کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۹۳۸۵۴
تاریخ خبر:

در مسیر نو | نشان هفت قلم چیست؟

در مسیر نو | نشان هفت قلم چیست؟

تحلیل نقش نشان«هفت‌ قلم» در برندسازی رسانه‌ای از‌طریق همکاری دانشگاه تهران و روزنامه‌«هفت صبح»

هفت صبح|  نشان هفت قلم چیست؟ هفت‌قلم نام یک فعالیت فرهنگی-رسانه‌ای تازه است که به زودی با همکاری مجموعه رسانه‌ای «هفت صبح» و دانشگاه تهران برگزار می‌شود. رویدادی در قالب یک همکاری علمی، پژوهشی و فرهنگی، با هدف ارتقای کیفیت فعالیت‌های رسانه‌ای، ترویج نوآوری، افزایش اثرگذاری اجتماعی و تولید محتوای ارزشمند و تخصصی.

 

این نخستین جایزه‌ای است که با همکاری یک نهاد علمی به برگزیدگان اعطا می‌شود. نشان هفت قلم یک همکاری علمی، پژوهشی و فرهنگی در حوزه رسانه است که با هدف ارتقای کیفیت فعالیت‌های رسانه‌ای، ترویج نوآوری، افزایش اثرگذاری اجتماعی و تولید محتوای ارزشمند انجام می‌شود.

 

در همین راستا، تفاهم‌نامه‌ای رسمی بین دانشگاه تهران و رسانه «هفت صبح» امضا شده است که بر اساس آن، دو طرف متعهد شده‌اند به صورت مشترک جشنواره‌ها، رویدادهای رسانه‌ای، کارگاه‌های آموزشی و پروژه‌های پژوهشی برگزار کنند.

 

دبیرخانه‌ای مشترک با حضور نمایندگانی از دو طرف، مسئولیت تدوین آیین‌نامه‌ها، مدیریت جشنواره‌ها، انتخاب هیات داوران حرفه‌ای و پیگیری اجرای مصوبات را بر عهده دارد. در این جشنواره آثار شرکت‌کنندگان بر اساس معیارهایی چون نوآوری، اثرگذاری اجتماعی، کیفیت و اصالت محتوا و ارائه اخبار دست‌اول، ارزیابی و برگزیده می‌شوند.

 

چرا هفت‌قلم؟ و چرا برگزاری چنین جشنواره‌ای ضرورت دارد؟ این پرسش، به شکل طبیعی یک پاسخ کوتاه دارد و یک توضیح بلند. کوتاه این‌که رسانه‌ها فقط ناقل خبر نیستند. رسانه‌ها، خودشان بازیگران فرهنگی‌اند. رسانه‌ها قدرت دارند جامعه را تغییر دهند، ذهن‌ها را روشن کنند و حتی مسیر آینده را شکل دهند. به همین دلیل داشتن فعالیتی برای شناخت و حمایت از بهترین‌های رسانه، نه فقط لازم که واجب هم هست. اما پاسخ طولانی‌تر.

 

تغییر نقش رسانه‌ها

رسانه‌ها در دنیای دیجیتال و هوش مصنوعی نمی‌توانند تنها به فرستادن خبر یا تحلیل محدود شوند. رسانه‌ها باید کنشگر فرهنگی و اجتماعی باشند، فضا بسازند، مخاطب تربیت کنند و استانداردهای حرفه‌ای را ارتقا دهند. اگر در این مسیر فعال نباشند، به سرعت در فضای رقابتی عقب می‌مانند.

 

شرایط رسانه‌ها در حال تغییر است. همچنان که شرایط جوامع در حال تغییر است. نمی‌توان تنها با این استدلال که رسانه کارش تحلیل است درجا زد و هیچ حرکتی انجام نداد. طی سال‌های گذشته رسانه‌ها دائم با تغییر و تحول مواجه بوده‌اند و چنین تغییراتی آن قدر سریع بوده که خیلی راحت می‌توانیم انواع تغییرات را در مقایسه با سال‌های نه چندان دور مقایسه کنیم.

 

مشارکت در ساخت زیست‌بوم رسانه‌ای سالم

درعین حال رسانه‌ می‌بایست علاوه بر پوشش اخبار در شکل‌دهی فضای سالم، بانشاط و پویا برای فعالیت‌های رسانه‌ای و فرهنگی نقش‌آفرین باشد. برگزاری جشنواره‌ها، نشست‌ها و کارگاه‌های تخصصی، مصداق مشارکت در ساخت این زیست‌بوم جدید است. بسیاری از رسانه‌ها جشنواره برگزار می‌کنند، فعالیت‌های فرهنگی دارند، با دستگاه‌های فرهنگی و اجتماعی تفاهم‌‌نامه منعقد می‌کنند.

 

برای پیشبرد فعالیت‌ها و برنامه‌هایشان به سمت ایده‌های مختلف می‌روند، همکاری سایر افراد و دستگاه‌ها را جلب می‌کنند.سراغ کارهای گروهی و مشارکتی می‌روند. درنهایت تبدیل به یک بازیگر فرهنگی می‌شوند. چه بخواهیم چه نخواهیم شرایط جامعه، جهان و حوزه رسانه تغییر کرده و بیشتر هم تغییر می‌کند. رسانه‌ای که  در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی صرفاً خبر بفرستد و کار دیگری نکند، محکوم به عقب‌ماندگی است.

 

اگر جشنواره بر اساس معیارهای شفاف و تخصصی باشد، مثل نشان «هفت قلم» که برای ارزیابی کار حرفه‌ای و بامشارکت بزرگان مطبوعات و دانشگاه تهران برگزار می‌شود، نه تنها اشکالی ندارد، بلکه تشویق استانداردهای حرفه‌ای است. وقتی رسانه فقط گزارش دهد اما در ساخت فضای رسانه‌ای بهتر مشارکت نکند، منفعل می‌شود. روزنامه‌ها باید هم بازیگر صحنه باشند و هم ناظر آن. 

 

تاثیرگذاری در فضای رسانه‌ای

نکته مهم دیگر این است که چنین جشنواره‌هایی باعث افزایش تعامل با مخاطب می‌شود. شاید برایتان جالب باشد که مصداق‌های جالبی در این زمینه در رسانه‌های بین‌المللی وجود دارد که باعث شده مخاطبان فراوانی را جذب خودشان کنند. به‌عنوان مثال لس‌آنجلس تایمز ۴۵ جایزه کتاب داشته است.

 

ورلد پرس «مسابقه وُرلد پِرِس فتو» را دارد و جوایزی اهدا می‌کند. همچنین مسابقه زیرنویس کارتون نیویورکر را می‌توان مثال زد. در این مسابقه، کارتونی منتشر می‌کند و از مخاطبان می‌خواهد زیرنویسی برای کارتون بدهد. البته که مثال‌های فراوان دیگری هم در این خصوص وجود دارد. جشنواره‌هایی که روزنامه‌هایی مثل نیویورک تایمز و واشنگتن پست برگزار می‌کنند. روزنامه لوموند در فرانسه که سالانه جوایزی برای دستاوردهای علمی و فرهنگی اعطا می‌کند.

 

لذا فعالیت‌هایی از این دست می‌تواند مخاطبان رسانه را گسترش بدهد. شبکه‌های اجتماعی، روزنامه‌نگاری چندرسانه‌ای، تاثیرگذار شدن فیلم و ویدیو، هوش مصنوعی، تغییر جامعه و ... همه و همه جزو شرایطی است که رسانه‌ها باید به‌طور دائم به تقویت برند خود فکر کنند.  نشان هفت‌قلم به همین منظور شکل گرفته است.

 

برای ماندگار شدن، فقط خبر دادن کافی نیست. مخاطب به رسانه‌ای اعتماد می‌کند که هم دقیق و به‌موقع اطلاع‌رسانی کند، هم صدای مردم باشد، هم قابل اعتماد و خلاق به نظر برسد. این مجموعه‌ فعالیت‌هاست که تصویر یک رسانه را در ذهن مخاطب می‌سازد. هر رسانه‌ در این فضای رقابتی می‌تواند خلاقیت‌های خاص خودش را  داشته باشد و به سبک و سلیقه خودش روی مخاطبانش تاثیر بگذارد. درواقع تلاش کند که پیوندی زنده‌تر و نزدیک‌تر با مخاطبانش برگزار کند.  

 

کدخبر: ۵۹۳۸۵۴
تاریخ خبر:
ارسال نظر