کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۷۷۴۷۰
تاریخ خبر:

رویاهای آجری با امضای فیروز فیروز

رویاهای آجری با امضای فیروز فیروز

نگاهی به زندگینامه‌‌ معماری که این روزها در شبکه‌های اجتماعی خبرساز شده است

هفت صبح| تصاویر یک ساختمان 460 متری، با آجرهای قرمز در محله مقدس اردبیلی تهران از دیروز چشم‌های زیادی را به خودش میخ کرده است. ماجرا ابتدا از توضیحات یک بلاگر زن پرفالوئر در اینستاگرام شروع شد که درباره معمار معروفی حرف زد که مبلغ اجاره اغلب خانه‌هایی که با طراحی او ساخته شده، بیشتر از ماهیانه یک میلیارد تومان بوده است. سپس به شکل همزمان استاد معماری دانشگاه سیدنی عکسی از یکی از طراحی‌های این معمار منتشر کرد و نام فیروز فیروز در توئیتر بالا آمد.

 

فیروز فیروز یکی از بازمانده‌های خانواده بزرگ فرمانفرماییان است. برادر لیلی فیروز، پسر شاهرخ فیروز و همگی نوادگان عباس میرزا هستند. آنهایی که فیروز را نمی‌شناسند، ابتدا به نام کوچک و نام فامیلی یکسان او دقت می‌کنند. جالب اینکه در این شجره‌نامه او تنها فیروز فیروز نیست. پدربزرگ او (1264-1316) فیروز میرزا نصرت‌الدوله‌ سوم هم به فیروز فیروز مشهور بوده.

 

شاهرخ فیروز یعنی پدر این معمار در دهه 70 میلادی سفیر ایران در نیجریه و غنا بوده است و سال 1397 فوت کرده. حالا درباره خود او چه می‌دانیم؟«فیروز فیروز» در سال 1333 در باغی در محله‌‌‌ فرمانیه‌‌ تهران به دنیا آمد. سپس در سال 1984 میلادی تحصیل در مقطع ارشد رشته‌‌ معماری را در نیویورک به پایان رساند. فیروز اولین بار در سال 1364 دفتر اهری و فیروز را در همین شهر آمریکا تأسیس کرد.

 

این دفتر برای طراحی ساختمان یک مسجد در جده عربستان موفق به کسب جایزه اول مجله بین‎المللی معمار از سوی بنیاد آقاخان شد. در سال 1369 بعد از سال‌ها دوری از وطن به ایران بازگشت و دفتر معماری «فیروز فیروز و همکاران» را تأسیس کرد. پروژه «دوخانه برای دو دوست» در گنبد، رتبه اول جایزه بزرگ معمار در زمستان 80 را نصیب او کرد. این پروژه شامل دو خانه مستقل اما به‌هم پیوسته است که برای دو دوست طراحی شده. او همچنین در دانشگاه آزاد اسلامی شیراز (1384- 1385) هم تدریس داشته است.

 

نام ساختمانی که در توییتر از فیروز فیروز بالا آمده، «پلاک 23» است. ساختمانی که امضای این معمار را در دل خود دارد.  استاد دانشگاه سیدنی اولین بار از رنگ آبی فیروزه‌ای کاشی‌ها‌ تعریف و تمجید کرده بود. او عادت به انتشار عکس‌هایی از ساختمان‌های جالب در دنیا دارد اما این توییت آخر توانست توجه زیادی را به سمت خودش جلب کند. 

 

24 ساعت بعد توییت او بیشتر از 6 هزار لایک و 200 هزار بازدید گرفت. او نوشته بود که عاشق بالکن‌های این ساختمان با کاشی‌های لعاب‌دار فیروزه‌ای‌اش شده است. فیروز فیروز به ارتباط دوسویه‌‌ طبیعت و فرهنگ و تاثیر آن بر طراحی پایدار تأکید دارد. برای همین هم همانطور که از آثار او پیداست، معماری به‌روز را با ارزش‌های اکولوژیک معماری بومی ایران تلفیق می‌کند. 

 

فیلیپ الدفیلد، استاد استرالیایی از بالکن‌های فرورفته و سرپوشیده ساختمان فیروز ستایش کرده است. تصاویر این ساختمان در فضای عمومی واکنش‌های بسیاری داشت و در همه کامنت‌ها کاربران کشورهای مختلف به خاطر استفاده از رنگ‌های زنده به تعریف و تمجید از معماری ایران پرداخته‌اند.  

 

کدخبر: ۵۷۷۴۷۰
تاریخ خبر:
ارسال نظر