چند خبر کوتاه از تازههای کتاب و ادبیات را بخوانید
تغییر در ممیزی، پسران علیه پدر، شبح را وارد کنید و...
روزنامه هفت صبح| تاریخ مصور ایران باستان : مراسم رونمایی از مجموعه چهار جلدی «تاریخ مصور ایران باستان»، روز یکشنبه بیستم اسفند، در سالن همایش موزه ملی ایران برگزار شد. در معرفی این مجموعه باید برگردیم به آثار مصوری که نشر «سایان» در سالهای گذشته در حوزههای مختلف ارائه کرده؛ این حوزه به قدری متنوع و تصاویر به قدری جذاب بودند که با وجود قیمت بالای کتابها، بعضی از آنها به چاپهای بعدی رسیدند؛ چه در حوزه دانش، چه تاریخ، چه ادبیات و چه دین و اسطوره و غیره.
حالا نشر «سایان» سراغ چهار جلد کتاب رفته درباره ایران باستان که قطعا برای علاقهمندان ایرانشناسی و حتی مخاطبان عام هم قابل استفاده است. در توضیح و تشریح کار تدوین این کتابها باید گفت این آثار با همکاری تعدادی از استادان نامدار تاریخ و باستانشناسی ایران تهیه شده و به روایت سرگذشت و سرنوشت مردمان ایران، از آغاز تا پایان ساسانیان میپردازد.
تفاوت این مجموعه با سایر مجموعههای مشابه در بهروز بودن مطالب، فرم گرافیکی خاص و استفاده فراوان از تصاویر است که برای آن از حدود ۷۰ محوطه باستانی عکاسی شده و اشیائی از صد موزه و مجموعه خصوصی از سرتاسر جهان به نمایش درآمده است. در نگارش و ویرایش این مجموعه چهارجلدی، استادانی چون تورج دریایی، شاهرخ رزمجو، خداداد رضاخانی، شروین فریدنژاد، کامیار عبدی، مهرداد ملکزاده، جبرئیل نوکنده، علیاکبر وحدتی و دیگران همکاری داشتهاند. مجموعه «تاریخ مصور ایران» قرار است ادامه داشته باشد و در جلدهای بعدی به تاریخ ایران پس از اسلام تا روزگار معاصر هم خواهد پرداخت.
تغییر در ممیزی؟!
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با ایسنا از فراهم کردن بستری برای واگذاری نظارت آثار چهرههای شناختهشده به خودشان خبر داده و گفته بود: «در حال حرکت به سمتی هستیم که گشایشهای بسیار جدی برای صاحبان آثار و چهرههای شناختهشده، چه نویسنده و چه ناشر، فراهم کنیم تا بحث نگاه نظارتی را به خودشان واگذار کنیم و این موضوع جدا از «سامانه نظارت مردمی» است که آییننامه آن در حال آمادهسازی است.»
حالا یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره ساز و کار این طرح به ایسنا گفته: «این طرح در هیات نظارت بر نشر کتابهای بزرگسال مطرح شد و مورد تصویب قرار گرفت؛ قرار بر این است شیوهنامهای را آماده کنیم تا برخی از افراد حقیقی و حقوقی (برخی از ناشران و پدیدآورندگان) که از نظر هیات نظارت بر نشر و به تشخیص آن هیات، نیازی نباشد که آثارشان به لحاظ محتوایی بررسی شود و خودشان بر آثارشان نظارت داشته باشند.
البته طبیعتا از نظر شکلی و قواعد اداری باید فرایندش طی شود اما به ارزیابی محتوایی نیازی نخواهد داشت. دوستان در اداره کتاب در حال تدوین و آمادهسازی این شیوهنامه هستند که بعد در هیات نظارت به تصویب برسد و تعریف کنیم چه ناشرانی و چه افرادی میتوانند از این مزیت برخوردار باشند. طبیعتا سابقه ناشر در رعایت مصوبه ۶۶۰ اصلاحی و سابقه او در ارائه آثار در تشخیص اینکه ناشر یا پدیدآورنده دارای این ویژگی هست یا نه، موثر
پسران علیه پدر!
گابریل گارسیا مارکز در اواخر عمرش زمانی که حافظهاش مثل گذشته یاری نمیکرد تلاش کرد تا رمانی درباره زندگی مخفی یک زن میانسال را به پایان برساند و دستکم پنج نسخه را امتحان کرد و سالها متن را تغییر داد، جملات را کوتاه کرد، حاشیهنویسی کرد و صفتها را تغییر داد اما در نهایت تسلیم شد و تصمیم نهایی و مهم خود را گرفت و مستقیما به فرزند کوچکترش «گونزالو گارسیا بارچا» گفت میخواهد این رمان نابود شود.
وقتی مارکز در سال ۲۰۱۴ درگذشت، چندین پیشنویس، یادداشت و بخشهای فصلی از رمان او در آرشیو آثارش در مرکز هری رنسوم در دانشگاه تگزاس در آستین قرار داشت و این داستان در ۷۶۹ صفحه تا حد زیادی خوانده نشده و فراموش شده بود تا اینکه پسران گارسیا مارکز تصمیم گرفتند از خواسته پدرشان سرپیچی کنند. اکنون پس از گذشت یک دهه از مرگ مارکز، آخرین رمان او با عنوان «تا آگوست» در ماه جاری میلادی در نزدیک به ۳۰ کشور جهان منتشر خواهد شد.
داستان درباره زنی به نام آنا ماگدالنا باخ است که هر سال در ماه اوت برای بازدید از قبر مادرش به جزیرهای در دریای کارائیب سفر میکند. او در این سفرهای غمانگیز، هر بار رابطهای جدید پیدا میکند. این رمان کدهای غیرمنتظرهای را به زندگی و کار «گابریل گارسیا مارکز» غول ادبی و برنده جایزه نوبل اضافه میکند و احتمالاً سؤالاتی را در مورد انتشار آثار ادبی پس از مرگ و بر خلاف میل نویسنده به وجود میآورد.
شبح را وارد کنید!
فهرست نامزدهای اولیه جایزه ادبیات داستانی زنان درحالی اعلام شد که نویسندگان رماناولی نیمی از این فهرست را به خود اختصاص دادهاند. به گزارش ایسنا، «آن انرایت»، «کیت گرنویل» و «ایزابل حماد» از جمله نویسندگانی به شمار میروند که به فهرست نامزدهای اولیه جایزه ادبیات داستانی زنان امسال راه یافتند. «گاردین» نوشت، فهرست ۱۶نفره نامزدهای اولیه جایزه «ادبیات داستانی زنان» درحالی اعلام شد که نویسندگان رماناولی نیمی از این فهرست را تشکیل دادهاند.
«چنتا مارو»، نویسنده بریتانیایی که پیشتر در فهرست نامزدهای نهایی جایزه بوکر قرار گرفته بود، برای نگارش نخستین رمان خود که با عنوان «مسیر غربی» منتشر شده است، به فهرست نامزدهای اولیه جایزه ادبیات داستانی زنان راه یافت. همچنین «مایا بینیام»، نویسنده آمریکایی برای نگارش رمان «مامور اعدام» به عنوان نامزد اولیه انتخاب شد. «انرایت» به همراه «مگان نولان» و «کلر کیلروی» سه نویسنده ایرلندی به شمار میروند که در فهرست نامزدهای نهایی امسال به چشم میخورند.
«انرایت» که تاکنون دو مرتبه برای دریافت جایزه ادبیات داستانی زنان در فهرست نامزدهای نهایی قرار گرفته است با نگارش رمان «الیکایی، الیکایی» برای پنجمینبار به فهرست نامزدهای اولیه این جایزه راه یافت. «نولان» نیز با انتشار دومین رمان خود به نام «ناکامیهای انسان معمولی» که درباره خانواده یک کودک متهم به قتل است، به عنوان نامزد اولیه امسال انتخاب شد. «کیلروی» هم با انتشار رمان «ملوان سرباز» به جمع نامزدهای اولیه ادبیات داستانی زنان پیوست. «ایزابل حَمّاد» نیز به عنوان یک نویسنده بریتانیایی-فلسطینی برای نگارش رمان «شبح را وارد کنید» به عنوان نامزد دریافت جایزه انتخاب شد.