توپ طلا و سه ساعت کلافگی | آنچه در ویژهبرنامه «لذت فوتبال» گذشت
متاسفانه شبکه ورزش تمهیداتی منطقی برای پوشش مراسم اهدای توپ طلا اتخاذ نکرد
هفت صبح| شصت و هشتمین دوره مراسم اهدای توپ طلا (Ballon D'or) که همه ساله از سوی نشریه فرانتس فوتبال برگزار میشود، دوشنبه شب (هفتم مرداد) برگزیدگان سال 2024 را معرفی کرد. شبکه ورزش برای پوشش این رویداد، ویژهبرنامه «لذت فوتبال» را در کنداکتور قرار داد تا راوی اتفاقاتی باشد که در سالن تئاتر دوشاتله شهر پاریس رخ میداد. این تلاش اما حاصلی نداشت جز کلافگی و خستگی مخاطبان. در گزارش امروز آنچه در قاب شبکه ورزش رقم خورد را مرور میکنیم.
مورد اول| تصمیم خوب
میدانیم که خیلیها میتوانند پخش زنده فوتبال و نیز مراسمی چون توپ طلا را از مبادی دیگری غیر از تلویزیون تماشا کنند. این امکان اما در اختیار همه نیست و همچنان چشمشان به تلویزیون است. از این رو، مسئولان شبکه ورزش باز هم تصمیم به پوشش مراسم توپ طلا 2024 گرفتند و همین اقدام، ابتدا به ساکن شایسته تحسین است اما...
مورد دوم| فقدان ایده
قوانین نوشته و نانوشته اجازه آزادی عمل کامل را به برنامهسازان نمیدهد و بحثی در این زمینه نداریم. مثلا در مراسم اخیر، پوشش خانم سندی هریبرت (یکی از مجریان مراسم) به گونهای نبود که شبکه ورزش بتواند او را نشان دهد. یا شمایل ناتالی پورتمن بازیگر مشهور هالیوود هم مماس با دستورالعملهای پخش تلویزیونی نبود. او میهمان ویژه این مراسم محسوب میشد و جایزه بونماتی (برنده توپ طلای زنان) را به او اهدا کرد. نکته اصلی این است که چرا شبکه ورزش و سازندگان برنامه «لذت فوتبال» ایدهای جایگزین برای این لحظات نداشتند؟
چند آیتم از هنرنمایی فوتبالیستها کفاف نمیدهد و اصلا پخش آنها ربطی به پوشش زنده مراسم ندارد. سادهترین کار این بود که نماهای قابل پخش روی ویدئووال قرار بگیرد تا مخاطب حس زنده بودن را از دست ندهد. دیگر ضعف بزرگ شبکه ورزش جایی بود که یک مترجم نداشت و صحبت مهمانان روی فرش قرمز با زبان اصلی پخش میشد. حین برگزاری مراسم نیز همین اتفاق رخ داد. درحالی که اگر مترجم در برنامه حاضر بود، «لذت فوتبال» حتی باوجود سانسورهای قابل درک، تا این اندازه اعصاب خردکن نمیشد.
مورد سوم| سانسور غیرقابل درک
شبکه ورزش حتی گاهی تصاویر مربوط به اهدای جایزه به مردان را پخش نمیکرد. شاید چون مترجم نداشت! یا پوشش خانم جنیفر ارموسو (برنده جایزه سوکراتس) و آیتانا بونماتی (برنده توپ طلای زنان) از معیارهای تلویزیونی چندان به دور نبود و اتفاقا تجربیاتی از عدم سختگیری در یادها هست. در سردرگمی دوشنبه شب شبکه ورزش، رسول مجیدی، نیما تاجیک و نیما دلاوری جور ضعفهای بدیهی «لذت فوتبال» را کشیدند و نزدیک به سه ساعت حرف زدند. حتما خود آنها چنین شیوهای را دوست ندارند ولی مجبور بودند! و طبیعی است که مطولگویی، آن هم وقتی که اصل مراسم توپ طلا برای مخاطب میوه ممنوعه است، ملال و خستگی را دوچندان میکند.
مورد چهارم| عملکرد پلتفرمها
دیگر ایراد اساسی «لذت فوتبال» عقب ماندن از اتفاقات مراسم بود؛ تا جایی که در لحظات زیادی، نام برندگان با تاخیر توسط مجریان بیان میشد. وضع برای پلتفرمهایی مثل آنتن و آپارات اسپرت بهتر بود؛ چون از مترجم استفاده کردند و او در لحظه، اتفاقات، گفتهها و نتایج را برای مخاطبان شرح میداد. ضمن آنکه پلتفرمها تا حد امکان بخشهای مهم مراسم را نشان دادند. البته ایده برش تصویر برای عدم نمایش چهره برخی بانوان، قاب را زشت میکرد که تا اطلاع ثانوی گریزی نیست!
مورد پنجم| سابقه
سال پیش لیونل مسی به انتخاب نشریه فرانس فوتبال بهترین بازیکن مرد 2023 شد و هشتمین توپ طلا را کسب کرد. موقع سخنرانی، تصویر خانواده او و دیگر بانوان حاضر در سالن در تلویزیون سانسور شد که قابل درک است. به عقب برویم؛ آذر92 خیلیها پای تلویزیون بودند تا بهطور زنده شاهد مراسم قرعهکشی جامجهانی 2014 برزیل باشند. لباس فرناندا لیما مجری برزیلی اما باعث شد شبکه سه مراسم را پخش نکند.
خندههای عادل فردوسیپور یادتان هست وقتی میگفت: «بگذارید بگویم، لباس خانمی که در مراسم روی صحنه حضور دارند، خیلی منشوری است.» این دو مورد را یادآوری کردیم تا بگوییم از معذوریتها اطلاع داریم؛ منتها اگر کمی خلاقیت باشد میتوان بهتر و شکیلتر عمل کرد؛ نه چون برنامه اخیر «لذت فوتبال» که رسما روی اعصاب بینندهها رژه رفت.