روزنامه هفت صبح، مرجان فاطمی | سینمای ایران بعد از یک‌سال و نیم تعطیلی و فروش نیم‌بند، بالاخره در پاییز امسال احیا شد. شیوع ویروس کرونا و تعطیلی‌ پیاپی سینماها،بی‌علاقه بودن تهیه‌کننده‌های فیلم‌های مهم به نمایش فیلم‌ها در فصل رکود و نهایتا افزایش قیمت بلیت سینماها باعث شد تا مردم تمایلشان را برای رفتن به سینماها از دست بدهند. تا اینکه از ابتدای آبان با فروکش کردن موج ابتلا به کرونا و اکران فیلم سینمایی «قهرمان»، زمینه‌ها برای آشتی با سینما و نجات دخل سالن‌ها فراهم شد.

بعد از آن بود که اکران پشت‌سرهم فیلم‌ها در مدت زمانی کوتاه، اشتیاق مخاطبان را برای رفتن به سینما بیشتر کرد. «قهرمان»، «تومان»، «منصور»، «آپاچی»، «گشت ارشاد۳»، «آتابای»، «شهر گربه‌ها»، «رمانتیسم عماد و طوبا»، «بندر بند»، «بی‌همه چیز»، «جنایت بی‌دقت» و «گربه سیاه» روح جدیدی به سینما دمیدند. طبق آخرین آمار اعلام شده از میزان فروش فصل پاییز، ۳ میلیون نفر در این فصل به سینماها رفته‌اند و درکل مجموع فروش فیلم‌ها به ۷۱میلیارد تومان رسیده است.

طبیعتا تمام این فیلم‌ها آثار درجه یک و قابل قبولی نیستند و بعضی از آنها ارزش هزینه کردن ندارند اما مسئله مهم اینجاست که موج اکران فیلم‌ها در این دوماه باعث شده بعضی فیلم‌ها سالن‌های کمی در اختیار داشته باشند و مخاطبانشان برای جست‌وجو و تماشای آنها به زحمت بیفتند. مسئله دیگر اینکه فیلمی مثل «دینامیت» از تیرماه تاکنون هنوز در اکران سینماهاست و استقبال مخاطبان مانع از این می‌شود که از اکران بیرون بیاید. این مسئله هم در کمبود سالن‌های سینما دخیل است. در پرونده امروز اکران پاییز ۱۴۰۰ را از هشت منظر بررسی می‌کنیم.

پرافتخارها
بی همه چیز: فیلم «بی‌همه‌چیز» از همان زمانی که در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد سروصدای زیادی به همراه داشت. در جشنواره سی‌ونهم با نامزدی در سیزده رشته موفق شد بیشترین نامزدی را در جشنواره به نام خودش بزند. این فیلم نهایتا در رشته‌های بهترین فیلمنامه اقتباسی، بهترین تدوین، بهترین موسیقی متن، بهترین طراحی لباس سیمرغ گرفت و جایزه ویژه هیات داوران هم به آن رسید. با این حال خیلی‌ها معتقد بودند قرار نگرفتن نام هدیه تهرانی و باران کوثری در میان نامزدها و برندگان ناعادلانه بوده و داوران فقط بازیگران مرد این فیلم را مورد توجه قرار داده‌اند. این فیلم ۲۴ آذر اکران شد و در یک هفته اول موفق شد یک میلیارد در کل ایران بفروشد.

قهرمان: فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی روز پنجم آبان در سینماهای ایران اکران شد. فیلمی که هم به خاطر نام اصغر فرهادی و سابقه درخشان آثارش و همچنین به خاطر موفقیت‌های زیادی که در جشنواره‌های مختلف جهانی نصیبش شده بود، خیلی‌ها منتظر تماشایش بودند. «قهرمان» قبل از اینکه در ایران به نمایش دربیاید، در جشنواره کن ۲۰۲۱ برنده جایزه بزرگ و جایزه فرانسوا شاله شده بود. مدتی بعد از اکران، فیلم «قهرمان» در چهاردهمین دوره جوایز سینمایی آسیاپاسیفیک در چهار رشته نامزد شد و نهایتا جایزه بهترین کارگردانی را گرفت. روز ۲۲ آذر هم فیلم «قهرمان» به نمایندگی از سینمای ایران به عنوان یکی از ۵ نامزد جایزه بهترین فیلم خارجی (غیرانگلیسی زبان) جوایز گلدن گلوب ۲۰۲۲ انتخاب شد. روز آخر آذر هم اعلام شد که فیلم «قهرمان» به عنوان نماینده سینمای ایران به فهرست اولیه نامزدهای نودوچهارمین دوره از جوایز اسکار راه پیدا کرده. خلاصه همه اینها باعث شد فیلم در اکران با استقبال زیادی روبه رو شود و جایگاه سوم را در اکران داشته باشد.

آتابای : فیلم «آتابای» به کارگردانی نیکی کریمی، ۳ آذر اکران شد و خیلی زود توانست توجه‌ها را به‌خود جلب کند. نیکی کریمی، بعد از ساخت چهار فیلم سینمایی «یک شب»، «چند روز بعد»، «شیفت شب» و «سوت پایان»، اینبار سراغ فیلمی با مضمونی متفاوت با سایر آثارش رفت و اینبار هم توانایی‌اش را در کارگردانی به نمایش گذاشت. «آتابای» در جشنواره سی‌وهشتم فیلم فجر در پنج رشته بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین نقش مکمل مرد، بهترین فیلمبرداری و بهترین موسیقی متن نامزد دریافت سیمرغ شد. این فیلم بعد از گذشت نزدیک یک ماه ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان فروش کرده و درحال حاضر با فروش هفتگی ۸۰۷ هزارتومان در جایگاه سوم فروش هفتگی قرار دارد.

ستاره‌های زن اکران
باران کوثری: نقش نوری در «بی همه چیز» یکی از متفاوت‌ترین و جذاب‌ترین نقش‌هایی است که باران کوثری تابه حال بازی کرده. نوری، دختری چاق و زشت است که تمام زندگی‌اش به یک گاو بند است و اصلا همین گاو است که به همه اعضای روستا شیر می‌رساند. زمانی که لی‌لی به روستای آنها می‌رسد، این گاو را جلوی پای او سر می‌برند و زندگی پیش روی نوری سیاه می‌شود. او مثل کسی که تمام زندگی‌اش را باخته وسط روستا داد و فغان راه می‌اندازد. از اینجا به بعد است که به دشمن خونی امیر تبدیل می‌شود و حتی می‌خواهد چهارپایه را از زیر پایش بکشد. بازی موفق باران کوثری در کنار هدیه تهرانی جزو اتفاق‌های مهمی است که می‌تواند فروش خوبی را برای فیلم رقم بزند.

هدیه تهرانی: از زمانی که اولین تصویر از فیلم «بی همه ‌چیز» با گریم متفاوت هدیه تهرانی منتشر شد، همه منتظر بودند بعد از مدت‌ها نقشی جدید و اثرگذار از این بازیگر ببینند. فیلم محسن قرایی، اقتباسی از نمایشنامه مشهور «ملاقات بانوی سالخورده» بود اما برای بالا بردن جذابیت فیلم، تصمیم گرفته بود به جای یک پیرزن چاق ثروتمند با پا و دستی مصنوعی، زنی میانسال و شیک‌پوش را به تصویر بکشد. هدیه تهرانی در نقش لی‌لی نظریان، از لحظه‌ای که پایش را از قطار به زمین می‌گذارد توجه همه ساکنان روستا را به خودش جلب می‌کند و انگار راهی جز پذیرش شرط و شروطش برای هیچ یک از اعضا باقی نمی‌گذارد. بخش مهمی از دلایل اثرگذاری این شخصیت در این روستا، به همین ظاهر و شیوه نگاه کردن و لحن متفاوتش در صحبت با ساکنین روستا برمی‌گردد. فیلم درحال حاضر بعد از یک هفته اکران یک میلیارد فروش کرده و طبیعتا بخش مهمی از این فروش به بازی هدیه تهرانی برمی‌گردد.

پردیس احمدیه: فیلم «تومان» از جمله فیلم‌های موفق اکران پاییز بود که فروش چندانی نداشت. سه بازیگر اصلی فیلم بازی درخشانی از خودشان به نمایش گذاشتند. پردیس احمدیه نقش آیلین، معشوق داوود را بازی می‌کرد. دختری که ابتدا تمام زندگی داوود به او بسته بود و تمام شر‌ط‌بندی‌ها را با توجه به حدس او پیش می‌برد اما رفته‌رفته با بالا رفتن جایگاه و مقامش، قید او را می‌زند و رهایش می‌کند. نکته قابل توجه اینجاست که او حکم معشوق را برای عزیز، دوست داوود هم دارد. به طوری که وقتی با دختری وارد رابطه می‌شود از او می‌خواهد همان لباس‌هایی را بپوشد که روزی آیلین به تن می‌کرده است. پردیس احمدیه در جشن حافظ، جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن را گرفت.

دانلود PDF

آخرین تحولاتکاربران ویژه - فرهنگیرا اینجا بخوانید.