عادل، خوشگل بازگشت! | تحلیلی بر عملکرد عادل فردوسیپور در دور تازه گزارشگری
آخرین باری که گزارش میکردم ویآیار نبود؛ حالا خیلی چیزا تغییر کرده!
هفت صبح| عصر روز سهشنبه (15 آبان ماه) به یکباره اعلام شد عادل فردوسیپور پس از شش سال به عرصه گزارشگری بازمیگردد. خبر مثل بمب ترکید و خیلیها ساعت 23 و 30 دقیقه مشتاقانه گیرندههای خود را روی سایت آپارات اسپرت و فوتبال 360 تنظیم کردند. همکاری تحسینآمیز این دو رسانه مجازی فرصتی برای علاقهمندان فراهم کرد تا بار دیگر شنونده گزارشهای جذاب عادل باشند. طبق وعدهای که داده بودیم، سراغ تحلیل عملکرد او رفتهایم. تمرکز اصلی بر مسابقه تیمهای میلان و رئال مادرید است که تبدیل به یک بازی مهیج شد و همین به جذابیت گزارش فردوسیپور ضریب داد.
مورد اول| از ایران
عادل فردوسیپور بعد از ماجرای جدایی از نود، بارها مصاحبه کرد و هر دفعه وجهی از اختلافات را به زبان آورد. در عین حال با این پرسش مواجه شد که تصمیم به مهاجرت دارد یا نه. پاسخ او یک کلام بود: خیر. و تاکید میکرد هویت خود را از ایران و هموطنان خود دارد و از این حرفهایی که هرگز بوی شعار نمیداد.
و وقتی دور تازه گزارشگری را شروع کرد، رندانه گفت صدای من را از ایران میشنوید و خیلی زود جواب محبتهای مردم را داد؛ جایی که ایرانیها را شجاع و صبور لقب داد. منظور روشن است و نیاز به واکاوی بیشتر ندارد. اتفاقا پیام او را «همه» دریافت کردند و از این منظر نیز تحسینها به خود دید. عادل در ادامه صرفا بر گزارش متمرکز شد و جز تاکید بر دلتنگی خود که در پایان بیان کرد، به در و دیوار نزد. یک بار هم زیرکانه جملهای دوپهلو و معنادار به زبان آورد:«آخرین باری که گزارش میکردم ویآیار نبود؛ حالا خیلی چیزا تغییر کرده!»
مورد دوم |جملهها و تعابیر
عادل فردوسیپور نشان داد دوری طولانیمدت از گزارشگری روی عملکرد او تاثیر منفی نگذاشته؛ بلکه همچنان درجه یک و دقیق است. جملات و تعابیر خاصی هم به کار برد؛ مثل «وینیسیوس تو این شرایط دریبل رنگینکمون بزنه عجیبه»؛ «رئال تبدیل به کوه خشم و انگیزه شده»؛ «یه چیپ ناز» و... او برای توصیف لحظات خاص مسابقه پنج بار از کلمه «خوشگل» استفاده کرد: «چقدر خوشگل پنالتی گرفت»؛ «چقدر نرم راحت و خوشگل میزنه پنالتیرو» ؛ «با کف دست، خوشگل توپرو درآورد» و ... نکته دیگر اینکه فردوسیپور به سبک همیشگی خود برای شرح لحظات گل پایبند ماند و در چند کلمه گفت همه چیزهایی را که باید.
مثلا :« و گل، گل دوم برای میلان. موراتا باز هم زهر خودشرو میریزه. هم خوشحالی میکنه هم نه...» یا « یه موقعیت و گل ... کی باورش میشه این نتیجهرو... چه ضد حمله تر و تمیزی زدن میلانیها». عادل مبدع اصطلاحات زیادی در گزارشگری است؛ مثل «چقدر خوبیم ما» و باید دید کدام تعبیر او در سری تازه فعالیت زبانزد خواهد شد. او در پایان بازی اعلام کرد:«چقدر دلم تنگ شده بود برای گزارش هیجان فوتبال»؛ « کیف کردم با این گزارش. بازی خوبی هم بود. باز هم در خدمتتون خواهیم بود.» و اینگونه از استمرار فعالیت گزارشگری خود گفت که یک شب بعد در مسابقه اینتر و آرسنال عملی شد.
مورد سوم |متن و حاشیه بازی
میدانید که عادل فردوسیپور جزو گزارشگران پیشگام در ارائه اطلاعات فرامتن از زندگی شخصی فوتبالیستها بوده است. این ویژگی در دورانی که دسترسی به خبرها محدود بود، تبدیل به امتیاز او شد. عادل حالا میداند اطلاعات خیلی زود به دست علاقهمندان میرسد و نیاز نیست که «همه» موارد را شرح دهد. از همین رو بود که برای ماجرای موراتا، مستقیمگویی نکرد و شیوهای دیگر برگزید :«جدایی موراتا از همسرش روی کیفیت بازیش تاثیر منفی نگذاشته.»
یا اتفاقات اخیر باشگاه رئالمادرید که به نشانه قهر مراسم توپ طلا را تحریم کردند را به گونهای دیگر مورد اشاره قرار داد: « جسارت هم میخواد توپ طلارو نبرده باشی {وینیسیوس جونیور} تحت فشار باشی و اینطور چیپ برنی.» فردوسیپور به قدر کافی سکوت داشت تا هیجان بازی منتقل شود؛ اضافهگویی و زیادهگویی نکرد؛ سراغ تحلیل بیش از اندازه نرفت؛ اوج و فرود صدای او اصولی بود و در یک کلام نشان داد چرا او همچنان گزارشگر بیبدیل فوتبال است.
مورد چهارم |بازتاب
اگرچه چند ضعف (هر چند ریز) در گزارش اول فردوسیپور بود و طبیعی هم هست اما در بازی دوم شسته رفتهتر و با صمیمیت بیشتر کارش را به سرانجام رساند. به عنوان نمونه بعد از پنالتی که نصیب اینتر شد، آرزو داشت مهدی طارمی پشت توپ بایستد اما واقعیتها را به یادمان آورد؛ آن هم با این جمله :« اینتر چقدر پنالتیزن داره لامصب!» او همچنین از پیامهای دلگرمکننده مردم تشکر کرد. و میدانید که این چند روز بازگشت عادل چه غوغایی در فضای مجازی به پا کرده است.