (دیگنیتی) مشاهده می‌شود. سبک طراحی FMC T5 را می‌توان ترکیبی از الگو طراحی کراس‌اوورهای فرانسوی همچون محصولات اخیر رنو و پژو دانست. این شباهت در نمای جانبی خودرو بیشتر می‌شود چرا که نمای جانبی FMC T5 بی‌شباهت به رنو کولیوس و دیگر کراس‌اوورهای رنو نیست. در نمای عقب تیم طراحی سعی کرده است تا این شباهت را کمرنگ کند و به همین دلیل چراغ‌های خودرو به یکدیگر متصل شده‌اند. با این حال ظاهر خارجی فردا T5 حس و حالی اروپایی دارد و البته رگه‌های طراحی آسیایی نیز در برخی قسمت‌های آن مشاهده می‌شود.

تازه‌ترین تحولاتکاربران ویژه - دانش و فناوریرا اینجا بخوانید.