وقتی دزد به ماشینمان میزند| هشت نکته در مورد بیمه سرقت که امیدواریم هیچوقت به کارتان نیاید
پوشش اصلی بیمه بدنه شامل آتشسوزی، انفجار، صاعقه، حادثه و سرقت کلی خودرو میشود
هفت صبح| اگر دزد ماشینمان را بزند علاوه بر اینکه شوک اولیه حسابی غافلگیر و غمگینمان میکند، باید به فکر ضرر و زیانی باشید که این حادثه به جیبمان زده است. حالا که قیمت خودرو و وسایل آن آنقدر بالا رفته، استفاده از بیمههای سرقت خودرو هم بیشتر از قبل مورد استقبال قرار میگیرد.
بیمه سرقت خودرو زیرمجموعه بیمه بدنه و یک راهکار کاملا هوشمندانه برای مقابله با سرقت خودرو و به حداقل رساندن خسارتها بهحساب میآید.بیمه سرقت ماشین به دو بخش تقسیم میشود. اولی با نام درجا مربوط به وقتی است که سارق برخی از اجزای ماشین را میدزدد و بیمه سرقت کلی مربوط به زمانی میشود که دزد ماشین را کلا با خود ببرد.
پوشش اصلی بیمه بدنه شامل آتشسوزی، انفجار، صاعقه، حادثه و سرقت کلی خودرو میشود. اگر بیمه بدنه داشته باشید و خودروی شما سرقت شود، شرکت بیمه موظف است تا سقف تعهداتی که در بیمهنامه ذکر شده، خسارت شما را جبران کند. نکتهای که باید حواستان را شش دنگ در موردش جمع کنید این است که سرقت درجا یا جزئی در پوششهای اصلی نمیآید و شما وقتی برای بیمه بدنه خودرو اقدام میکنید، بهتر است با پرداخت حق بیمه بیشتر، این پوشش تکمیلی را انتخاب کنید.
بیمه کلی تنها در صورتی خسارت را تامین میکند که خودروی شما به سرقت برود و بعد از گذشت 60 روز خودرو پیدا نشود یا پیدا شود و متوجه بشوید که سارق قطعات را به سرقت برده و به ماشینتان طوری آسیب زده که هزینه تعمیر و تعویض قطعات بیشتر از 75 درصد ارزش روز خودرو باشد.
وقتی با دزدی ماشین مواجه میشوید، باید یک سری از کارها را فوری و بدون فوت وقت انجام دهید. مثلا همان لحظه باید با پلیس 110 تماس بگیرید و اعلام سرقت کنید. مسئولیت ماشین بر عهده مالک است. بنابراین اگر خودروی شما سرقت شود و سارق با خودروی شما مرتکب جرم شود، در درجه اول شما مسئول هستید. این شرایط تنها وقتی تغییر میکند که شما اعلام سرقت کرده باشید.
بعد از تماس با پلیس و اعلام سرقت، بایستی به کلانتری بروید و علیه سارق شکایت تنظیم کنید. بعد تقاضا دهید پلاک شما در فهرست سیاه پلیس ثبت شود. کارتان با پلیس که تمام شد، باید به نمایندگی بیمه جهت تشکیل پرونده مراجعه کنید. در صورتی که پلاک شما در فهرست سیاه ثبت شود، یعنی پلاک (خودرو) سرقتی یا مشکلدار است و پلیس بهمحض اینکه پلاک خودروی شما را در شهر یا جاده ببیند، آن را توقیف خواهد کرد و به شما اطلاع میدهند که ماشینتان پیدا شده است.
اگر دزد ماشینتان را برد، بعد از سرقت خودرو، شما باید دو مرتبه با فاصله زمانی 45 تا 90 روز، خبر سرقت اتومبیل خود را در روزنامههای کثیرالانتشار آگهی کنید. این کار به آن جهت است که مطمئن شوید احتمال پیدا شدن ماشین کم است. اگر در طول این مدت، خودروی شما پیدا نشد، مالکیت خودروی شما به شرکت بیمه منتقل میشود و شرکت بیمه باید خسارتهای شما را جبران کند.
پرداخت خسارتهای سرقت جزئی و کلی توسط شرکت بیمه به این صورت است که ابتدا ارزش بازیافت خودرو و هزینههای حمل و نجات خودرو توسط شرکت بیمه محاسبه خواهد شد. سپس، میزان خسارت پرداختی بعد از کسر کسورات از مبلغ نهایی مشخص میشود. شرکت بیمه تا سقفی که در بیمهنامه مشخص شده است، خسارتهای واردشده به خودروی شما را پرداخت میکنند.
بعد از اعلام سرقت، برای تشکیل پرونده در شرکت بیمه، باید مراحلی را طی کنید. اول مدارک مورد نیاز، یعنی اصل و کپی بیمهنامه، اصل و کپی بیمه شخصثالث، اصل و کپی کارت خودرو و سند خودرو، اصل و کپی مالکیت وسیله نقلیه خودرو مدارک شناسایی شخصی و گواهی عدم خلافی تا پایان سال اعلام سرقت خودرو را ارائه کرده و سپس برگه استعلام عدم کشف را که پلیس آگاهی صادر کرده باید تحویل بدهید.
بعد هم باید سوئیچ را به شرکت بیمه بسپارید. بعد از آن تعیین ارزش خودرو توسط کارشناس بیمه انجام میشود و البته این کار در حضور مالک انجام خواهد گرفت. انتقال سند مالکیت خودرو به نام شرکت بیمه مرحله آخر است. در واقع شرکت بیمه مبلغ خودرو را به مالک آن پرداخت خواهد کرد و بنابراین مالک ادعایی روی خودرو نخواهد داشت. اگر بعدها خودرو پیدا شود، شرکت بیمه مالک آن میشود.
اگر سرقت جزئی باشد، یعنی دزد تعدادی از وسایل خودرو را با خودش ببرد، شرایط متفاوت است. اول باید مدارک مورد نیاز را با خود به شرکت بیمه ببرید و برگه استعلام از پلیس آگاهی را دست مامور بیمه بدهید. مدارک مورد نیاز شامل اصل و کپی بیمه بدنه و شخص ثالث، اصل و کپی سند و کارت خودرو، مدارک شناسایی مالک و گواهی عدم خلافی تا پایان سال اعلام سرقت میشود.
تحویل فاکتور لوازم مسروقه خودرو گام دیگری است که باید آن را انجام دهید. بعد از گذراندن این مراحل بیمهگزار میتواند خسارت اموال بهسرقترفته خودرو را بعد از کسر فرانشیز و سایر کسورات قانونی از شرکت بیمه دریافت کند. حذف فرانشیز بیمه بدنه، از جمله پوششهایی است که شما میتوانید هنگام خرید بیمهنامه آن را با پرداخت حق بیمه بیشتر انتخاب کنید. فرانشیز یعنی سهمی که بیمهگزار بایستی پرداخت کند. برای مثال، اگر فرانشیز برابر با 10 درصد باشد، شرکت بیمه 90 درصد هزینههای شما را پوشش میدهد.
در سرقت کلی، در بیشترین حالت شرکت بیمه 80 درصد از ارزش روز خودرو را به مالکی که از سرقت ماشین خود دلگیر است پرداخت میکند. اگر قبلاً از پوششهای بیمه بدنه استفاده کرده باشید، سقف پرداختی بیمه 10 درصد کاهش خواهد داشت و به 70 درصد میرسد. در خسارتهای جزئی، سقف پرداخت خسارت شرکتها با یکدیگر متفاوت است. بهطور متوسط شرکتهای بیمه اغلب حدود 10 درصد ارزش روز خودرو را ملاک پرداخت خسارت قرار میدهند.