خرج از کیسه مردم، وعدههای توخالی از شورای شهر

شهرداری باید با ارائه لایحه، ورود رایگان به محدوده طرح در ایام جنگ را به تصویب شورا برساند
هفت صبح، علیرضا خالدی | چند روز پیش، ماشینم را برای تعمیر به یکی از نمایندگیهای کرمان موتور در خیابان دماوند برده بودم. بعد از تحویل خودرو راهی محل کارم بودم که ناگهان یک پیامک، برق از سرم پراند! گویا کارکنان نمایندگی ماشین را دوبله در خیابان پارک کرده بودند و ماموران راهنمایی و رانندگی سر میرسند و خودرو را جریمه میکنند.
عصر موقع تحویل گرفتن خودرو، ماجرا را از صندوقدار سوال کردم اما وی که گویا اینگونه حوادث برایش عادی است، پاکتی که جلویش بود را از بین کاغذهای روی میزش درآورد و نگاهی داخل آن انداخت و گفت: فعلاً که تنخواه نداریم. شماره کارت بدهید برایتان واریز کنم!
باقی ماجرا هم که معلوم است... نه پولی واریز شد و نه کسی تماسی گرفت تا توضیحی دهد. اما این شیوه برخورد و پاسخگویی گویا در بین دستگاهها و نهادهای اجرایی و شرکتهایی که با مردم سروکار دارند، موضوعی رایج است!
چند هفته قبل بود که شورای شهر اعلام کرد به مدت یک هفته طرح ترافیک اجرایی نمیشود ولی خیلیها رفتند و جریمه شدند. ابتدای امر کسی حاضر نبود که ماجرا را گردن بگیرد اما آش آنقدر شور بود که بالاخره با افزایش اعتراضها، شورای شهر و اعضای آن وادار به واکنش شدند.
ماجرای لغو طرح ترافیک
علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران، آن موقع اعلام کرده بود که طبق تصمیم مدیران شهری، ورود به محدوده طرح ترافیک تا اطلاع ثانوی رایگان خواهد بود تا شهروندان در این شرایط خاص با سهولت بیشتری در سطح شهر تردد کنند. بعد از چند روز شورای شهر نیز در صحن علنی خود مهر تاییدی بر این ادعا زد و اعلام کرد که شهروندان میتوانند به مدت یک هفته و تا هشتم تیرماه در محدوده طرح به صورت رایگان تردد کنند.
با این حال تعدادی از شهروندانی که با خودرو خود وارد طرح ترافیک شده بودند مدعی شدند که جریمه شدهاند. حالا اما اعضای شورای شهر در توجیه این جریمهها میگویند این جریمهها همگی مربوط به روزهای 31 خرداد و اول تیرماه است چرا که مصوبه رسمی شورا از دوم تیر به بعد اجرایی شده و این دو روز را شامل نمیشود. این اظهارات اما شهروندان را بیشتر خشمگین کرده که چرا تاوان دیر اجرا شدن مصوبات شورای شهر را مردم بدهند؟!
فرافکنی به سبک شورای شهر
نادعلی، سخنگوی شورای شهر تهران در واکنش به این موضوع تلاش میکند تا ماجرا را به گردن ارگانی دیگر بیاندازد! وی در این زمینه گفته که مرجع تصمیمگیرنده درباره تعرفه ورود به طرح ترافیک شورای شهر است. در آن مقطع هم دسترسی به شورا وجود نداشت.
آنطور که معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تهران اعلام کرد، قرار بود ورود به محدوده رایگان شود و رئیس شورای شهر هم بر آن صحه گذاشت اما تا زمانی که این موضوع در شورا مطرح شد و مجوز گرفت، دو روزی فاصله افتاد. به همین دلیل کسانیکه در این دو روز جریمه شدند، پول کسر یا جریمه شده به آنها بازگردانده میشود.البته وی «وعده» داده که درباره این موضوع «پیگیری»های لازم انجام و در صورت لزوم «طرحی» ارائه خواهد شد!
اطلاعی از مصوبه شورای شهر ندارم!
برای اطلاع از چند و چون این ماجرا تماسی با جعفر تشکریهاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران داشتم ولی وی به صراحت میگوید: من نشنیدم شورای ترافیک تهران مصوبهای در مورد رایگان شدن ورود همه خودروها به محدوده طرح ترافیک در روزهای جنگ اخیر داشته باشد. شورای شهر هم فقط برای دوم تا هشتم تیر ماه، ورود به طرح ترافیک را رایگان کرده بود. وی همچنین موضوع جریمه شهروندان را تایید میکند و میگوید که این گزارشها به خود وی نیز رسیده است!
تشکریهاشمی معتقد است که برای جلوگیری از تکرار چنین ناهماهنگیهایی یا اگر شورای ترافیک تهران، برای آن روزها رفع محدودیت تعیین کرده، رسماً اعلام کند تا کسی با مشکلی مواجه نشود یا اینکه شهرداری باید لایحهای ارائه کند تا روزهایی که به صورت شفاهی اعلام شده ورود به محدوده طرح رایگان است، مشمول مصوبه شورای شهر قرار گیرد.
اما حالا که چنین ناهماهنگی آشکاری رخ داده و تعدادی از شهروندان جریمه شدهاند، تکلیف چیست؟ تشکریهاشمی نیز مانند نادعلی مدعی است که باید این پولها به شهروندان بازگردانده شود. وی حتی پا را از این هم فراتر میگذارد و در پاسخ به این سوال که اگر شهرداری پول شهروندان را بازنگرداند، مردم چه باید بکنند؟ میگوید: اگر اینچنین نشد و شهرداری موضوع را پشت گوش انداخت ما با توجه به شکایتها و گزارشهایی که داریم موضوع را در صحن شورا مطرح خواهیم کرد تا در قالب طرحی، شهرداری موظف شود پولهای مردم را بازگرداند!
پاسکاری مداوم مردم
تا اینجای کار به نظر میرسد همه چیز آماده است تا پول جریمههای شهروندانی که در بازه یاد شده وارد طرح ترافیک شدهاند بازگردد اما نکته ظریفی در این میان وجود دارد. با دقت در سخنان اعضای شورای شهر به خوبی میتوان نوعی پاسکاری را در آن مشاهده کرد!
شورای شهر که خود مسبب این ناهماهنگی بوده، برای اینکه خشم معترضان را کم کند وعده پیگیری و بازگشت جریمهها را میدهد ولی آن را منوط به ارائه طرحی در شورا میکند که معلوم نیست چه زمانی محقق شود یا اینکه اصلاً طرحی در کار باشد! آنها اصلاً حاضر نیستند زیر بار این مسئولیت بروند که چطور شورای شهر مصوبهای را بدون تایید شورای عالی ترافیک اجرایی کرده، درحالیکه این موارد جزو ابتداییترین اصول فعالیت و کار شوراهای شهر است!
در این میان ولی مردمی که جریمه شدهاند همچنان چشمانتظار اقدام شهرداری و شورای شهر هستند؛ گرچه تجربیات اینچنینی نشان داده که بعید است پیگیریهای شورا به سرانجامی برسد و پول از کف رفته شهروندان به کیف آنها بازگردد! درست مانند همان ماجرای کرمان موتور که در ابتدا نقل شد.