توصیههای رسانههای آمریکایی به ترامپ
پیشرفتهای اخیر هستهای ایران، ترامپ را در ماههای ابتدایی دوران ریاستجمهوریاش با یک تصمیم حیاتی روبهرو خواهد کرد
هفت صبح| کمتر از دو هفته دیگر ترامپ کار خود را بهعنوان رئیسجمهور آمریکا آغاز میکند. او تیمی را دور خودش جمع کرده که بخش مهمی از آنها نیروهای ضدایران و ضدبرجام هستند. در عینحال ترامپ ظاهرا هنوز تصمیم خود را در مورد سیاستش در قبال ایران نگرفته است. رسانهها و اندیشکدههای آمریکایی، از این فرصت استفاده کردهاند تا به رئیسجمهور آینده آمریکا بگویند طرفدار کدام سیاست در مقابل ایران هستند.
اخیرا ریچارد هاس، مدیر سابق موسسه شورای روابط خارجی آمریکا در فارن افرز نوشته دو حوزه از رفتار ایران همچنان موجب نگرانی است. اول، حمایت از گروههای مقاومت، که در ۱۵ ماه گذشته بیشترین توجه را به خود جلب کرده است. دوم برنامه هستهای ایران. ایران مقدار اورانیوم غنیشده در اختیار خود و همسطح غنیسازی را افزایش داده است.
او مدعی شده، مسئله این است که چه چیزی را در اولویت قرار دهیم. اما وقتی صحبت از ابزار میشود، انتخاب بیش از آنکه بین دیپلماسی و اجبار باشد در مورد نحوه تلفیق و توالی این دو است. امیدوارکنندهترین رویکرد رویکردی است که هدف جاهطلبانه تغییر شکل سیاست امنیت ملی ایران، از طریق دیپلماسی را دنبال میکند. سیاست خارجی باید به دنبال دستیابی به اهدافی که هم ممکن و هم مطلوب باشد و رویکردی با چنین بلندپروازیای غیرواقعبینانه خواهد بود، از جمله به این دلیل که آنچه احتمالا برای تحقق یک یا دو هدف ضروری است، با دستیابی به هدف سوم ناسازگار خواهد بود.
«هاس» توصیه کرده که برنامه هستهای باید بالاترین اولویت سیاستگذاران آمریکایی باشد. اکسیوس هم دست روی دست نگذاشته و در گزارشی نوشته: پیشرفتهای اخیر هستهای ایران، ترامپ را در ماههای ابتدایی دوران ریاستجمهوریاش با یک تصمیم حیاتی روبهرو خواهد کرد. باراک راوید مدعی شده ترامپ و مشاورانش برنامهریزی کردهاند که بهسرعت به کمپین «فشار حداکثری» که بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ علیه ایران اجرا کردند، بازگردند.
راوید که نویسندهای جنگطلب محسوب میشود و به اسرائیل نزدیک است، نوشته چندین مشاور ترامپ بهصورت خصوصی اذعان کردهاند که برنامه هستهای ایران اکنون آنقدر پیشرفته است که ممکن است این استراتژی مؤثر نباشد. او نوشته برخی افراد نزدیک به ترامپ معتقدند که او پیش از هر اقدامی علیه ایران، به دنبال توافق خواهد رفت.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران هفته گذشته در مصاحبهای با تلویزیون چین گفت که ایران آماده است مذاکرات با ایالاتمتحده و دیگر قدرتهای جهانی برای دستیابی به یک توافق هستهای جدید را از سر بگیرد. برای دستیابی به یک توافق، هر دو طرف باید سالها دشمنی و خصومت را پشت سر بگذارند.