سینما در آغوش رباتها

هوش مصنوعی باعث کاهش هزینهها و سرعت بالاتر در فیلمسازی میشود
هفت صبح| فقط دو سال پیش بود که بازیگران و نویسندگان هالیوود با اعتصابهای طولانی که خواستار حفاظتهایی در برابر هوش مصنوعی شده بودند، چوب لای چرخ کسبوکار هالیوود گذاشتند. اعتراضات مدتی صنعت سرگرمی را مختل کرده بود و بازیگران، کارگردانان و نویسندگان بسیاری به استفاده از این تکنولوژی اعتراض داشتند چراکه فکر میکردند ممکن است نانشان آجر شود اما مثل هر تکنولوژی دیگری، هوش مصنوعی با اما و اگرهایش خود را در دل سینماییها جا کرده است؛ گویی استفاده از این فناوری در سینما ناگزیر است. اما اینکه آیا هوش مصنوعی آینده یا پایان سینما خواهد بود، هنوز مورد بحث است.
نگرانی و خواستههایی که هنرمندان معترض در آن زمان مطرح کردند کاملاً بجا بود؛ نویسندگان هالیوود نگران بودند که هوش مصنوعی جای آنها را بگیرد و استودیوها با هدف صرفهجویی در هزینهها و پرداخت دستمزد کمتر به نویسندگان، کار فیلمنامهنویسی را به هوش مصنوعی بسپارند. با اینکه بسیاری بر این باور بودند که یک ماشین نمیتواند مثل انسان بنویسد چون روح ندارد اما هوش مصنوعی همچنان مایه نگرانی خیلیها بود. در این اعتصابها بازیگران نیز خواستار وضع قوانین سختگیرانه درباره استفاده از هوش مصنوعی شده بودند و اعلام کردند که استودیوها تضمین کنند که با استفاده از هوش مصنوعی تغییراتی در چهره و صحبت کردن آنها ایجاد نمیکنند.
با وجود این جنجالها، این تکنولوژی راهش را ادامه داد و به تلویزیون، سینما و بازیهای ویدئویی نفوذ کرد. حتی دو فیلم در اسکار امسال از این فناوری استفاده کردند که باعث انتقادات بسیاری از عوامل آن شد. دو فیلم «بروتالیست» و «امیلیا پرز» که از قضا برای بهتر شدن صدای بازیگرانشان از هوش مصنوعی استفاده کرده بودند با انتقادات بسیاری مواجه شدند.
«بروتالیست» همچنین به دلیل استفاده از هوش مصنوعی برای جلوههای بصری در سکانس پایانی فیلم مورد انتقاد قرار گرفت و نشان داد که همچنان بسیاری با استفاده از هوش مصنوعی در سینما زاویه دارند؛ با اینحال این فناوری به مسیر خود ادامه میدهد و در این مسیر کسانی که قبلاً در استفاده از آن تردید یا ترس داشتهاند، نظرشان عوض شده و با این جریان همراه شدهاند. یکی از آنهایی که نظرش را به تازگی در اینباره عوض کرده جیمز کامرون است.
جیمز کامرون، کارگردان سازنده فیلمهای اسکاری مانند «آواتار»، «ترمیناتور» و «تایتانیک» که مدتهاست در مورد تصدی مشاغل هالیوودی توسط هوش مصنوعی ابراز تردید کرده بود و زمانی درباره این فناوری هشدارهای سفت و سختی داد و گفت رباتها علیه انسانها قیام میکنند و بیش از همه نگران بود که هوش مصنوعی یک کشتار واقعی هستهای را رقم بزند، حالا موضعش را در مورد این فناوری عوض کرده و رویکرد عملگرایانهتری نسبت به این فناوری اتخاذ کرده و از میزان بدبینیاش به آن کاسته است. به هر حال هوش مصنوعی گویی دل کامرون را به دست آورده و اینبار با نگاه مثبتتری درباره این فناوری صحبت کرده و گفته کم کردن هزینه به معنای اخراج نیمی از کارکنان نیست بلکه به معنای دو برابر کردن سرعت کارشان برای تکمیل پروژه است. او در تازهترین صحبتهایش درباره هوش مصنوعی مولد صحبت کرده و گفته به استفاده از هوش مصنوعی در جلوههای ویژه بسیار خوشبین است.
به باور او، آینده فیلمهای پرفروش به توانایی «کم کردن هزینه به نصف بستگی دارد» و این برنده اسکار در تلاش است تا دریابد که چگونه هوش مصنوعی بدون جایگزین کردن عوامل فیلم به کاهش هزینهها کمک میکند. وی تاکید کرده که برای ساخت فیلمهای بزرگی که همیشه دوست داریم تماشا کنیم و او هم دوست داشته آنها را ببیند یا بسازد؛ مانند «تلماسه» و «تلماسه ۲» و فیلمهای سنگین با جلوههای بصری ویژه عظیم، باید فهمید که چگونه میتوان هزینهها را به نصف کاهش داد.
صحبتهای کامرون در زمانی مطرح شده که هالیوود برای کاهش هزینههای بالای ساخت فیلمهای پرفروش تحت فشار است. او هوش مصنوعی را بهعنوان ابزاری برای سادهسازی فرآیندها و مقرونبهصرفهتر کردن فیلمها میبیند در حالی که تضمین میکند صنعت همچنان به رشد خود ادامه دهد.موضوعی که اینروزها گریبان هالیوود را گرفته، این است که مدیریت فیلمهای با بودجه کلان روز به روز سختتر میشود. هزینههای آنها در حال افزایش است، این در حالی است که به غیر از چند استثنا، بقیه فیلمها بازگشت سرمایه اندکی دارند و یکی از راهحلهای پیشنهادی استفاده از فناوری هوش مصنوعی است.
کامرون در حال حاضر در حال تکمیل فیلم بعدی «آواتار» با عنوان «آواتار: آتش و خاکستر» است که ماه دسامبر اکران خواهد شد و طبق گزارشها در عنوان آن ذکر شده که در ساخت فیلم از هوش مصنوعی استفاده نشده است.استفاده از هوش مصنوعی در هالیوود موضوع بحثهای قابل توجهی بوده و خواهد بود. همانطور که فناوری هوش مصنوعی به تکامل خود ادامه میدهد، تأثیر آن بر جنبههای مختلف فیلمسازی - از جلوههای بصری تا فیلمنامهنویسی - به طور فزایندهای برجسته شده است اما نمیتوان از تأثیرات منفی که بر این صنعت خواهد گذاشت، غفلت کرد.