حقایق درباره جولان آنفلوآنزا | علائم ویروس جدید چیست؟
سهم کرونا ناچیز است اما آنفلوآنزای خوکی در حال خیز برداشتن است
هفت صبح| مطالعات دانشگاههای علوم پزشکی در استان تهران نشان میدهد از دیماه شیوع آنفلوآنزا خیز برداشته است. بر اساس اطلاعات منتشر شده، گسترش سویه اچ وان ان وان (معروف به آنفلوآنزای خوکی) از نیمه دوم دیماه تا نیمه اول بهمنماه به اوج خود میرسد. در حال حاضر هیچ ویروسی به جز آنفلوآنزا، سرماخوردگی و کمی هم کرونا شیوع نداشته است.
بررسی اطلاعات رسیده به دست روزنامه «هفت صبح»نشان میدهد که در حال حاضر 33 درصد از ویروسهای در گردش بیماریهای حاد تنفسی در استان تهران را آنفلوآنزا تشکیل میدهد. مقایسه آن با ماه آذر نشان میدهد که گسترش این ویروس در دیماه 12 درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافته است. نتایج به دست آمده از نمونههای تنفسی استان تهران میگوید که در حال حاضر در رتبههای بعدی رینوویروس (با ۱۰٪) و کووید (با ۳.۳٪) شیوع دارند.
رینوویروس همان ویروس سرماخوردگی است. درنتیجه بیماریهای رایج فعلا از این سه مورد خارج نیست: سرماخوردگی معمولی، آنفلوآنزا و کرونا. اینها اطلاعاتی است که وزارت بهداشت به دست پزشکان رسانده. یک پزشک به روزنامه «هفت صبح»توضیح میدهد: « این آمادگی به دانشگاههای علوم پزشکی داده شده که شیوع آنفلوآنزای H۱N۱ از نیمه دوم دی شروع شده و انتظار میرود تا نیمه اول بهمنماه ادامه داشته باشد.»
آنفلوآنزا دسته های مختلفی دارد. هر سال در فصل سرما معمولا دو موج از بیماری آنفلوآنزا را تجربه میکنیم؛ در این مقطع زمانی هم در پیک آنفلوآنزای فصلی H1N1 قرار داریم. به گفته پزشکان هر چند خطر آن برای تمام گروههای سنی وجود دارد، اما هشدار متخصصان بیشتر متوجه سالمندان، کودکان و بیماران زمینهای است و بر ضرورت رعایت موارد بهداشتی تاکید دارند.
با وجود این توصیههای وزارت بهداشت، این روزها ترسی از یک ویروس جدید هم شایع شده است. محمدرضا ظفرقندی – وزیر بهداشت کشورمان در پاسخ به برخی نگرانیها در زمینه ورود این ویروس به کشورمان، گفت: ویروسی که در چین مطرح است را مرتب در آزمایشگاهها بررسی کردهایم و آزمایشهای مکرری به صورت روزانه در حال انجام است.
حسین کرمانپور، رییس مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت هم تاکید کرد که در مورد ویروس HMPV کیت تشخیصی داریم و به صورت روزانه در کشور رصد میشود. البته کرمانپور میگوید خیلی هم از این ویروس جدید نباید بترسیم. برای مقابله با آن هم باید همان کارهایی بکنیم که تا پیش از این مقابل کرونا میکردیم. «این بیماری نیز همانند اکثر بیماریهای ویروسی از جمله سرماخوردگی، درمان قطعی ندارد و تنها راه پیشگیری از آن شستوشوی مرتب دست، ماسک زدن در مراکز شلوغ، تهویه اماکن پر ازدحام و استراحت در صورت بروز علایم است.»
در روزهای گذشته رسانههای زیادی درباره اینکه این ویروس چینی چیست و قرار است ما را در چه زمینههایی دوباره آسیبپذیر کند گزارش دادهاند. متاپنوموویروس انسانی یا HMPV یک ویروس تنفسی است که علائمی مشابه سرماخوردگی و آنفلوآنزا ایجاد میکند.
این ویروس در فصل پاییز و زمستان همانند بسیاری از ویروسهای دیگر هرساله افرادی را به بیماری شبیه سرماخوردگی مبتلا میکند و در برخی افراد بویژه اطفال ممکن است بیماری شدیدتری نیز ایجاد کند. در حالی که این بیماری به طور کلی خفیف است، میتواند منجر به عوارض شدید مانند ذاتالریه شود به ویژه در نوزادان، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. بررسیهای خبرگزاری ایسنا نشان میدهد HMPV همانند آنفلوآنزا از طریق قطرات تنفسی یا تماس با سطوح آلوده پخش میشود.
علائم ویروس جدید چیست؟
علائم آن شامل سرفه، تب، گرفتگی بینی و خستگی است که حدود سه تا شش روز بعد از ورود ویروس به بدن ایجاد میشوند (دوره کمون). در حال حاضر هیچ واکسن یا درمان ضد ویروسی خاصی برای HMPV وجود ندارد اما این ویروس هنوز مشکل بهداشتی جدی در دنیا محسوب نمیشود. درمان در درجه اول شامل درمان علامتی است.در برخی موارد، ویروس اچ ام پی وی میتواند به عفونتهای جدیتری مانند برونشیت یا ذاتالریه منجر شود، به ویژه در افرادی که دارای مشکلات زمینهای تنفسی هستند.
راه انتقال
ویروس HMPV عمدتاً از طریق قطرات تنفسی که در هنگام سرفه یا عطسه فرد آلوده منتشر میشود، منتقل میشود. همچنین تماس با سطوح آلوده به ویروس نیز میتواند عامل انتقال باشد. ویروس اچ ام پی وی در مکانهای شلوغ و بسته مانند مدارس، مهد کودکها و بیمارستانها و اماکن تجمعی راحتتر گسترش مییابد.
راه پیشگیری از ویروس
پیشگیری از عفونت HMPV (اچ ام پی وی) شامل رعایت نکات بهداشتی خصوصاً برای سالمندان و کودکان است. این نکات عبارتند از شستن دستها به طور منظم و صحیح، استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ، خودداری از تماس نزدیک با افراد بیمار، ضدعفونی کردن سطوح در معرض تماس، رعایت آداب سرفه و عطسه، برقراری تهویه مناسب.
چه گروههایی پرخطر هستند؟
به گزارش سایت هلال احمر، برخی از گروهها بیشتر در معرض خطر عفونت HMPV قرار دارند. این گروهها شامل کودکان زیر ۵ سال، سالمندان بالای ۶۵ سال، افراد مبتلا به بیماریهای مزمن تنفسی مانند آسم یا بیماریهای ریوی، افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند بیماران سرطانی یا افرادی که پیوند عضو دریافت کردهاند.
عوارض ویروس
در بیشتر موارد، عفونت خفیف است و بهبود مییابد. اما در برخی افراد میتواند عوارض جدیتری ایجاد کند، از جمله برونشیت، ذاتالریه و تشدید مشکلات تنفسی در افرادی که به بیماریهای مزمن مبتلا هستند.