استیون سودربرگِ خلاق و مل گیبسونِ خسته| در گوشه و کنار دنیای سینما چه میگذرد؟
این هفته سینماها به استقبال دو فیلم جدید رفتند: انیمیشن «داگمن» و تریلر تخیلی و ترسناک «همنشین»
هفت صبح، کیوان حسینیان| هنوز پیامدهای معرفی نامزدهای اسکار بعد از یک هفته تمام نشده و کمپینهای تبلیغاتی مدعیان جایزه با قدرت به کار خود ادامه میدهند. با این وجود هنوز نوبت به اکران فیلمهای سال جدید نرسیده و جشنواره ساندنس و حواشیاش توجه اکثر رسانهها را در روزهای گذشته به خود جلب کرده بود.
این هفته سینماها به استقبال دو فیلم جدید رفتند: انیمیشن «داگمن» که خوراک کودکان و نوجوانان است و تریلر تخیلی و ترسناک «همنشین» که واکنشهای مثبت منتقدان و تماشاگران را به دنبال داشته. اما در میان آثار روی پرده، ساختههای جدید دو سینماگر کهنهکار هم به چشم میخورد؛ «حضور» فیلم ترسناک و تجربی استیون سودربرگ که تماما از نقطه نظر یک جن شرور روایت میشود و همه را به هیجانآورده و فیلم اکشنِ «ریسک پروازِ» مل گیبسون که برخلاف فیلمهای قبلیاش، هیچگونه واکنش مثبتی را از سوی مخاطب عام و خاص به دنبال نداشته است.
بعد از چندین هفته انتظار و گمانهزنی، بالاخره نامزدهای جوایز اسکار معرفی شدند؛ «آنورا»، «بروتالیست»، «کاملا غریبه»، «کانکلیو»، «تلماسه: قسمت دوم»، «امیلیا پرز»، «هنوز اینجا هستم»، «نیکل بویز»، «سابستنس» و «خبیث» ده عنوانی بودند که در بخش بهترین فیلم نامزد شدند که در این میان «هنوز اینجا هستم»، ساخته والتر سالس و نماینده سینمای برزیل یک غافلگیری کامل بود و این احتمال را افزایش داده که فرناندا تورس بازیگر زن این فیلم، بالاتر از دمی مور، یکی از برندگان اسکار باشد.
از جمله دیگر شگفتیهای امسال، نامزدی سباستین استن و جرمی استرانگ برای فیلم «کارآموز» بود که میتوان آن را واکنشی به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات دانست، نامزدی «جریان» در بخش بهترین انیمیشن و بهترین فیلم خارجی و در نهایت رکوردشکنی «امیلیا پرز» با کسب سیزده نامزدی که واکنشهای ضدونقیضی را به دنبال داشت.
دیگر رویداد مهم سینمایی در هفته گذشته، اختتامیه جشنواره ساندنس و معرفی اولین کشفیات سینمایی امسال بود. دو فیلمی که با بیشترین میزان توجه مواجه شدهاند و احتمالا در طول سال آینده نیز اکران پرسروصدایی خواهند داشت، «آنتروپیا» ساخته هیلی گیتس و بیقلو (Twinless) کمدی غیرمعمول جیمز سوئینی بود که اولی جایزه اصلی در بخش داستانی سینمای آمریکا را برد و دومی برنده جایزه منتخب تماشاگران شد. «متاسفم، عزیزم» هم فیلم مستقل و گمنام دیگری است که A24 رویش دست گذاشته و احتمالا برای نمایش آن در ماههای آینده برنامهریزی کرده است.
این روزها اوضاع باب میل نتفلیکس است. بعد از موفقیت قابل انتظار فصل دوم سریال «بازی مرکب»، این غول دنیای استریم علاوه بر اعلام رسمی تاریخ انتشار فصل سوم سریال محبوب کرهای، از انتشار دو برگ برنده دیگر خود در سال آینده خبر داد: فصل دوم سریال «ونزدیِ» تیم برتون و جنا اورتگا و فصل پنجم از سریال «چیزهای عجیب» که پایانی خواهد بود بر خط داستانی این علمی-تخیلی جذاب که در احیای تم دهه هشتاد میلادی نقش پررنگی داشت.
البته قرار است که اسپینآفهایی برای «چیزهای عجیب» ساخته شود و به همین راحتی اِلِون، رفقا و دنیای زیرین فراموش نخواهند شد. در عرصه سینما هم ظاهرا نتفلیکس سیاست تازهای را پیش گرفته و بعد از موافقیت برای اکران محدود «نارنیا» در سینماهای آیمکس، شنیدهها حاکی از آن است که شاید «فرانکشتاینِ» گییرمو دلتورو نیز شرایط مشابهی را در اکران تجربه کند، مخصوصا که نوامبر آینده برای اکران این فیلم گوتیک در نظر گرفته شده که وسط کوران فصل جوایز به حساب میآید و موفقیت رابرت اگرز با «نوسفراتو» احتمالا به کنجکاویها پیرامون فیلم بعدی دلتورو دامن زده. نتفلیکس هنوز به صورت رسمی چیزی در این باره اعلام نکرده ولی شاید چنین توافقی دور از انتظار نباشد.
همین بحث بر سر شیوه اکران و استریم، موضوعی است که حسابی صدای کوئنتین تارانتینو را درآورده و او را وادار کرد تا هفته گذشته در حاشیه جشنواره ساندنس، با صحبتهای تند و تیزش خبرساز شود. تارانتینو اعتقاد دارد که صنعت سینما عملا از سال 2019 مُرده و حالا با قدرت گرفتن سرویسهای استریم همه چیز به گند کشیده شده و چیزی از اصالت و شکوه سینما باقی نمانده است.
تارانتینو همچنین گفته که فعلا عجلهای برای ساختن آخرین فیلمش ندارد و ترجیح میدهد تا بیشتر با کودکان خردسالش وقت بگذراند و احتمالا زمانی دوباره (و برای آخرین بار) پشت دوربین میرود که پسر کوچکش از آب و گل درآمده باشد و بتواند او را با خود سر صحنه ببرد.
دیگر چهره همیشه خبرساز سینما هم دوباره هفته گذشته شبکههای اجتماعی را به هم ریخت. پل شریدر که بعد از کشف اینترنت بیشتر از فیلمسازی به اظهارنظرهای جنجالی پرداخته، تجربه خودش با هوش مصنوعی در زمینه فیلمنامهنویسی را با مردم به اشتراک گذاشت و اعتراف کرد که در مواردی هوش مصنوعی میتواند از او خلاقانهتر بنویسد و به احتمال زیاد، در آینده نزدیک اکثر افراد شاغل در صنعت سینما بیکار خواهند شد.
حداقل تنها کسانی که هنوز خیلی بابت گسترش استفاده از هوش مصنوعی احساس خطر نمیکنند، ستارههای سینما هستند و در این میان به سختی میتوان نامی بزرگتر از لئوناردو دیکاپریو پیدا کرد. در هفتههای گذشته شایعاتی مطرح شد پیرامون احتمال حضور دیکاپریو در نسخه آمریکایی «بازی مرکب» و همینطور نقشآفرینیاش در فیلم بعدی دیمین شزل که هیچکدام به صورت رسمی تایید نشده است.
با این وجود، فیلمی که فعلا به تولید نزدیک شده، «شیطان در شهر سفید» یکی از پروژههای مشترک و قدیمی لئو و مارتین اسکورسیزی است که بالاخره و بعد از سالها مشتری پیدا کرده و قرار است که امسال و احتمالا بعد از «زندگی مسیح» (پروژه کوچک و شخصی اسکورسیزی) جلوی دوربین برود. این تریلر جنایی که با اقتباس از رمان اریک لارسن نوشته شده، داستان واقعی یک قاتل سریالی در شیکاگوی سالهای پایانی قرن نوزدهم را روایت میکند.
دیکاپریو سال گذشته مشغول بازی در فیلم جدید و گرانقیمت پل توماس اندرسون بود که برای نمایش در تابستان امسال آماده شده اما خبرهای جدید حاکی از آن است که واکنشهای اولیه به فیلم اصلا مثبت نیست و سران استودیوی برادران وارنر به شدت نگران هستند که وضعیتی مشابه «جوکر: جنون مشترک» برای این فیلم 170 میلیون دلاری تکرار شود. در نتیجه احتمالش وجود دارد که اکران فیلم به تعویق بیفتد.
صحبت از پروژههای آینده و محصولات استودیوها شد؛ این روزها در هالیوود هیچ فیلمی بزرگتر از «ادیسه» نیست. شاهکار حماسی هومر که بهعنوان مرجعی برای درک و تصور اساطیر یونانی شناخته میشود. در دوران طلایی هالیوود و با وجود جلوههای ویژه ابتدایی، فیلمهایی مانند «جیسون و آرگوناتها» بر اساس اساطیر یونانی ساخته شدند و در دهه نود هم با گسترش شبکههای کابلی، پرداختن به این داستانها در قالب مینیسریال محبوبیت پیدا کرد.
هنوز معلوم نیست که کریستوفر نولان دقیقا با چه رویکردی سراغ «ادیسه» میرود. طبق شنیدهها، این گرانترین و عظیمترین فیلم آقای کارگردان خواهد بود که دستکم سه ساعت زمان خواهد داشت و تماما با دوربینهای آیمکس فیلمبرداری میشود.
ظاهرا نولان قصد دارد تا فیلم را در لوکیشنهایی جلوی دوربین ببرد که از نظر تاریخی محل وقوع احتمالی حوادث الهامبخش هومر بودهاند و بازیگران جدیدی از جمله بنی سفدی، الیوت پیج، جان برنتال، هیمش پاتل و سامانتا مورتون نیز به ماجراجویی نولان پیوستهاند. ظاهرا در این فیلم قرار است جلوهها و قابلیتهایی را از دوربین آیمکس مشاهده کنیم که تاکنون سابقه نداشته. در هر صورت از حالا باید منتظر تسخیر سالنهای سینما در تابستان 2026 توسط «ادیسه» باشیم.
در روزهای گذشته، چند کلیپ غیرسینمایی با حضور ستارگان سینما هم به سوژه اصلی بحث و کنجکاوی کاربران شبکههای اجتماعی تبدیل شد. اول باید به تیزر تبلیغاتی یک سس مایونز معروف اشاره کرد که در آن بیلی کریستال و مگ رایان صحنهای معروف از فیلم کمدی-رمانتیک محبوب و خاطرهانگیز «وقتی هری با سلی ملاقات کرد» را به گونهای طنزآمیز دوباره اجرا کردهاند و البته سیدنی سوئینی هم به جمعشان پیوسته.
بعد نوبت به یک کلیپ دیگر با حضور متیو مککانهی و وودی هرلسون بود که با یادآوری نقشآفرینیشان در فصل اول از سریال «کارآگاه حقیقی» خواهان مشوقهای مالیاتی از سوی ایالت تگزاس برای افزایش تولیدات سینمایی شدند. و در نهایت، ویل اسمیت در یک کلیپ موسیقی پاپ، صحنههایی از فیلم «ماتریکس» را بازآفرینی کرد که حسابی مورد توجه قرار گرفت.